自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

castle100 發表於 21-4-5 10:09
最衰嘅係有其他仔女冇一個人肯比家用、樣樣指意我同C6!娘家我已經比到唔想比了.一出來做嘢就係咁比、細佬 ...
個妹都好 cheap wor!

公爵府

2024年龍年勳章

castle100 發表於 21-4-5 12:33
回覆 朱古力包包 的帖子

佢哋一家三口同我老豆住、水電煤、Wifi都唔交!我比家用即係養埋佢!我條氣唔順! ...
即係ㄧ家三囗係你老豆度白吃白住!!

公爵府

回覆 Yibu 的帖子

係、仲成日問人借錢!2個都係算死草!

侯爵府

anna59 發表於 21-4-11 10:17
千祈吾好有送終呢個觀念,人死左乜都吾知
每個人,都系一個人來,一個人走,何必咁執著
...

因有家人年紀老邁……E家諗嘢又唔同咗!

大宅

mkmama21 發表於 21-4-11 10:48
冇意見, 大家的家庭環境背景唔同 ,自己睇餸食飯啦!
其實,只要爬下BK舊文,關於生唔生,兩邊都 ...

羨慕別人兒孫滿堂係cherry picking 喎. 生仔唔一定兒孫滿堂,

唔生的人, 淨係羨慕人地生仔的好結果, 無視人地生仔的不幸結果, 淨係幻想自己如果生的話, 一定係好結果. 其實係玩自己je.
我唔係話生仔一定只有不幸結果, 但係你睇報紙, 睇身邊人, 就知不能無視啦, 例如子女不健康, 子女唔生性啃老, 甚至謀父母身家. 或者有啲父母覺得子女移民已經係不孝
再者, 兒孫滿堂係點滿堂法先, 係咪其實係子女冇錢搬出去, 夾硬成家啃老. 成村人逼在幾百呎單位. 或者要長老湊孫, 然後又一大堆婆媳糾紛, 諗下都覺得煩.
有幾多真係, 子女照顧父母, 而唔要求父母湊孫/俾首期.

我自己就唔冒呢個險. 唔生仔, 輕輕鬆鬆, 自己搵自己駛, 係唔會兒孫滿堂, 但係起碼安安穩穩冇責任.

anna59    發表於 21-4-11 17:13

珍珠宮

朱古力包包 發表於 21-4-11 16:34
因有家人年紀老邁……E家諗嘢又唔同咗!
我呢五年,身邊嘅長輩,已經走左9個

男爵府

朱古力包包 發表於 21-4-11 10:12
其實係……個大環境差咗(不單止hk)……唉!
但人生有:生……老……病……成
如不生小孩……無仔女送終亦好 ...

為了要有仔送自己終,不管仔女受盡人間痛苦,妳真將父母的自私演繹得淋漓盡致。不想自己付出,只想收穫,太有代表性。

侯爵府

淘心 發表於 21-4-11 18:43

為了要有仔送自己終,不管仔女受盡人間痛苦,妳真將父母的自私 ...

不……但做女人不生小孩人生不(圓)完滿!

侯爵府

anna59 發表於 21-4-11 17:15
我呢五年,身邊嘅長輩,已經走左9個

下!

珍珠宮

朱古力包包 發表於 21-4-11 18:51
下!
人到中年,長老走,系正常

男爵府

somesome2020 發表於 21-4-11 17:08
羨慕別人兒孫滿堂係cherry picking 喎. 生仔唔一定兒孫滿堂,

唔生的人, 淨係羨慕人地生仔的好結果, 無視 ...

首先多谢你願意,一而再三回覆我,令我有點愛寵若驚
其實你自己的選擇是你自己的個人決定,你有咁的想法冇人話你錯,而你說報纸的報導作引證,我也看見過,當然你覺得生孩子是苦便是若了。

而我也見到有些報導係父慈子孝,光宗耀祖,孝感動天,一家和睦的。

人的成長背景,造就人的性格,人的心念,會影響人看事物的角度。

每件事有辛苦的時候,也有歡樂的時候。

大宅

mkmama21 發表於 21-4-11 19:38
首先多谢你願意,一而再三回覆我,令我有點愛寵若驚。
其實你自己的選擇是你自己的個人決定,你有 ...

唔係話一個人睇事物角度好樂觀, 咁不幸gei 事就唔會發生.
換句話說, 無論生仔前個父母有冇預計呢啲不幸事情, 不幸事情都有可能發生.
老實講, 好多人講gei 所謂"意外", 其實都係可以預計有可能發生, 而預計不幸事情的可能性, 事先諗定應對, 或者直頭迴避, 呢啲叫"風險管理".

其實咁. 如果生仔係為左湊仔, 陪住子女成長, 在湊仔當中已經有樂趣. 咁就最好. 當然中間有好多責任, 要錢要時間要心機, 亦都有好多風險, 例如夫妻不和, 子女生出黎唔健康唔生性, 如果父母係承受到呢啲風險. 咁就冇問題.

如果係要求回報, 例如父慈子孝,光宗耀祖,孝感動天,一家和睦, 咁就好睇彩數.

男爵府

somesome2020 發表於 21-4-11 20:05
唔係話一個人睇事物角度好樂觀, 咁不幸gei 事就唔會發生.
換句話說, 無論生仔前個父母有冇預計呢啲不幸事 ...

真係好鍾意你,你覆我仲快過我愛人。
你應該係個好有毅力的人。

嗯… 要生嘅人始終都會生,唔生嘅人點都唔會生, 我冇試圖去遊說人, 我亦冇這個能力,我會尊重每個人的決定。
我都係係網上呃水吹下啫

很高興認識你,你係咪好年青?

大宅

mkmama21 發表於 21-4-11 20:20
真係好鍾意你,你覆我仲快過我愛人。
你應該係個好有毅力的人。

我純粹係有興趣回應jm的論點. 唔係特別話要回應你, 或者邊一個jm 的post.
咁我覺得, 如果同我同一個諗法, 就冇乜好回應啦. 如果係唔同諗法, 先有啲論點可以討論下. 就係咁樣je.
謝謝.

咁至於人地生唔生, 個肚在人地度, 佢要生梗係唔到我控制啦.
咁但係佢攞上forum 講, 我都可以講我自己的諗法架嘛. 唔係個forum 要黎做咩. 如果次次人地話生, 話唔生, 都回應話, 我尊重人地決定. 咁完左啦. 一頁都討論唔到了.

侯爵府

anna59 發表於 21-4-11 19:22

好傷心!

侯爵府

somesome2020 發表於 21-4-11 20:05

梗知生小孩風險大!

侯爵府

我明你講乜……做人好多嘢講彩數!

侯爵府

anna59 發表於 21-4-11 19:22

其實做人唔易ga!

首頁

尾頁

跳至