自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 Prosperous 的帖子

D親戚朋友係怪我點解唔早啲送醫院、我太99係都唔去、佢話9幾歲人、死都要死係屋企、唔想去醫院、我就冇迫佢去了、!果時有榨橙汁比佢飲!煮好多佢喜歡嘅嘢、仲特登學整咸酸菜、照客家人醃法!等佢一賞兒時味道!我都係上網學、佢話好好味、今日咸雞、聽日咸酸菜炒豬肚(新鮮豬肚)、照足佢鄉人咁炒、佢好滿意、最難搞係咸酸菜炒豬大腸、又要洗又要辟味、仲有客家咸湯圓!反沙芋、煎堆、龜紅粿、包粽、炆豬腩肉、芋頭扣肉、太99教識我好多地道客家餸!一個好好嘅傳承、我C6話我盡得嫲嫲真傳、我大仔考試果排冇煮飯、個個嗌救命!因為出面食唔飽、慣咗食我煮嘅飯、就算冇乜點餸都食碗幾飯!

大宅

寄人籬下,沙糖撈飯!

大宅

油鹽撈飯,黃糖撈飯,豉油撈飯,冇餸的,8O年代,3姐妹

侯爵府

castle100 發表於 22-8-21 19:44

有、三個月後就冇再報、佢係最唔捨得大孫(我C6)、同我仔、仲話叫我有$唔好比9x ...
你條命真係好多經歷, 如果你信前世今生, 呢啲應該係你投胎前安排畀自己的課題, 比平常人高階的挑戰, 但你對老人家咁好, 一定有好的果報。我自問真係冇咁好耐性照顧老人家, 真係佩服!

侯爵府

castle100 發表於 22-8-21 19:57

D親戚朋友係怪我點解唔早啲送醫院、我太99係都唔去、佢話9幾歲人、死都要死係屋企 ...
嘩! 客家咸湯丸, 我以為已經失傳! 我細個時我嫲嫲成日整, 但果陣小朋友唔識欣賞, 仲有菜茶。我嫲嫲走左好多年, 開始懷念佢煮的家鄉食物, 早十年八年都搵到旺角有一間食店有菜茶, 但咸湯丸真係食唔返, 我去台灣都搵唔到。

你直情可以開返間店, 賣客家手工菜!

子爵府

杜小田 發表於 22-8-20 13:27
我記得, 6 個人, 得一碟餸 (經常都係)

當造既菜 (最平) 炒小小肉片, 全家就係食呢碟

蒸肉餅
煎雞翼
蒸水蛋
薯仔炆鴨
蒸魚
炒青瓜

子爵府

pkc5115 發表於 22-8-21 20:18
油鹽撈飯,黃糖撈飯,豉油撈飯,冇餸的,8O年代,3姐妹

80年代喎,都仲要食呢d野

公爵府

菜茶係正月十五先會整、因為好麻煩、今年D菜咁貴我都有整、唔想失去傳統、仲有係對太99的想念、仲有仲有、年初一一定食齋、又係太99教我煮、

男爵府

回覆 cara.mak 的帖子

四十幾年前係幾元可以買到,好似係5元左右,以前係新鮮雞同虾貴。六十幾年前係豆零一碗粥。

公爵府

我自細冇媽媽、爺爺、嫲嫲又好早過左身、我爸爸媽媽係斗氣、斗大家可以幾耐唔理、我就係咁自生自滅左幾年、我好生性、一放學就返屋企、打風落雨好忭驚、特別係閃電、我成日一個人返學放學、爸爸冇比$我食晏、我就去契媽屋企食、食咗(白粥)幾次之後我契哥蝦我、我唔敢再去食、我係帶番薯返學、有時煮唔切會帶生番薯食、因為冇$只呢D、加上唔識煮其他嘢!我爸爸同媽媽離左婚之後、試過2個同時消失4個月、其間得返我同細佬妹!冇親戚幫手、爸爸留咗一百蚊比我、我就用呢一百蚊過咗4個月、冇米冇油、以上嘅事全部都係千真萬確冇花冇假、過完果4個月之後、我同妹妹一齊返學、第二妹和細佬寄養係姑姐屋企(佢哋2個我依家都冇咩傾計、一傾計就問借錢)、同我一齊長大嘅大妹感情幾好、大家相依為命、不分彼此、直到佢識個渣男⋯⋯

公爵府

前面的道路好漫長也會苦(教育仔女方面)、但我覺得最苦嘅時候已經過咗、未來只負責對仔供書教學、教好啲仔女、不求叻過人、但求平淡做個好人!苦過唔想再奔波勞碌、平平淡淡簡簡單單過生活就可以了!也不求C6要對自己千依百順、過得去就算!

Prosperous    發表於 22-8-22 00:06

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

最差嘅時候,試過一家五口共享1-2隻咸蛋撈飯。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我記得好似係白飯 倒少少滾水落去 再加砂糖 撈黎食 真係難食到嘔

男爵府

回覆樓主:

咸魚、豆腐、青菜

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

wan_sosin 發表於 22-8-20 13:44
大多數係炒菜,蒸鯇魚。

我也是,所以而家唔食鯇魚
新的一天...希望真的有新的希望吧...

伯爵府

回覆 海之風 的帖子

長期扮病!?咁真係唔舒服咋嘛
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

首頁

尾頁

跳至