自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

cattz288 發表於 21-5-20 22:09
點解講到捐骨髓咁恐怖? 如果真係咁, 咪無人會捐? 班患病小朋友仲有希望?
...

如果你曾經做手術見醫生,就知在病人做手術前簽署,他會和你說手術既風險,就會覺得呢度姐妹所講唔算恐怖。醫生最鍾意講到你隨時會因手術而死咁。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Chowying 發表於 21-5-20 22:16
唔係 真係話個個程好恐怖好危險,我自己亦有登記捐骨髓。

呢個 post 問題係有人刻意淡化捐骨髓好簡單, ...

我朋友就捐過比陌生人, 所以我知道唔係咁危險同恐怖囉!

其實樓主朋友, 佢弟同弟婦都係流於whatsapp內容, 有幾多誤解都唔知! 何必再討論呢?!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yeunghung 發表於 21-5-20 22:17
如果你曾經做手術見醫生,就知在病人做手術前簽署,他會和你說手術既風險,就會覺得呢度姐妹所講唔算恐怖 ...

我都做過手術, 當然明白咩係風險喇, 亦係醫生必須要解釋清楚比病人知
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 21-5-20 22:22
我都做過手術, 當然明白咩係風險喇, 亦係醫生必須要解釋清楚比病人知

因為你說捐骨髓並不恐怖,但醫生又說得隨時有機會有後遺症咁,驚係好正常,因為少並不等於無,真係曾有人有事先會咁講。

首頁

尾頁

跳至