嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 先天性心臟病

無良醫生大控訴

8/5 到醫院再見S醫生, 佢安排左一位心臟科C醫生同我個BB檢查. 超聲波照左45分鐘. 而呢45分鐘內佢無講過一句關於BB心臟情況. 剩係話照完先同我地講解.

雖然檢查時間長, 但我同老公有同一個 Feeling.....佢唔係好識用部機. 照完之後, 兩位醫生都話BB有心漏, 今次仲話大動脈有移位. 我同老公見完醫生後有一種感覺,....... 就係S醫生斷錯症, 而C醫生幫佢隱瞞

問佢點解有心漏 (佢答無特別原因) 問佢e家可以做D咩(佢答無

複式洋房

忘記它吧。
保持心境開朗,準備迎接bb出世!

大宅

我bb下星期可以做手術lu!好擔心!希望bb一切順利!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好開心,bb手術成功!

禁止訪問

大宅

各位媽咪,

我想請問除咗睇醫生,日常生活可唔可以觀察到BB心臟有無事? 因為我上星期因為BB嘔奶同佢去睇醫生,點知個醫生話聽到BB心跳有雜聲,寫咗紙比BB去政府醫院照,但係排期要等到8月. 第二日我又同BB去咗睇另外一個兒科醫生,但係今個醫生話聽唔到,但係佢就好不負責位話今日聽唔到唔等於噚日個醫生聽錯,仲話如果要都可安排同BB去私家醫院照,但係我老公就話我太緊張,佢話BB依家食得瞓得,唔好嘥錢睇私家醫生.

但係我真係好擔心,因為BB食奶真係唔係咁多,依家兩個月三星期,但係就食得4-5安,仲有佢最近會失驚無神咁扯氣,然後好似想嘔咁,我都唔知BB係氣管定係有咩嘢事,唔知有無媽咪幫到我.

禁止訪問

大宅

除咗飲奶有問題外,仲可以留意下bb啲面色,例如嘴唇同指甲有無發紫等等...

禁止訪問

複式洋房

各位mami好..我看了你們的經歷後亦非常有同感,而且好羨慕各位bb都回復健康.
我於6月15日生了個bb囡,過了幾個鍾後醫生就發現bb有心臟病,需要立刻轉去葛量洪,當時已証實她的肺動脈狹窄外,她的左心室比右邊細小以及肺動脈的心瓣只得2片,她需要做起碼2-3手術才可... :-( 我當時聽了後個心真的好痛..他們又話bb有可能是唐氏病患者..我真的好痛. 之後,到了20號安排了做第一次手術,她不順利,(曾經又停止過呼吸)非常危險..所以,醫生們唯有將她的胸骨大開,讓好內臟去了水腫才關埋..到了28號..醫生們嘗試幫她關埋胸骨後發覺壓住個呼吸令她的血含氧量下降,要即時開番..我當時的心又再一次地劇痛..以及好氣憤...到現時為止她還未過危險期...做第一次手術都咁唔順利,我真的難以想像她的第2次又會是怎樣.
我都覺得點解個天要咁樣懲罰她呢...我真的好羨慕d mami生完出來可以擁抱及喂奶比bb食..唔知我幾時先可以呢? 我天天都去睇bb,只見她日漸消瘦,皮膚又乾又巢...摸她的手時,她一d氣力都冇,非常之軟及凍...見到她的面貌的時候覺得她好辛苦,好似好想話我知咁..不過,她又不能起來. 我真係好好好傷心,好掛住呀囡.

大宅

Sisiangle
請你唔好亂咁諗嘢,bb好需要嘅支持架!我都好明白你嘅心情,我同你一樣,我bb一出世就即曰送咗去葛量洪做手術,我只見到佢一面咋!我都好掛住佢,我媽又要我留係屋企坐月,我一直都探唔到bb,到接咗bb出院,我抱住佢,見到佢個傷口我真係喊咗出嚟!個心真係好痛好痛,如果可以的話,我想替bb去頂依一刀吖!如果要用100次手術來替bb一次手術我都願,Sisiangle,唔好唔開心,依家醫學咁窗明,bb可以好快好返架!曾經有朋友講過:bb仔嘅生命力好頑強架!唔駛擔心!上天一定評估過,知道你可以應付得來先至會安排依個bb俾你架!我會支持你架,一直都會!
該用戶已被刪除

洋房

Sisiangle,

你要加油呀bb一定會好番家, 雖然時間可能會長D但係只要你唔放棄唔氣餒 bb一定會感受到家.

我個仔都要做4次手術先叫做康覆, 只有 1 yr 已經做左 2次手術, 年尾要做多1次. 係醫院期間都需要急救先保主條命仔, 所以你的感受我體量到. 但 bb 身體覆完得好快只要出完之後俾心機照顧佢就得家, 而且GH D醫生好好, 唔洗太擔心. 而家你都要小心自己身體如果你病左就照顧唔到 bb. 好多野都係天注定唔好想太多啦, 最堅要同你老公一齊加油同面對. 希望大家的寶貝快d 好番.

大宅

yf
我bb做完手術之後第5日出咗院,依家好百厭呀!多謝關心!

複式洋房

jennychow:
請問你個仔是甚麼的心臟病呢?
&

好多謝大家支持!!!我都會加油的.

首頁

尾頁

跳至