自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小詠 發表於 18-1-26 17:37
個份訪問, 退休探員(我忘了個名) 說好肯定無拉錯人, 因為歐陽的第二個人格曾在佢面前出現認了是佢做

我諗起陀槍師姐上2 入面嘅翁文成/鮑國平,完全反映呢種狀態

禁止訪問

琥珀宮

zola 發表於 18-1-26 19:08
你唔驚血腥野,好羨慕你。好似我咁會睇少好多野。

驚,但頂硬上,心諗住只係豬肉一堆。剖屍比電視睇更誇張,面部開始分開兩邊,如果想屍體唔俾人攪,就千祈咪自殺,他殺等都會剖屍。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

SandyKL 發表於 18-1-26 22:35
驚,但頂硬上,心諗住只係豬肉一堆。剖屍比電視睇更誇張,面部開始分開兩邊,如果想屍體唔俾人攪,就千祈 ...
即你意思係自殺或他殺都一定要解剖?是要確定死因嗎?

琥珀宮

zola 發表於 18-1-26 22:39
即你意思係自殺或他殺都一定要解剖?是要確定死因嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

my005 發表於 18-1-26 17:19
有架,有機會再講下啦,而家年尾,我忙d。自己用iPad 點字,亦好慢好難,(仲成日點錯字)唔能夠暢所欲言 ...
Jm 唔知你有冇睇過神探李昌鈺既書,真係好睇到不得了
我地騎劫左樓主個鋪

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KateC2012 發表於 18-1-26 22:28
如係想响樓梯度扼死死者,你點做時?

我都諗到係企高一級喎,其實有咁難諗咩?

1.如果嗰個兇手係好高既,咁我諗佢應唔會係企高一級,因為唔就手,而可能係平排或會係响死者既低一級。

2. 扼死,如果普通人首先諗到既,有機會係用雙手扼死者條頸而鍊佢,唔一定會諗到係以臂力COOL住條頸既。

死者頸上既瘀痕,會講畀人聽,扼死既方向係點既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-1-26 23:39
我地騎劫左樓主個鋪
...

想睇,但一直未睇呀。多謝你再重提我,有機會,我一定要睇喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

SandyKL 發表於 18-1-26 16:39
所以夜校簽到簿第二日唔見咗,我覺得有可疑,但警方冇理會。

呢點我覺得係有人/學校想推卸責任,因為如果學生無返學,老師點唔到名,係要通知學校,由老師
或學校通知家長既。

當時夜校多係成人讀,佢地日間有工作,能力上係自主既,而夜校老師多係兼職,所以不會似日間學

校咁理咁多。

由於夜校學生有D係有正職既,有時因為加班、太倦而唔返學,情況好普遍,老師亦早見怪不怪喇。

我諗1. 老師根本無點名,唔知死者有無返學。

2.老師有點名,知死者無返學,但由於死者唔係第一次無返學,以前因咁而與家長聯絡時,家長反應

亦不大,所以死者無返就唔理喇。

3.老師有點名,但校方無通知家長,失左責,但唔想因為咁而受各界、教署批評,怕要負責任,所以

收埋左。

我諗近日小臨臨事件,大家都感受至深。

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-1-24 11:46
我以前一直有聽雲海,佢d partner 好重要,㩒得住雲海唔講咁多無謂嘢就幾好聽,後來佢同阿祖拍檔真係悶到抽 ...

雲海自己一個做節目聽到想訓覺。YouTube搵2x發掘,拍檔係rosa佢講旅行講鬼都好聽。

珍珠宮

算死草 發表於 18-1-27 09:48

雲海自己一個做節目聽到想訓覺。YouTube搵2x發掘,拍檔係ros ...
係呀,我有聽,Rosa, 希望佢地再合作。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔信,佢判左4次謀殺....

仲未計當年搵唔到屍體冇告佢果拾幾廿個....

珊瑚宮

算死草 發表於 18-1-27 09:48

雲海自己一個做節目聽到想訓覺。YouTube搵2x發掘,拍檔係ros ...

睇雲海寫野,會無咁悶。

若聽佢主持,有時Di姐話得佢啱,猛兜圈,好長氣好噚氣,同埋太陰謀論,有時真係好悶。

以前我聽佢,有時都會聽到瞓著左架。

珍珠宮

畀面勳章

小詠 發表於 18-1-26 16:36
女死者家3姐妹都出晒名靚女, 女死者日頭只去玩, 晚上才上學, 認識了飛仔, 當年來講叫好壞架, 我祖母跟他們 ...

留言好精彩

象牙宮

2024年龍年勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-1-26 23:39
我地騎劫左樓主個鋪
...

請問有冇書名?

珍珠宮

my005 發表於 18-1-27 09:21
想睇,但一直未睇呀。多謝你再重提我,有機會,我一定要睇喇。
李昌鈺既書有五手冊,對於凶案迷係萬不能錯過的。我同你"講"完又拎左出黎重溫。李現在已經退休,但警方遇到難題,仍會搵佢咨詢,希望佢會再出書啦。
書中所敘述嘅案件,全部都好精彩,但有一宗,睇完令我不是味兒,就係好出名既辛普森案。種種跡象顯示凶手係辛普森,但辯方同時亦有大量合理疑點,引述書中文字" 州政府這件案子建立在間接證據上而非直接證據和目擊證人,還向陪審團大說特說是證據多如山高。 為了反制,辯方也提出堆積如山的合理質疑,認為一些偵查員在快速做出錯誤結論事處理物證的方法有誤,也犯了一些其他的錯誤。"

我認為凶手係辛普森,但耐何警方為左鋤死佢,做咗一啲不智嘅嘢,反令佢打得甩呢單官司。。。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-1-27 11:04
請問有冇書名?
時報出版,"神探李昌鈺破案實錄" , 有5册

珍珠宮

my005 發表於 18-1-27 10:15
睇雲海寫野,會無咁悶。

若聽佢主持,有時Di姐話得佢啱,猛兜圈,好長氣好噚氣,同埋太陰謀論,有時真係 ...
同意,因為唔會有佢果d "差開少少話題", 我都有睇雲海既書。

象牙宮

2024年龍年勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-1-27 11:34
時報出版,"神探李昌鈺破案實錄" , 有5册

thanks, 上次有位 JM 介紹條片,李生推薦一位中國畫人相警察協助美國偵破綁架殺人案,位中國警察好勁。

水晶宮

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 18-1-27 11:38
thanks, 上次有位 JM 介紹條片,李生推薦一位中國畫人相警察協助美國偵破綁架殺人案,位中國警察好勁。 :g ...

個個人好似上過最強大腦個節目,真係好勁

首頁

尾頁

跳至