自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 ToopyBinoo 於 14-01-10 發表
東方三博士vs賢士事件: 女女同姨姨一樣固執. 有宗教信仰嘅人通常對於自己嘅信仰非常固執, 認為自己嘅信仰先 ...
哩樣咪就正正係我煩惱嘅嘢囉!

不過佢係因為恐龍事件而引起對博士同賢士嘅執著。因為,佢已經覺得個姨姨唔識嘢,亂咁講。

大宅

引用:Quote:原帖由+sasa0208+於+14-01-10+發表搵

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
明白!

但學校D老師,我哋唔可以要求佢哋樣樣皆精,總有佢唔擅長嘅哋方。如果,小朋友覺得老師某方面唔及 ...
其實你講既野,我媽由細到大都咁同我講,我自己就覺得好難改變,即使讀到大學,碩士,我都仲係好唔鍾意個d亂咁教,教錯晒既老師/professor. 我自己個心態係,有學科上既知識係佢既責任黎。
以我自己黎講,呢樣野反而冇影響我學習,個老師越錯我就越去搵返個岩既答案出黎,所以識得仲多過其他人。
不過細個見到人錯,會直接講,大左知道好多人接受唔到,咪一笑而過。

純分享

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:固執孩子如何教?

你可以教你囡囡,唔好同人爭論是與非,我地bk成日都話有圖有真相,你可以教佢,用禮貌嘅言詞話:不如我地上網搵下資料,咪知道邊個啱邊個錯囉。一來大家好落台,二來提高大家對追求正確答案嘅學習動機。我仔快8歲都會有呢個問題,當我地大家嘅答案唔同,大家都好堅持自己啱,我就會即刻同佢上網搵答案,又或搵書搵答案,佢知道係佢錯就唔會再爭論,又或可能真係我錯都未定。

大宅

前面有jm 話搵高人教,我覺得都好有用。不過個姨姨個度就難搞d, 因為我相信你女女都係個d 相信實質證據既人黎,除非你比佢睇到個姨姨真係有d 野好叻,等佢知原來呢個人係有長處既,否則好難改變佢睇法。

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表明

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
其實你講既野,我媽由細到大都咁同我講,我自己就覺得好難改變,即使讀到大學,碩士,我都仲係好唔鍾意個d ...
我覺得妳咁樣好好!
妳提醒咗我建議佢更加要用自己方法去求真,既然對方比唔到妳想要嘅,妳自己去就要想辦法去搵。咁可以保存佢嘅求知慾⋯⋯
多謝妳!
By the way 哩樣嘢,妳同佢真係如似。

大宅

引用:Quote:原帖由+餃子妹妹+於+14-01-10+發表其

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
我覺得妳咁樣好好!
妳提醒咗我建議佢更加要用自己方法去求真,既然對方比唔到妳想要嘅,妳自己去就 ...
以前剩係可以睇書,而家有乜都可以google, 方便好多 可以鼓勵佢睇多d 益智既野,十萬個為什麼個d

幫到你我都好開心

大宅

題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣好鍾意睇,係有唔同主題,天文地理科學英文發明,乜都有,細個lur 屋企人買晒比我。不過唔知而家仲興唔興睇叮噹漫畫,唔知仲有冇得賣

男爵府

bellelau 發表於 14-1-10 11:07
見到佢嗰陣佢個樣有D嬲,雙手插袋,憤憤不平咁話⋯⋯
女:東方三博士,點解一定要係博士,唔可以係賢士呀! ...
教佢包容其他宗教
宗教無對與錯

咁細個已經咁執着..佢好難同其他人相處

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我覺得你個女冇唔啱wor, 反而係個姨姨太執著, 同埋佢講恐龍果part真係錯喎, 我反而覺得你囡囡有自己諗法係好事。 我會先應同佢ge睇法係冇錯, 話比佢知呢個世界有d人係鍾意堅持己見, 錯都唔會認, 但無需要爭拗, 亦唔需要太上心, 有d野係改變唔到ge, 知道自己冇錯就得, 始終要尊重別人。

男爵府

引用:其實你依架教緊個女見到唔正確既野都唔出聲

原帖由 StrawberryLove 於 14-01-10 發表
其實你依架教緊個女見到唔正確既野都唔出聲。 我唔覺呢個係佢性格既缺陷, 反而如果佢學識由正面方面, 圓滑 ...
「你個種禁住佢既方法, 係傳統中國人既心態。 可以教佢接納其他人唔同既觀點, 因為始終會有人同你既諗法相反。 學識呢樣野先係最好」

係,你講得冇錯,我就係想攞返個平衡先係度問大家意見。我針對嘅係佢嘅態度(因為某D知識佢比人豐富而否定嗰個人嘅所有嘢,包括人哋其他專長),我唔想扭曲佢對知識嘅渴求同堅持。
喺哩件事上,我仲未好強迫咁要佢去跟我嗰套。

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實我覺得你囡囡有自己思想係好~總好過人地講咩佢都信... 好似我咁

我對小朋友仲細, 唔可能講俾意見你... 點樣教小朋友我仲係後輩...
不過作為大人嘅我... 我可以係我角度睇呢件事~

你囡囡好聰明, 佢有自己一套, 唔會太易俾人影響, 但有D偏激, 覺得果樣野一定係果樣, 唔可能出第2樣...

你嘗試俾佢見下呢個世界有好多事都可以有好多答案, 如果只跟書本同埋自己智識去做, 就太死板, 睇唔到更多更長更遠...

我可以係我媽身上學到一樣野, 佢成日教我要聽, 唔學唔緊要, 最緊要人地講咩你要聽, 聽完由腦去分析~
人人觀點唔同, 如果聽完覺得唔岩, 大可以放低算數, 如果人地講野係岩, 就要記住, 終身受用~

你應該教佢嘗試聽人地講, 再用腦去分析, 錯與對唔係重要, 重要係自己知道答案~

同埋太容易俾人影響情緒嘅人, 好易做錯事...
頭腦清晰同時, 心境都要寬闊D, 咁就會睇到更多...

唔知講得岩唔岩, 有唔岩的話, JM們請指點...
사랑합니다.

象牙宮

我自己都係忠於自己個套,好硬頸,我行我素

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 kingkingtc 於 14-01-10 發表
其實我覺得你囡囡有自己思想係好~總好過人地講咩佢都信... 好似我咁

我對小朋友仲細, 唔可能講俾 ...
「佢有自己一套, 唔會太易俾人影響, 但有D偏激, 覺得果樣野一定係果樣, 唔可能出第2樣...」
妳哩句實在講得太到位啦!佢,就係比我有『偏激』既感覺。
認同妳嘅講法,問題係我一直都咁教㗎啦⋯⋯
仲有,佢一向好脾氣。而家,佢覺得有D人同佢溝通唔到,佢會對人唔耐煩。我問佢感受,佢話:如果對方講極唔明,佢個心會好似有火燒咁,好想發脾氣。
但,我好多謝妳意見!並唔係有仔女大過我嗰個先有資格同我分享教子女嘅心得。妳嘅生活經驗同智慧分分鐘比我高好多。
喺度開Post問,就係想集思廣益。

男爵府

引用:我自己都係忠於自己個套,好硬頸,我行我素

原帖由 961123 於 14-01-10 發表
我自己都係忠於自己個套,好硬頸,我行我素
其實,某程度上我都好欣賞哩D性格嘅人。忠於自己係冇錯。但,表達嘅態度就有斟酌嘅哋方。態度唔好,會傷害其他人。
如果咁講,咁你哩D性格會唔會太阻礙自己?例如同人相處?

禁止訪問

引用:其實你依架教緊個女見到唔正確既野都唔出聲

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+kingkingtc+於+14-01-10+發表

象牙宮

回覆 bellelau 的帖子

總之難教啦.硬頸固執.不太信人.

男爵府

hashtag影視迷勳章

我細個都固執!我諗最好既教育方法,應該係身教!

同佢講多啲事情可以多方面睇!唔係所有事都有分是非!

例如:博士,賢士!同佢講都係稱呼姐,好似有人叫爸爸,有人叫爹哋,有人叫爸b!
如果係我女,我會同佢講:果位姨姨咁堅持佢自己果套係咪會令到你唔開心?!但係其實你依家都同佢做緊同一樣事!

男爵府

引用:你可以教你囡囡,唔好同人爭論是與非,我地

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
你可以教你囡囡,唔好同人爭論是與非,我地bk成日都話有圖有真相,你可以教佢,用禮貌嘅言詞話:不如我地上 ...
多謝你意見。
如果佢對我有質疑嘅時候我都會有咁做。

對恐龍、三國、某段歷史、埃及神話等,佢係好有興趣,會睇好多哩類書去得到佢想知嘅嘢。當有人講錯哩D佢熟悉嘅資料嘅時候,阿女未必會即時出聲(都會睇場合),但態度已經反映緊佢嘅不滿。

首頁

尾頁

跳至