自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

amazing 發表於 23-9-17 11:24
就係從無想過走才有感已發.金融成交少、資產價格下跌、出口旅遊零售生意差、北上消費大增、香港未來…… ...

全球都差,但我相信香港過多兩三年會慢慢好,宜家最重要保住份工,大家加油

大宅

Siumei123 發表於 23-9-21 17:54
呢D人比移民谷洗腦話乜都肯做會生活到,但佢哋係用低下階層條生活數嚟計。算吧啦,邪教一樣佢哋一定要圍爐 ...

係香港d朋友都係fb 報喜不喜優喇

大宅

waic 發表於 23-9-18 19:50
啊,講到富二代生育當然唔志在政府教育及其他稅務優惠。
我係講緊一個月家庭收入10萬,要供樓/養子女/養4 ...

有幾多家庭(兩公婆)搵十萬?咁都窮,咁香港有2%家庭月入嗎?你唔好嗡得就嗡。
家庭月入十萬,可以話開支大冇乜淨落唔可以話窮。收入已係最top個2%內。

大宅

賣咗層樓 大屋搬小屋退休移民 有錢袋返?
尼d係咩移民?BNO?
BNO也係移民?窮人走難姐

水晶宮

wai4919 發表於 23-9-18 20:00
有些中產,又大駛,樣樣要最好

公眾設施 嫌污糟,如圖書館。

哦!佢有佢選擇。

珍珠宮

Ssddff 發表於 23-9-22 05:50
有幾多家庭(兩公婆)搵十萬?咁都窮,咁香港有2%家庭月入嗎?你唔好嗡得就嗡。
家庭月入十萬,可以話開支 ...

其實先唔講專業人士,剩係好多兩公婆做公務員嘅家庭月入已有10萬。
但佢地要供樓/養4大長老/小朋友/工人,負擔重,有數得計, 每個月比晒家庭開資後,自己要慳住洗嘅窮中產大有人在,唔係亂噏 ,啲人稱佢地為[窮]中產係諷刺啫。
能力愈大,責任愈大,甘當然你可以話佢地自己攞黎,鬼叫佢要買樓,可以唔買樓唔養父母唔生小朋友唔請工人者,所以唔使拗,而家有甘多人躺平食政府就係呢啲思想

大宅

waic 發表於 23-9-22 06:59
其實先唔講專業人士,剩係好多兩公婆做公務員嘅家庭月入已有10萬。
但佢地要供樓/養4大長老/小朋友/工人, ...

開支大又點?點解諷刺人?
人地開支大都係食自己,又冇吸納稅人血。香港勁多寄生蟲,鬧都鬧寄生蟲啦。
唔好人地嗡乜你就嗡乜,自己要有判斷力。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annie133 發表於 23-9-17 23:15
我又唔覺政府欠咗中產
係口號式咁講啫
香港中產交15-17%稅冇銷售稅

同意~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

Ssddff 發表於 23-9-22 07:10
開支大又點?點解諷刺人?
人地開支大都係食自己,又冇吸納稅人血。香港勁多寄生蟲,鬧都鬧寄生蟲啦。
唔 ...

你睇唔明?我絕對欣賞中產靠自己

別墅

baby668 發表於 23-9-21 16:25
事實絕對唔係囉,其實冇需要拗,英國搵錢有幾多大家心中有數,但係開支係非常大,就算你三個人住,極慳完全唔捨 ...

又唔好話拗,個世界咁大,有人收入無小到生活維持到唔出奇,亦都有人一開始去都未經歷通脹就洗大咗喺樓同車度,之後先慢慢慳。
去得外國就預咗唔係搵大錢嘅地方,度度都有好有唔好。自己過得開心咪好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊