時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

kikako_hk 發表於 15-3-4 10:33
針無兩頭利, 自由市場有它的好處, 也有它的壞處
本土主義d 人好得意, 一方面要享受自由市場既好處, 另一方 ...

我有朋友,一面唔想樓價跌(佢有樓收租), 一面又話港獨有咩唔好
另一個就三日唔夠兩日喺FB 鬧中共點點點, 反呢樣反嗰樣, 但佢要靠大陸搵食!

kikako_hk    發表於 15-3-4 12:17

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:營業額低左,是否意味著失業?

生於亂世? ????

樓主有冇真正亂世?

別墅

回覆 baby_ha 的帖子

香港以前係唔差,但係社會係會進步,會變,至於好定壞,每個人定義唔同,就好似火,火可以俾我們溫飽,亦可以摧毀我們辛辛苦苦買返黎的樓,甚至生命,你話,火係好定係壞?

karenlyk    發表於 15-3-4 12:53

別墅

回覆 Pulmma 的帖子

感覺上姐

男爵府

Pulmma 發表於 15-3-4 12:02
生於亂世? ????

樓主有冇真正亂世?

樓主應該係串緊本土主義d人

水晶宮

每行業都有盛衰周期。入行前要評估一下,冇一份工保你一直到退休

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

引用:回覆 baby_ha 的帖子香港以前係唔差,但係

侯爵府

引用:Quote:原帖由 jadeyeung317 於 15-03-04 發

原帖由 baby_ha 於 15-03-04 發表
你呢個比喻我喜歡,火控制得好當然係好,但過份催谷自由行就等同玩火一樣,玩既過程當然痛快,但亦要預備承 ...
講得好

但cy話要問中央,唔到香港話事

邊個控制先?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意

原帖由 jadeyeung317 於 15-03-04 發表
宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意味著失業?呢個效果是否就是完美結果?大家是否很開心?失業率高 ...
日用品零售不會跌,樓價也不會因零售少而跌。

男爵府

畀面勳章

其實呢 好老實講 營業額低左呢就唔一定關某D人事
第一呢 可能係你地班SALES冇以前咁勤力 好似呢度D人話 你買唔倒樓呀 點解自己唔努力D?
第二呢 其實中國大陸打緊貪既
第三呢 客觀D睇 辦完年貨呢 購買意慾係低左
最後呢 其實呢 中國大陸呢排既經濟數據唔係咁好 上季GDP增長係改革開放以黎最低 通脹率係0.X% 而且仍然下降 近來都有大陸專家話大陸經濟係通縮邊緣。電力使用既增長幅度亦係開放以黎最低、人民幣眨值趺到停版、人行4個月減左兩次息。而家連東莞D工廠區都少左返工。呢D你又知唔知?

翡翠宮

都係個句,market adjustment。經濟有唔同Cycle 係正常,每幾年/ 十年就會一次經濟動盪,油價、currency、樓價、股市、銀行、天災等,求其中一樣都係咁先。經濟學家唔係怕unemployment,只會擔心多人失業後,政府加唔同industries 會做咩同要幾耐可以令個經驗復甦/ 轉型。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

香港單靠自由行的話, 太畸型。
經濟有週期, 冇可能只升不跌...
自由行帶動經濟係事實, 但鋪租, 樓價, 物價同時亦狂升。
人工加幅追得上樓價, 物價嗎?
得益最大只是大商家, 地產商, 大業主。
巿民生活諸多不便, 中港矛盾不斷加劇。
香港彈丸之地, 根本就招呼唔到咁多貴客。
一刀切自由行係不切實際, 但有限度控制自由行係必需。
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

cheung_h 發表於 15-3-4 10:12
點解要另外開個topic講
又想游番出公海

禁止訪問

引用:等d人成日牙斬斬咁話香港經濟唔洗靠自由行

男爵府

Hopuco 發表於 15-3-4 12:39
其實呢 好老實講 營業額低左呢就唔一定關某D人事
第一呢 可能係你地班SALES冇以前咁勤力 好似呢度D人話 你 ...

x1
其實北方人去韓國旅費本來仲低過黎香港,加埋依家歐元日元貶值,有錢個班直接飛歐洲日本買仲平

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jzzz1102 發表於 15-3-4 10:16
等d人成日牙斬斬咁話香港經濟唔洗靠自由行,我就等睇班人失業無工開,之後又會怪政府點點點:igive …
話港獨嘅夠好笑啦! 真係牙斬斬, 獨得成, 睇怕香港連食物都缺乏, 唔好同大家講靠外國進口, 香港好大部份係基層, 有能力負擔外國進口食物?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:jzzz1102 發表於 15-3-4 10:16 等d人

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-03-04 發表
話港獨嘅夠好笑啦! 真係牙斬斬, 獨得成, 睇怕香港連食物都缺乏, 唔好同大家講靠外國進口, 香港好大部 ...
反水貨客依賴自由行都扯到去港獨?
你仲搞笑

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hopuco 發表於 15-3-4 13:58
反水貨客依賴自由行都扯到去港獨?
你仲搞笑

搞笑得過話搞港獨, 天大笑話, 想唔俾人笑, 講多啲make sense嘅說話

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:Hopuco 發表於 15-3-4 12:39 其實呢

原帖由 cc1226 於 15-03-04 發表
咪係囉 有錢既都唔至在香港

象牙宮

cc1226 發表於 15-3-4 13:37
x1
其實北方人去韓國旅費本來仲低過黎香港,加埋依家歐元日元貶值,有錢個班直接飛歐洲日本買仲平
係有人咁戇居, 走去尖咀趕遊客, 全世界冇乜國家會趕遊客, 經此一役, 有錢嘅更加唔會嚟香港買嘢。

首頁

尾頁

跳至