嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 先天性心臟病(心漏個洞9-10mm係咪好大?)

別墅

Re: 先天性心臟病

hi marscayc,
:-( 你囝囝1歲多d才有1.5cm大,但我的bb一個月大已有9-10mm(1cm)大了,現在bb約3個月大,,現在醫院留醫check住& keep住回葛量洪覆診,未知幾時有得做手術?
對面床的bb一個月大時急做了手術,仲要在葛量洪住左3個月才轉到現在的醫院深切治療房。
反而我想問下各位,初生bb心洞有1cm是太大嗎?
marscayc 寫道:
hello, honeybabybee
thanks 你開這個topic, 令我知得更多!many thanks!

dear all,
睇完大家留言, 我發覺大家囝囝囡囡都有不同心臟問題, 我想問我囝囝現在1歲多d, 個心臟個洞有1.5cm(屬於大嗎?), 由威院轉介到葛亮洪個醫生話急需做手術, 排緊快期, 最快會幾耐做呢? 每次見醫生時, 囝囝都會cry到拆天咁, 仲會好din, 如果做手術佢咁細個會唔會支持得住, 同埋開胸手術會唔會流有一條好長巴行在心口, sorry太多問題!大家可否幫我解答一下, Thanks!
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

禁止訪問

大宅

我bb已差不多11個月大,有VSD,心漏現在太約6mm,出世時只有4mm,依家排緊GH做手術,由05年11月開始排期,等到依家都仲未有得做,每次覆診,醫生都話就到佢做,連術前檢查都做埋,都未到佢,打過電話去問,秘書話太多急症,所以都未有bb份,我bb都只得16磅,只長出2隻牙仔,學懂了坐,唔學爬,現在要我哋單手拖住佢學行,好得意吖!我諗bb會比起同齡的bb生長會慢d,因我有朋友個bb細我bb半個月,已長出了6隻牙仔,學懂爸爸,媽媽了!

別墅

yf,

我個醫生話一般5mm以下的多數會自動生埋,你bb而家只係得番2mm,應該唔洗做手術的!Matthew隔離床個b女(同Matthew一樣大)係醫院住咗一排,現在都唔洗做手術,希望你個b &我個b都唔洗做啦!
咩係PDA?會點架?Matthew係down syndrome(唐氏)。
Matthew因為心漏影響了氣促&食奶困難,而家吊緊胃喉,不過吊咗胃喉之後真係重番磅,但就唔記得點吞奶,醫生話現在最緊要bb夠磅應付手術,可以日後慢慢再train吞奶技巧,呢個係天生的本能...no problem 的!
你個b幾大?我bb在醫院除了食去水藥,仲要食2隻心臟藥&1隻氣管藥減少氣喘。
yf 寫道:
candymanho,

....最近覆診佢得番2mm, 所以可以唔做住, 覆住診先! 其實多數bb都會慢慢生番埋架, 比d時間喇!
你個b係未PDA呀? 飲奶OK嗎? 而家幾重呀?
我個b係PDA, 食緊去水藥, 你個b有無食藥呀?
:-( :-P :mrgreen:
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

別墅

iloveilove,

請問咩係VSD 同 GH?
d 姑娘私底下都話,醫生好難覆實你個期,因為醫院每日都只可做到2-3個小兒心臟手術,政府醫院條隊又長(因為平嘛!)梗係會攝d URGENT CASE先做啦!好似我bb個同房咁,一call白車就即刻要推入去做手術了。感謝上天,你的bb情況應該不至太壞,所以醫生才會先做急case,放心啦,應該差唔多到你的bb了,不要太擔心,上天交呢個小朋友俾你照顧,一定在天上看顧著你bb,在某個時候會來扶你一把的,我深信這一點。:wink: [quote]
iloveilove 寫道:
......有VSD......依家排緊GH做手術,由05年11月開始排期,等到依家都仲未有得做,每次覆診,醫生都話就到佢做,連術前檢查都做埋,都未到佢,打過電話去問,秘書話太多急症

禁止訪問

禁止訪問

民房

hi, 想不到竟然有那麼多討論是有關先天性心臟病! 我的bb在出生後一星期被診斷出有此病並轉介往葛量洪進行兩次手術. 她的病是主動脈狹窄及心室間隔缺損(俗稱心漏),有7.5mm之多.手術後要限制進奶量及食去水藥, 見她食不飽但又不能隨意增添奶量, 真是痛苦!

現在bb已快20個月大. 間中都有傷風咳, 通常當我將她有先天性心臟病的病歷呈給醫生看時, 他們都比較緊張及緊慎檢查病情.

很高興可以在此認識其他患有此病嬰兒的父母, 分享bb成長可能會遇到的問題.

藍媽

禁止訪問

大宅

candymanha
多謝你!
VSD:Ventricular Septal Defect
GH: Grantham Hospital

複式洋房

上星期同bb覆診照心, 醫生話個窿仔已經收細了, 而家只係差不多一條頭髮咁幼. 醫生仲話下次覆診(一年之後)應該會完全生埋.

禁止訪問

複式洋房

多謝你!
阿b而家21個月大.

yf 寫道:
供喜你呀!! bb好番晒!... bb而家幾大呀?

別墅

yf,

你bb而家點呀? ok嗎? 8mm噃! 咁係咪唔駛做手術呀?
我bb而家仲留醫, 而且因為發燒(成個禮拜了)所以本來book了到葛量洪醫院覆診都去唔到, 主診醫生話要confirm真係無再發燒至可以去覆診woo~
matthew因為吊胃喉, 都叫做有輕微重咗少少, 不過上個月照到個洞有9-10mm大, 唔知而家個洞有無細d呢? 希望可以快d退燒去覆診啦, 好心急想知道係咪好轉咗?

別墅

yf,

childheart 個mail 點搵? 請pm我, thanks.
yf 寫道:
candymanho,

心漏有好多種架, 而PDA就係其中一種, 即是"導管未閉"... 你去childheart個mail度可以清楚知道多d..
我個b初初花現時個洞有成8mm架, e生都話多數都要做手術,因為自己生埋既幾會好微, 而家知道細左, 都放心好多, 佢而家剛剛三個月啦!
所以真係有幾會細番架! 加油!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

小b上次照心係一年前,下次照心係一年後。
剛出世時就發現有VSD,大概5mm大。佢從來都無食過心藥架。
我覺得"心事"無影響到佢既發展同學習喎,只係覺得佢體型較瘦囉。佢而家21個月,81cm高,只係重10.4kg。不過都算係跟住條curve發展o既。 :-P

yf 寫道:
星夢美少女,

你個b而家係咪一年覆一次診架? 仲洗唔洗食藥? 原本個洞有幾大呀? "心事"有無影響到佢一路既發展同學習呀?

民房

本人懷孕21周4日, 於日前超聲波檢查發現BB有心漏(VSD), 0.2cm長. 不知BB的心漏會否康服? 醫生話心漏B有唐氏可能性會增加(x5times). 由於看見各位大部份心漏B都是於出世後才發現.....十分擔心.

未知有沒有其他媽媽發現BB出世前有心漏, 又會否考慮人工流產? :cry: :cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至