夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:joyce1982 發表於 14-8-6 11:11 我諗

原帖由 Nancy20090615 於 14-08-06 發表
您唔辛苦唔緊要, 係佢覺得辛苦, 佢唔係要呢 D 形式的愛, 所以佢話感受唔到. 可能您對佢狠 D , 佢重開心. ...
可能真係咁...所以我先講,愛有咁難嗎?

公爵府

樓主 您有看沒女maggie 嗎? 佢媽何嘗唔係比最好既野佢? 但maggie 只覺得佢媽欠佢.

有時愛一個人要懂得, 否則變成縱容, 呢d唔係叫愛.

就好似教小朋友咁, 係咪佢要點就點? 要食咩就食咩?

同愛既人相處都係一樣, 唔可以縱容! 縱容唔係愛佢, 係害佢

Dearkk  同意  發表於 14-8-6 19:55

侯爵府

回覆:愛有咁難嗎?

你做緊既愛佢既行為,系咪佢想要先?有時有d野系你一廂情願覺得呢個舉動就系愛佢咖

joyce1982  可能係我一相情願...   發表於 14-8-6 11:32

男爵府

習慣成自然, 佢慣晒你甘就佢, 當然唔會覺得係咩野回事啦. 老土d講句, 你飛得去邊丫. 認命啦.

mm814  因為甘樣變左理所當然  發表於 14-8-7 09:13
mm814  係因為愛佢先包容佢  發表於 14-8-7 09:13
joyce1982  認咗...  發表於 14-8-6 11:32

複式洋房

回覆 joyce1982 的帖子

肆虐 即係更老鳳,唔係虐待,

如你 服侍佢係開心既
就KEEP住,
唔好諗太多,
到頭黎又覺得自己付出又收唔到回報又話只有自己單方面附出人地點點點

拿黎搞

禁止訪問

男爵府

回覆:joyce1982 的帖子

因為你愛既方法錯左。做既並唔係佢要既,所以做再多都無用。

而咩都唔出聲,諗住忍讓,以和為貴,後果就係缺乏溝通。

何必攪到自己咁委屈?

joyce1982  因為兩個仔...我才堅   發表於 14-8-6 11:35

大宅

引用:樓主 您有看沒女maggie 嗎

原帖由 koko2000 於 14-08-06 發表
樓主 您有看沒女maggie 嗎? 佢媽何嘗唔係比最好既野佢? 但maggie 只覺得佢媽欠佢.

有時愛一個人要懂得, ...
係的,我承認係我過份縱容佢,但當我醒覺時,我有試過做少啲,亦為真理爭過,但最後佢反而仲反感...

唔知係咪以前愛我就識欣賞我,
而家唔愛就做咩都唔順眼?

mm814  吾愛時..做咩都係難題.  發表於 14-8-7 09:14

男爵府

你根本享受緊。
你根本鍾意服待佢,咪去做囉,做完就唔好話辛苦同佢唔愛你。

joyce1982  係佢話我唔愛佢...   發表於 14-8-6 11:36

瑪瑙宮

hello_kristy 發表於 14-8-6 11:35
你根本享受緊。
你根本鍾意服待佢,咪去做囉,做完就唔好話辛苦同佢唔愛你。
joyce1982 係佢話我唔愛佢... 發表於 11 分鐘前

所以您唔明您做 ge 唔係佢要 ge 野囉, 如果佢無出現問題, 您可以一路做落去架, 因為您 enjoy .

初時做皇帝梗係好, 梗係 enjoy , 未試過鴉麻, 耐左, 佢就覺得佢唔係要呢 D . 佢變緊, 您要留意.

瑪瑙宮

joyce1982 發表於 14-8-6 11:31
係的,我承認係我過份縱容佢,但當我醒覺時,我有試過做少啲,亦為真理爭過,但最後佢反而仲反感...

唔知 ...

唔關事, 就算您係佢杯茶, 擺耐左, 味道都會淡.

大宅

引用:Quote:joyce1982 發表於 14-8-6 11:31 係的

原帖由 Nancy20090615 於 14-08-06 發表
其實唔止我,佢都有話感受唔到兩個仔愛自己...

就我觀察,我覺得小朋友表達情感係直接的,當你唔肯俾時間,耐性及關懷佢哋,而最大嘅互動竟係責罵時,你想得到佢哋幾痴你丫

我有提過佢,結果話我無好好輔導啲仔,我即刻無嘢講...

其實我而家都唔求啲咩,只希望c6唔好成日講想死...其實我哋都愛佢!

大宅

尊重佢,照顧佢,服侍佢⋯從呢三點睇黎⋯似對自己個仔既親情多過愛情,男人會唔會係要多一點成就感?多一點小鳥依人?我覺得做好老婆的本份係好好,但我自己會成日借0的易要老公幫忙,然後讚下佢。
我自問就無本事做ftm,我覺得日日0係屋企做禁多野,又無左自己生活,老公返黎仲要服侍周到,我真係做唔到,現今社會ftm越黎越難做!努力啊!

別墅

我好明白你所講嘅,男人將女人對佢哋嘅好,只當成習慣,唔識感恩。

瑪瑙宮

joyce1982 發表於 14-8-6 12:59
其實唔止我,佢都有話感受唔到兩個仔愛自己...

就我觀察,我覺得小朋友表達情感係直接的,當你唔肯俾時間, ...
所以您話佢幾幼稚, 只問收獲, 不問付出. 大人點會去要求感受到細路愛自己, 但點都會感受到細路係咪接納自己, 鐘意痴住自己, 大大下先感受到小朋友愛唔愛自己, 種瓜得瓜咁, 您要佢做到都要做比佢睇到您做到先得架. 企响度坐响度就有 ge, 邊有咁著數.

您同佢講唔埋架喇, 兩個諗野都唔同, 您改下個 STYLE, 唔好成個呀媽咁.

男爵府

回覆 nanaaixi 的帖子

點解咁肯定?
做人,5好難为自己

大宅

引用:回覆 nanaaixi 的帖子點解咁肯定?

原帖由 nanaaixi 於 14-08-06 發表
回覆 nanaaixi 的帖子

點解咁肯定?
因為佢經常喺屋企(除上班時間),亦唔愛玩apps。再加上唔係天香國色嘅女人,佢根本睇唔上眼(除咗老婆我例外)。

大宅

回覆:愛有咁難嗎?

不懂感恩的人,對所有人也不會有愛和被愛!
對部份人而言只是無能力的只可服從有能力的人!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

只會愈走愈遠, 去到一個臨界點就會爆 .

翡翠宮

引用:不懂感恩的人,對所有人也不會有愛和被愛!

原帖由 giman 於 14-08-06 發表
不懂感恩的人,對所有人也不會有愛和被愛!
對部份人而言只是無能力的只可服從有能力的人!

...
我老公就係唔識感恩的人,佢得把口話愛我同錫個女,但行動呢??咪就係得把口講囉!!

無論佢阿媽、佢細佬、我、我阿媽為佢做幾多野都好,佢都唔會感激我地的付出,只視為理所當然,相反我地唔幫佢就係我地唔啱~

但佢自己呢??佢對人付出又有幾多??

我老公就係自己做2分就覺得自己做左8分,覺得自己已經好辛苦好累,但我地做左8分,佢會話點解我地唔做埋個2分,我地做左8分佢都覺得唔夠,覺得我地只做係左8分姐~

同佢相處,睇得出佢只著眼於自己做左幾多,只有佢先會累,只有佢最辛苦,從唔會企係人地的角度諗野,非常自我中心~

首頁

尾頁

跳至