自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Good! Smart girl!

禁止訪問

回覆:宗教信仰會局限思想自由?

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-6-11+08:32+阿女

原帖由 艾莉 於 14-06-11 發表
咁只係該同學對自己思想設局限, 我唔覺得關宗教事.
就好似 公司有啲人, 點都唔肯用電腦, 堅持要用手抄一樣[ ...
當然,咩人都有,固執同唔肯接受新事物係個人問題。
基督教認為只有一位真神,拒絕去認識或接觸佢哋認為嘅假神⋯⋯係一位基督徒同我講嘅,有錯請指正。

大宅

其實,由佢自由發展啦。
我小一時宗教堂舉手話人係猩猩進化,唔會係上帝做出黎。結果我中學開始返教會。

子爵府

bellelau 發表於 14-6-11 08:57
當然,咩人都有,固執同唔肯接受新事物係個人問題。
基督教認為只有一位真神,拒絕去認識或接觸佢哋認為嘅 ...
基督教的確認為神只有一位...但並沒有去拒絕認識其他 宗教. 我自己教會更會 定期有 課程 係教大家認識其他宗教, 包括異端.
當然我都識好多人係咁, 我唔評論佢地. 只係無論係咩時代..都總有呢總人, 以前有, 依家有, 將來都有

bellelau  多謝你嘅解説。  發表於 14-6-11 11:25

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 wonderlulu 於 14-06-11 發表

原帖由 bellelau 於 14-06-11 發表
阿女咁講係有佢自己嘅諗法⋯⋯

1)佢有個虔誠基教徒嘅朋友仔,品行良好、讀書成績佳。阿女同佢都玩得埋, ...
如果呢D係你女女下結論既基礎,而我如果係媽媽,就反而會鼓勵女女去多認識唔同宗教同信教既原因。凡事都要多角度思考至可以有個complete picture, 世界亦非非黑即白。坦白講,人都係對認同自己立場既理論較有興趣鑽研,行為變成self confirmation,亦係局限自己。

wonderlulu    發表於 14-6-11 10:37
mixmos  同意! 宗教同科學是不同的,但可以並存!  發表於 14-6-11 09:33
艾莉  同意,如因為咁就拒絕認識宗教,咁只係同佢同學一樣.  發表於 14-6-11 09:12
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

爾識真理,真理釋爾

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

ninjarabbit 發表於 14-6-11 09:09
如果呢D係你女女下結論既基礎,而我如果係媽媽,就反而會鼓勵女女去多認識唔同宗教同信教既原因。凡事都要 ...

無錯,佢個同學太局限自己去接觸呢個世界,講真,用大佛嚟做 project topic 好少事
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

我自細已經係一個天主教徒。長期接收不少聖經的道理。

我信天主創造天地萬物,我接受到宇宙曾經有大爆炸。

我信唯一的天主,但我尊重每一種導人向善的宗教。

我信耶穌的出生是聖神降孕,但我肯定我懷孕是曾經有性行為,卵子遇上精子,純天然製造。

對於恐龍同人類,我小時候都有想過呢個問題。恐龍比人類早出現,因為人類之前住在伊甸園。所以在時空上兩者沒有相遇過。(我自己諗,冇科學根據的。)或者有一天,我可以解答到呢個問題。

小時候,有一次我發呆望住個天,神父問我,知唔知點解個天空係藍色、個海都係藍色。我回答他,因為天主喜歡藍色,所以咩都整藍色出來。但天空和海洋這個問題,在科學堂都教過架喇。

所以你問宗教會局限思想自由嗎?我想思想狹窄的人,根本同宗教冇關,是自身的問題。

Gerard  謝分享  發表於 14-6-11 10:29
冬天的味道

水晶宮

引用:我自細已經係一個天主教徒。長期接收不少聖

原帖由 mixmos 於 14-06-11 發表
我自細已經係一個天主教徒。長期接收不少聖經的道理。

我信天主創造天地萬物,我接受到宇宙曾經有大爆炸。 ...
所以你問宗教會局限思想自由嗎?我想思想狹窄的人,根本同宗教冇關,是自身的問題。

Agree

蘇格拉㡳說過「我只知道自己一無所知。」⋯⋯如果沒有宗教,我就是個恃著點點皮毛知識的自大狂,當接近宗教愈多,我反倒願意放下「自我」承認自己的無知。

少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

宗教會局限思想自由? Yes, 這是真的

咁點解咁多人自願被局限?

因為咁樣做好似可以免除自己思考的責任, 但其實是免不了, 只是你將思考的責任外判出去, 等個教幫你做, 但這是危險的, 因為個教有自己的利益所在, 個教的利益, 未必符合你自己的利益
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章

唔會。思想係自由的。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

bellelau 發表於 14-6-11 07:02
我中學就讀天主教學校,有跟朋友返過幾次教會。雖然我並唔抗拒返教會,但又冇辦法說服自己去信。
我女宜家 ...
我完全同意你個女既想法..所以我唔會做任何宗教的教徒...不過我係偏向佛教..因果..

珍珠宮

引用:基本上,我對呢類說法抱觀望態度,要看說的

原帖由 wonderlulu 於 14-06-11 發表

基本上,我對呢類說法抱觀望態度,要看說的人實在有幾闊 ...
從來沒有錯定啱,但我自己人過中年,確實認同有宗教伴著自己,人生路會好行些!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

男爵府

如果無宗教信仰或其他contraints下,任由自由思考發展會可怕。無局限去思考會touch到一D不正確的想法而唔會有罪咎或危險感覺。
以哲學角度,覺得宗教會局限思想自由,依個想法已經係一個contraints

公爵府

claudia 發表於 14-6-11 10:27
我個人覺得會, 因為我見某些教徒滿腦教條, 呢樣唔得果樣唔得, 潛意識已經困住自己思想在某個地方. 事實上 ...
金剛經講的「應無所住而生其心」就係講緊依樣野囉, 就係起心動念唔好有預設的立場
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

你女好利害, 有無 check 過佢會唔會係 " 靛藍小孩 indigo child " / " 水晶小孩 crystal child "

禁止訪問

好媽媽勳章

珊瑚宮

環保接龍勳章

會,所以應該多接觸不同宗教,自己選擇,所以會覺父母迫小朋友信教的,等同洗腦,局限思想自由不是想引起罵戰,不喜敬請勿回。

woodpecker  agree  發表於 14-6-11 17:57
bellelau  我好認同。  發表於 14-6-11 11:15
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

首頁

尾頁

跳至