親子旅遊

跳至

首頁
12345...25

尾頁

伯爵府

oscar 媽,

我地係呢個 topic 又傾下啦:lol :lol

大宅

Lailaihan :
酒店&機票分開買,個人覺覺得真係一d都唔麻煩,同埋我鍾意係日本綱訂酒店,因為經常會有big discount的
你想知分開買平幾多,我粗略用我訂房的價錢給你比較
我睇egl個綱book華美達酒店要$1000/room,現在我BOOK $700/room,即係平左$300一晚,$300x7 = $2100/room.

機票 : $2890, CX早去晚返
酒店 : 70,000yen(hk$4,900)8日7夜,4星酒店(其中2晚係包温泉浴)

你2個小化骨龍幾大呢?

oscar媽,你都幾利害下,$5500可以book到cross hotel,咁你包唔包早餐呢? 你係自己book定經agent傢?

AE_bb:
嘩,你都好有PLANNING,咁快預備定7月出發啦? 你會去幾多DAYS呀?

伯爵府

pettyg

我個細囡連麵包超人都鐘意架, kitty/melody 就更加唔駛講啦(雖然佢只得3歲多 d d)

我去過東京幾次喇, 但大阪就一次都未去過, 唔太熟悉.....所以想今年去玩/行下, 你知唔知大阪有冇麵包超人館 or 專門店呢?

有冇 hello kitty land 之類呢?

因為仲未開始正式認真睇天書呀

原文章由 pettyg 於 08-1-14 14:44 發表
lailaihan媽,我小朋友3月份出發時就21個月大,佢對thomas & 面包超人都無乜feel(唔知係唔係因為女仔無咁鍾意呢),但佢對芝麻街&hello kitty就好鍾意,就係因為呢個小小朋友,所以唔去東京去大板咋:tongue: ,你六月份先出 ...

[ 本文章最後由 AE_bb 於 08-1-14 16:34 編輯 ]

伯爵府

pettyg

我想問下 ramada osaka 同埋 city plaza osaka 係邊區呢?

你話 city plaza osaka 有溫泉, 係公眾嗎?

原文章由 pettyg 於 08-1-14 16:23 發表
Lailaihan :
酒店&機票分開買,個人覺覺得真係一d都唔麻煩,同埋我鍾意係日本綱訂酒店,因為經常會有big discount的
我睇egl個綱book華美達酒店要$1000/room,現在我B ...

[ 本文章最後由 AE_bb 於 08-1-14 16:39 編輯 ]

伯爵府

lailaihan,

你真係可以試下計下如果上網 book酒店 同埋買 pkg 嘅價錢, 會邊樣低 d.....

我舊年去北海道 + 東京時, 因為最後一日要搭10點幾機返香港, 所以最後一晚我 book 左機場附近酒店, 自己上樂天個網 book 係平過經 agent book 架...

原文章由 pettyg 於 08-1-14 16:23 發表
Lailaihan :
我睇egl個綱book華美達酒店要$1000/room,現在我B ...

伯爵府

pettyg,

你唔好笑我啦, 有咁嘅 planning 又可以 book 咪 book 左先 law

我諗住玩7or 8日:mrgreen:

你3月玩完返黎幾得入黎報下料呀

[ 本文章最後由 AE_bb 於 08-1-14 16:48 編輯 ]

大宅

AE_BB:
我去過東京幾次喇, 但大阪就一次都未去過, 唔太熟悉.....所以想今年去玩/行下, 你知唔知大阪有冇麵包超人館 or 專門店呢?
由於我個小主人對呢方便無乜趣,所以我都無留意,不過我下次睇開天書時幫你睇下啦.

有冇 hello kitty land 之類?
睇左幾本天書,都好似唔覺有D類似HELLO KITTY LAND的地方播,不過我睇開天書時又留意下先.

我想問下 ramada osaka 同埋 city plaza osaka 係邊區呢?
RAMADA OSAKA
綱址 : http://www.ramada-osaka.com/tc/index.html
梅田(大板)站步行3分鍾或中津站直到
CITY PLAZA OSAKA
綱址 : http://www.cityplaza.or.jp/spaesthe/index.html
地下鉄堺筋線・中央線 堺筋本町駅 1、12号出口より徒歩6分
地下鉄谷町線・中央線 谷町四丁目駅 4号出口より徒歩7分

你話 city plaza osaka 有溫泉, 係公眾嗎?
YES,你睇下綱頁有介紹的.

你唔好笑我啦, 有咁嘅 planning 又可以 book 咪 book 左先 law
其實早D PLANNING可以早D訂位,有時仲可以平D,其實係件好樹來傢,不過我個人比較心急,如果要我係1月份PLAN到7月份先出發,我實等唔到啫

伯爵府

pettyg

唔該哂你呀 :mrgreen:

我都想快d去架, 而得聽日就飛過去呀

原文章由 pettyg 於 08-1-14 17:13 發表
AE_BB:
由於我個小主人對呢方便無乜趣,所以我都無留意,不過我下次睇開天書時幫你睇下啦.

...

男爵府

Lailaihan :

等我返去睇下先唔該晒 ~~ 我個仔3歲 / 我個FD那個2歲多D

上網都唔係好多黑潮市場既資料,真苦惱..........

男爵府

AE_bb :

你又會有咩行程呢?

你地會唔會帶車仔?之前有D人反映帶車仔上JR月台麻煩,但如果佢地扭抱,我一定會自殺........哈

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

HI AE_bb

點呀!! 朋友仔我們齊齊傾

原文章由 AE_bb 於 08-1-14 15:56 發表
oscar 媽,

我地係呢個 topic 又傾下啦:lol :lol

大宅

ae_bb : 既然你都想馬上出發,但點解又要等到7月咁耐呢?

lailaihan :黑潮市場綱址 : http://www.kuroshioichiba.co.jp/

oscar媽 : 想請教一下,你同你囝囝去時book的酒店係book twin bed or double bed呢? book酒店時你係book2個人還是3個人?

男爵府

大家有冇興趣去坐嵯峨野觀光火車? 我7月去可能好熱,而且好似係雨季,點攪攪.

我第一次去日本正正係雨季,好無癮..... ,不過到時係的話唯有全程係酒店囉.

子爵府

pettyg,

我 book twin bed 呀!!

原文章由 pettyg 於 08-1-14 17:56 發表
ae_bb : 既然你都想馬上出發,但點解又要等到7月咁耐呢?

lailaihan :黑潮市場綱址 : http://www.kuroshioichiba.co.jp/

oscar媽 : 想請教一下,你同你囝囝去時book的酒店係book twin bed or double bed呢? book ...

子爵府

pettyg,

我同 AE_bb 都 plan 緊 7 月日本之旅呀!!

我個 agent 朋友幫我 book ..係唔包早餐..
出面大把野食..唔洗日日都食酒店早餐..

Lailaihan :

男爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-14 21:08 發表
pettyg,

Oscar MA :

你地7月去東京定大板?

子爵府

我諗緊淨東京定係東入阪走...
不過大多數係淨 7 days 東京..

原文章由 lailaihan 於 08-1-15 09:19 發表

Oscar MA :

你地7月去東京定大板?

大宅

原文章由 Oscar媽 於 08-1-14 21:08 發表
pettyg,

oscar媽,咁你book酒店時有冇註明有小朋友呢?
因為我book的酒店都唔包早餐的,咁一早起身有乜野食傢?

子爵府

我 agent 幫我 book 酒店都係話 2大1小..
日本好多 cafe 架!! 又有麥當當..
有時我買定 d 麵包一早食...

原文章由 pettyg 於 08-1-15 09:49 發表

oscar媽,咁你book酒店時有冇註明有小朋友呢?
因為我book的酒店都唔包早餐的,咁一早起身有乜野食傢?

伯爵府

早晨呀

我未正式 plan 呀 ...... 不過都係去d熱門地方咁啦 :mrgreen: :mrgreen:

我今次依然都會帶車仔, 一來個細囡仲細 (可能會訓覺), 二來個細囡唔訓可以放野, 三來....我舊年帶埋個細囡去日本北海道 + 東京時用 bb 車可以過關唔駛排長龍, 次次過關時, d海關人員叫左我去排另外一條隊, 等1/2 個family 已經到我地, 慳番d時間:mrgreen:

不過....上 JR 月台真係一個問題, 我地係北海道, 可能d 月台唔算好大好大(唔似新宿咁, 四通八達), 好容易搵到有 lift 搭, 好方便....

but 當我地去到東京時, 真係試過有幾次搵唔到 lift (其實係冇細心搵:lol::" /> ) 要我同老公夾手夾腳台架 bb 車上上落落, 真係想 c, 因為個細囡訓左係 bb 車......

原文章由 lailaihan 於 08-1-14 17:42 發表
AE_bb :

你又會有咩行程呢?

你地會唔會帶車仔?之前有D人反映帶車仔上JR月台麻煩,但如果佢地扭抱,我一定會自殺........哈

[ 本文章最後由 AE_bb 於 08-1-15 11:18 編輯 ]

首頁
12345...25

尾頁

跳至