論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:求意見:請姐姐照顧nb+2歲bb,呢個姐姐信得過嗎

一个工人好難凑到2个小朋友

子爵府

回覆:求意見:請姐姐照顧nb+2歲bb,呢個姐姐信得過嗎?

有人肯做已經好好,比我會試下先,但nb夜晚我會自己揍,要比夠睡眠時間工人

子爵府

同你自己要識做,盡量簡化工作,例如有時晚歺外賣或出外食,平日你負責買餸,否則佢覺得難頂會好快想走。
我工人負責揍我兩歲女,得閒到吾捨得走
記著,4、5千蚊攪掂兩個小孩等你可以番工真係好抵,調節心態便可

大宅

回覆 964000 的帖子

本來我舊工人湊開我21個月既囡都好得閒,買餸煮飯都係我負責,BB沖涼我負責,BB野食我先生負責,佢只係每日同我個囡玩,同睇住佢開餐,同基本家務,真係仲得閒過我,不過我見佢有心機教我個囡,個囡又鍾意佢,我都想同佢續約,但佢突然屋企有事要走,所以我先要請過個~
而家係怕個囡唔肯跟新姐姐,個工人又唔知好唔好,仲要湊多個NB...,到時做唔掂走就仲煩!!!

子爵府

引用:回覆+964000+的帖子本來我舊工人湊開我21個

原帖由 iam_connie 於 15-01-15 發表
回覆 964000 的帖子

本來我舊工人湊開我21個月既囡都好得閒,買餸煮飯都係我負責,BB沖涼我負責,BB野食我 ...
我稔你舊姐姐吾想揍NB所以走
既然你呢個肯落搭(起碼第一步)你make sure吾好太辛苦,做得好即加多$500比佢

大宅

...

大宅

964000 發表於 15-1-15 10:02
我稔你舊姐姐吾想揍NB所以走
既然你呢個肯落搭(起碼第一步)你make sure吾好太辛苦,做得好即加 ...
如果佢真係湊得掂,加人工留住佢有咩所謂,但湊兩個無咩可能唔辛苦,我都諗緊有咩方法可以幫輕下佢之餘又令我地安心,9月個大B要返半日N班,淨係接返放學都已經頭痛,校車係其中一個選擇,但仲有半日困獸鬥,奠非真係要送個細去育嬰院,我又唔捨得....!!!

子爵府

引用:Quote:964000+發表於+15-1-15+10:02+我稔你

如果佢真係湊得掂,加人工留住佢有咩所謂,但湊兩個無咩可能唔辛苦,我都諗緊有咩方法可以幫輕下佢之餘又令 ...
一定校車,不能叫姐姐帶著個細出門呀

子爵府

引用:Quote:964000+發表於+15-1-15+10:02+我稔你

如果佢真係湊得掂,加人工留住佢有咩所謂,但湊兩個無咩可能唔辛苦,我都諗緊有咩方法可以幫輕下佢之餘又令 ...
去得育嬰院都4千幾,不如請中點幫手。全日N冇位?

大宅

964000 發表於 15-1-15 10:50
去得育嬰院都4千幾,不如請中點幫手。全日N冇位?
而家鐘點通常$70/hr,如果每日請3小時,一個月都已經4千幾!! 但解決唔到返放學問題,即係仲要用校車,再加多千幾2千...
我個間無全日,而家咩都full晒lu~~~~

大宅

年紀大些的工人是沒有問題的、你請一個後生女,佢一啲工作經驗都冇白紙一張,仲死!
我總共請過四個工人,頭三個都係年輕的,激到我噴血!佢地真係年少白痴,連最基本嘅知識都無!

大宅

回覆:firstfirst 的帖子

係,分開湊,晚上囡囡我哋湊番屋企,囡由細個都係早上去奶奶度,晚上回家

別墅

回覆 Funnydeep 的帖子

講中我心果句。
俾我唔會請佢。

複式洋房

回覆 iam_connie 的帖子

簽左,唯有自己睇緊d

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

iam_connie 發表於 15-1-15 11:16
而家鐘點通常$70/hr,如果每日請3小時,一個月都已經4千幾!! 但解決唔到返放學問題,即係仲要用校車,再加 ...

我而家果個都係42YR, 之前照顧老人家同埋係老家揍自己個女(而家18歲)

非常勸力同聽話. 我俾佢上左個揍BB的課堂. 佢揍BB好好.

大宅

引用:Quote:iam_connie+發表於+15-1-15+11:16+而

原帖由 wmkcnw 於 15-01-20 發表
我而家果個都係42YR, 之前照顧老人家同埋係老家揍自己個女(而家18歲)

非常勸力同聽話. 我俾佢上左個揍BB ...
可否給我湊Bb課堂既資料?

複式洋房

The strangest thing is why she quits the canada job. Every helper wants to go canada. High pay, short work hours

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

iam_connie 發表於 15-1-12 14:06
呢層我都有擔心,但昨日佢比我感覺好溫文,笑容都好好,所以先考慮佢,希望唔係扮野...! ...

小心, 溫文, 笑容好好, 呢樣野我skype件肥廢人都係咁, 來到寃口寃面, 黑面, 懶過大蛇, 淨識攞著數, 扭盡六壬迫我炒佢, 衰野電話簿咁厚, 要迫我炒, 告我, 要我賠到佢完約 2016 Jan人工.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

iam_connie 發表於 15-1-20 14:26
可否給我湊Bb課堂既資料?

你GOOGLE 一下 FHE.ORG

係楊震主辦的外傭課程.

另外BBCARE 都有

子爵府

好媽媽勳章

lily-of-valley 發表於 15-1-20 15:12
小心, 溫文, 笑容好好, 呢樣野我skype件肥廢人都係咁, 來到寃口寃面, 黑面, 懶過大蛇, 淨識攞著數, 扭盡六 ...
你都中伏?

首頁

尾頁

跳至