親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lqueenie 發表於 20-12-1 18:47

我係直接在官網買,10月頭經銀行查單退回,否則應該係9月 ...

謝謝各位的意見! 我向消委會反映了事情。 最後的處理方法是 trip.com 幫我把 Airasia 的 $3205 的代卷一半($1600)退回我的credit card。另一半仍然在代券。 即是不能全數退回入我的credit card。但至少如果將來Airasia 關閉, 我都只蝕$1605,不會好似之前甘多.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

DOCTORGG 發表於 20-12-17 20:50
謝謝各位的意見! 我向消委會反映了事情。 最後的處理方法是 trip.com 幫我把 Airasia 的 $3205 的代卷一 ...

男爵府

我在去年11月買今年7月去KL嘅機票,去到4/5月時都打定輸數去唔到,在網上見到D人話開始退唔到錢,又揾唔到真人對話,有D揾消委會介入,成功申請退錢嘅個案越來越少,去到6月中,終於到我原本飛果班機取消了,見到之前網上追討退款嘅訊息,其中有人用信用卡嘅爭議性交易成功申請到退錢,於是立即打電話比卡中心講咗我嘅問題,佢話就算去年11月比錢,但起飛是7月份,而6月宣布取消航班,我是符合資格申請,因為是由起飛時間計120日內提交便可以,於是第二日立即填表連同交易記錄交銀行,幾日後銀行send 訊息話已收到我嘅申請並會跟進,如對方有回覆便通知我。

wcpcelia    發表於 20-12-28 11:50

男爵府

等左兩個月原全冇回應,個訊息內留有聯絡電話,但我打去飛咗落留言,冇人回電。由於之前卡中心講大概程序需時三個月,到咗9月時,見到信用卡戶口有個臨時性退款,於是問卡中心點解係臨時,原來AirAsia 拒絕退款比我,係銀行先垫支比我,佢哋再將我個案轉交MasterCard中心同航空公司周旋,佢話需時一個月左右,之後再回覆我,到咗12月收到銀行通知正式close file, 9月份的退款便是結果了。期間我冇搵過AirAsia, 亦冇揾過消委會,只是經銀行搞,總算成功退到款。

travling    發表於 21-1-20 14:57

男爵府

睛靈勳章

Cobimary 發表於 20-12-25 23:21
等左兩個月原全冇回應,個訊息內留有聯絡電話,但我打去飛咗落留言,冇人回電。由於之前卡中心講大概程序需 ...

咁你真係好幸運
我諗我嗰筆錢都係凍過水
雖然佢曾經email問我攞咗銀行戶口, 但已是十月份的時候.

到今日都仲未退錢, 頭先我再打去消委會佢都話未必 有幫助....先叫我試下打去銀行chargeback!

是隔咁耐我張機票是2019年九月買,起飛時間是2020年8月,我諗都未必可以chargeback到。

男爵府

WinkyLee 發表於 21-1-13 16:26
咁你真係好幸運
我諗我嗰筆錢都係凍過水
雖然佢曾經email問我攞咗銀行戶口, 但已是十月份的時 ...

你可以查返你銀行如果chargeback 係接受起飛日計幾多日內,如果已經超過日子,就繼續追討AA, 千祈唔好怕煩,佢一定唔會快回覆,有咁多人同佢追究,佢都唔會急住解決,所以要不停追問佢哋,我朋友個親戚亦都成功追返到啲錢,希望遲啲你都成功。

男爵府

睛靈勳章

Cobimary 發表於 21-1-13 23:49
你可以查返你銀行如果chargeback 係接受起飛日計幾多日內,如果已經超過日子,就繼續追討AA, 千祈唔好怕煩 ...

Cobimary

多謝你回應消委會真係有做嘢, 琴日打完佢哋即刻通知番air Asia , AA 再call我原來12月中已經入錢, 但因為冇註明什麼我老公以為派股息.

真係安樂曬! 佢都算守時當時寫12至16個星期, 我八月份開始 消委會 通知佢哋

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

WinkyLee 發表於 21-1-14 18:02

Cobimary

退到就好

男爵府

睛靈勳章

Lqueenie 發表於 21-1-14 18:19
退到就好

係呀最壞打算收唔到.

男爵府

WinkyLee 發表於 21-1-14 18:02

Cobimary

退到就好了,雖然過程好耐,但收得返安樂晒