自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+SUKICHANG1009+於+14-09-26+

原帖由 laukkk 於 14-09-26 發表
而家出親街,好似左右隔離全部都係普通話,一係就唔咸唔淡既廣東話

...
我都覺

珍珠宮

回覆:個仔番學後。我發覺。。。。。。

我排隊接放學,好似返左大陸過關咁

禁止訪問

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

依家好難避免

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

我以為淨係北區先係咁

未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

禁止訪問

引用:港媽有幾多個唔使返工?邊個唔想自己接仔放

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:阿仔學校幸好未見如此情況 +

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 SUKICHANG1009 於 14-09-26

原帖由 小龍寶寶 於 14-09-26 發表
無錯,佢地成曰圍埋大聲講大聲笑,想搵個香港媽媽都難
無茂晌地扯煙吐啖,已經係有文化架喇~仲可以要求企地點丫

我是一隻喵

公爵府

其實應該有港媽,放學時間港媽返緊工啫……

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 meinatmn 於 14-09-26 發表咁

原帖由 joeyau0621 於 14-09-26 發表
慈雲山區。高班我就識幾個港媽。女女讀低班,暫時末見到有。有時想接放學同啲媽媽傾下偈都無。去到公園都係 ...
多數上面嫁落黎都話自己難搵工,又話信唔過俾人湊,總之一定生幾件晌屋企自己湊,咪得閒去接放學law~

港媽好多都要返工,就算老公養得起,都想自己有經濟能力。

我是一隻喵

男爵府

BK Milk勳章

引用:仲有而家啲學校用國語教學呢…明明推母語教

原帖由 mhmi753 於 14-09-26 發表
仲有而家啲學校用國語教學呢…明明推母語教學,但唔知係咪而家香港小朋友母語開始國語為主呢

...
咩普教中,真係人都癲我地屋苑個公園每天黃昏都有一大班B6媽係樹集會,由得d仔女通樹跑、叫、玩,如果佢地踢波,屋苑4大護法(保安員)實d小孩,因為佢地一踢爛人地個窗就即閃5韶數

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 mhmi753 於 14-09-26 發表仲

原帖由 YPLCPL 於 14-09-26 發表
咩普教中,真係人都癲我地屋苑個公園每天黃昏都有一大班B6媽係樹集會,由得d仔女通樹跑、叫、玩, ...
5認數

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:仲有而家啲學校用國語教學呢…明明推母語教

原帖由 mhmi753 於 14-09-26 發表
仲有而家啲學校用國語教學呢…明明推母語教學,但唔知係咪而家香港小朋友母語開始國語為主呢

...
我仔讀小學,中文背書都要用國語背出黎我仔講左兩句老師頂佢唔順,叫佢用番廣東話

男爵府

阿女果間好彩無雙非,但都有新移民媽咪

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

可能大多數港媽要返工

別墅

邊區?
上水?
我女學校唔多,
同班未認識到b6

翡翠宮

子爵府

我仔係沙田,都係咁,我自己都好少接放學,但家長日就見到,好多單非就真,香港男人,唉…

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 SUKICHANG1009 於 14-09-26

原帖由 小龍寶寶 於 14-09-26 發表
無錯,佢地成曰圍埋大聲講大聲笑,想搵個香港媽媽都難
我每日返工時見到一堆係誇境學童坐mtr....講野超大聲

珍珠宮

引用:我仔係沙田,都係咁,我自己都好少接放學,

原帖由 jeffmama64 於 14-09-26 發表
我仔係沙田,都係咁,我自己都好少接放學,但家長日就見到,好多單非就真,香港男人,唉…

...
啲男人小心後患無窮

首頁

尾頁

跳至