親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我覺得d人比較古惑,其實落subway都周身唔

原帖由 Rubik 於 15-05-13 發表
我覺得d人比較古惑,其實落subway都周身唔自在架喇,自己小心保管好私人物品,財不可露眼,小心d就ok
意大利治安真係差,我也聽不少!另外西班牙都係,我fd被吉卜塞人當街搶左個cam!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Rubik+於+15-05-13+發表我覺

原帖由 l_wingwing 於 15-05-13 發表
意大利治安真係差,我也聽不少!另外西班牙都係,我fd被吉卜塞人當街搶左個cam!

...
我好彩冇比人搶嘢,係無啦啦有個黑人突然衝埋黎打我老公,唔排除應該有同黨想襯混亂搶嘢,好彩老公擋到,但已經嚇死,d黑人高大威猛,亞洲人根本唔夠打

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+l_wingwing+於+15-05-13+發表

原帖由 Rubik 於 15-05-13 發表
我好彩冇比人搶嘢,係無啦啦有個黑人突然衝埋黎打我老公,唔排除應該有同黨想襯混亂搶嘢,好彩老公擋到,但 ...
真係好猖狂!回想起自己去意法西班牙都冇咩驚險野,抹一把汗,講真如果要我帶小朋友,一定不會去以上3個國家

大宅

回覆:法國真的很危險嗎?

我剛去完paris,一路平安
講真有旅遊既地方就無呢啲問題
問題係你個人既防備,
我敢講就算佢專揀華人落手,
見到我都唔會花心思去搶我嘢。
坐地鐵見住大把人袋flingfling,唔落手都對唔住自己啦!

伯爵府

一個女人帶住兩個細路真係唔建議去巴黎,好易成為目標,當然未必有事,但都真係要好小心好小心,不過改去英國/德國會好D

大宅

唔覺有咩特別危險, 08年自己一個去住hostel, 夜晚由Champs Elysees行返去hostel都冇野~touchwood~西班牙(去過幾次)同意大利又係自己去, 完全唔覺有咩咁危險~
都係果句, 自己小心D, 人地搶野都係取易不取難, 同埋我一定唔會拎好多cash

水晶宮

我以前去都覺得雜,財物自己着緊啲、小心啲。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:唔覺有咩特別危險,+08年自己一個去住hostel

原帖由 steph3 於 15-05-13 發表
唔覺有咩特別危險, 08年自己一個去住hostel, 夜晚由Champs Elysees行返去hostel都冇野~touchwood~西班牙(去 ...
我覺得自己一個去,反而安全過一個大人拖2個小童。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:l_wingwing 的帖子

巴黎給我很不安的感覺,經常被上下打量,在火車站仲見過一群武裝警察持長槍追捕另一群黑人,在我們身邊跑過,我當時推著bb車,嚇到我唔敢郁。相對俄羅斯,感覺比法國安全十倍,英德瑞也不錯,北歐就更安全。

男爵府

BK Milk勳章

幾年前同老公兩個去,每日都提心吊膽
我有親戚在巴黎,佢地d袋係長期鎖住的,佢地亦都識睇邊d人係扒手,叫我地要小心

同意其他jm, 帶小朋友去英國德國好d

伯爵府

如果大人都吾危險, 你自己本身好熟既就好d, 你自己都要慢慢摸仲有小朋友就要小心點。 不過法國都吾錯, 幾靚多野睇好地方, 意大利仲危。 不過我識有d12歲好似2幾歲咁好成熟。

男爵府

請問你地d証件同錢袋喺邊/同乜嘢証件袋?

伯爵府

試過在米蘭比人打荷包,在尼斯比吉卜賽小孩圍,現在真的沒興趣再去那些賊國.就算風景文化再好,但一出街就要留心身邊有沒有賊,玩都玩得唔開心,寧可去多幾次德國瑞士好過.

別墅

回覆:jcctiu 的帖子

其實為何法國會咁多小偷呢?

別墅

畀面勳章

mmmyyy 發表於 15-5-14 20:18
其實為何法國會咁多小偷呢?
法國歷史問題,统治過唔少非洲國家,法語系黑人會想辦法去法國,意大利地理同黑手黨關係,意大利南部好多非洲難民(近排新聞都講好多利比亞人偷渡意大利)...所以呢兩個地方都幾雜...

男爵府

BeBeeBu 發表於 15-5-13 21:32
請問你地d証件同錢袋喺邊/同乜嘢証件袋?
我用一個很薄的腰袋,在兩條褲中間,另外曰常用一個小銀包,放幾百元

男爵府

http://lead-travel.diytrade.com/ ... 9397/7569843-0.html

子爵府

引用:試過在米蘭比人打荷包,在尼斯比吉卜賽小孩

原帖由 jcctiu 於 15-05-14 發表
試過在米蘭比人打荷包,在尼斯比吉卜賽小孩圍,現在真的沒興趣再去那些賊國.就算風景文化再好,但一出街就要留 ...
边年發生?最近?

子爵府

朋友4月去完,酒店嘅人都叫佢搭地鐵要小心,佢話有黑鬼望住佢,上下打量睇下有冇野偷

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

前2 日係"自由廣場"先有人提係法國被偷野,報警D警察唔係話唔係自己管轄範圍就係扮唔識聽英文,

後來搵中國大使館搞一輪先報到警.

首頁

尾頁

跳至