在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我下月都resign一份人工高加準時放工既工做ftm
我又係要供樓,細b剛出世

我都唔知自己會唔會後悔,但我真係好想陪bb成長

大b已經錯過左一d成長片段,仲俾工人縱壞左

所以唔試過真係唔甘心

最多覺得唔適合做ftm再搵過份law

大宅

引用:我下月都resign一份人工高加準時放工既工做

原帖由 iloveubobo 於 15-08-26 發表
我下月都resign一份人工高加準時放工既工做ftm
我又係要供樓,細b剛出世
加油呀!我都正計劃生第二個,不過未有。先前都有諗過不如等細既出世先做ftm, 但老公話咁對大個個好唔公平,而且小孩的成長真係錯過左就無,希望我既決定無錯。我都係好似你咁諗,如果真係唔啱就再出返黎做嘢,最多人工無而家咁高!

大宅

一齊加油!!你都好有老公支持,我老公想我幫手供完層樓先做ftm
所以佢唔係好支持我咋

男爵府

我都resign左,下個月全職,心裡好爭扎
但想試下先,唔試都唔知得唔得,
加油

複式洋房

回覆:resign做ftm,好需要支持

大力支持💪🏼💪🏼!!我做左全職媽咪快9個月了!係辛苦過返工!!但超級值得!!!

大宅

引用:一齊加油!!你都好有老公支持,我老公想我幫

原帖由 iloveubobo 於 15-08-26 發表
一齊加油!!你都好有老公支持,我老公想我幫手供完層樓先做ftm
所以佢唔係好支持我咋 ...
你有工人或者長老幫手嗎?我地層樓只係啱啱開始

大宅

引用:我都resign左,下個月全職,心裡好爭扎但想試

原帖由 daisywong1386 於 15-08-26 發表
我都resign左,下個月全職,心裡好爭扎
但想試下先,唔試都唔知得唔得,
加油
一齊可以啊!!

大宅

引用:大力支持&

原帖由 cpc456 於 15-08-27 發表
大力支持💪🏼💪🏼!!我做左全職媽咪快9個月了!係辛苦過返工!!但超級值得 ...
你有工人或四大長老幫忙嗎?

大宅

回覆 edith1234567 的帖子

我有請工人,2個細路好難攪
我resign左都會keep工人,想多d時間陪2個b,唔想時間大陪份用黎做家務

咁啱既,我層樓都係供左2年咋

複式洋房

我做左ftm個幾月,有工人,我之前份工超近屋企,都可以準時放工,不過我係因為身體唔好先辭職,順便陪兩個女成長,暫時個幾月我覺得好開心喎,想去街就帶個女周圍去,下午瞓個晏覺,好正

btw我層樓都係開始供冇耐,應該每個月都冇錢淨架喇,不過及時行樂,而且我全職湊左個女之後我覺得佢係乖左嘅,呢d都係多多錢都買唔到

複式洋房

引用:Quote:原帖由+cpc456+於+15-08-27+發表大力

原帖由 edith1234567 於 15-08-27 發表
你有工人或四大長老幫忙嗎?
無呀~自己一個。

大宅

iloveubobo 發表於 15-8-27 23:43
回覆 edith1234567 的帖子

我有請工人,2個細路好難攪

有工人會舒服好多...
我就自己一腳踢,都擔心自己做唔黎...

大宅

bigfriednoodles 發表於 15-8-28 01:18
我做左ftm個幾月,有工人,我之前份工超近屋企,都可以準時放工,不過我係因為身體唔好先辭職,順便陪兩個 ...
有工人可以舒服好多。
我都同你一樣,應該每月都唔會有好多錢剩架喇,不過唯有應洗則洗,慳DD洗啦~

侯爵府

錢揾小d唔係咩損失,但係小朋友的童年錯過了就沒辦法回頭。我到現在都認為自己做全職媽媽的決定是正確的, 用錢買回來的物質根本不能代替你和bb陪伴的時間。

大宅

引用:+本帖最後由+edith1234567+於+15-8-25+12:1

原帖由 edith1234567 於 15-08-25 發表

要離開一份人工好,無壓力又準時放工既工,真係百感交 ...
我撐你,明白你,我是過來人,做咗3個月,又係分工算是穩定,準時收工,但有感自己湊對仔女會好d ,雖然現在面對的是另一種壓力,但對住仔女心情都好d

大宅

引用:錢揾小d唔係咩損失,但係小朋友的童年錯過

原帖由 maomaofafa 於 15-08-28 發表
錢揾小d唔係咩損失,但係小朋友的童年錯過了就沒辦法回頭。我到現在都認為自己做全職媽媽的決定是正確的, ...
謝謝你呀,但一諗到無左收入,就會有d不安咁

大宅

引用:Quote:原帖由 edith1234567 於 15-08-25 發

原帖由 MicMar 於 15-08-29 發表
我撐你,明白你,我是過來人,做咗3個月,又係分工算是穩定,準時收工,但有感自己湊對仔女會好d ,雖然現 ...
謝謝你啊。我而家面對既壓力係擔心湊住一個,如果再陀住一個唔知搞唔搞得掂,都好驚

複式洋房

其實揍b同返工真係好難揀,我而家係ftm,但真係忍唔到亞仔百厭,所以成日發脾氣鬧佢,而且無工人咩都要自己做晒,真就好辛苦...試過前排搵工返,但我媽咪揍得唔好,亞仔病又唔識餵食藥,最後要請3日假同亞仔食藥,我都唔好意思再做落去,所以最後辭職自己揍,因為我老公做既野收入唔穩定,所以真係令我好難選擇應該揍仔定返工,但我知道亞仔有我陪佢係開心d囉,不過而家搵食艱難,我諗我又要搵工喇...唉...

大宅

引用:其實揍b同返工真係好難揀,我而家係ftm,但

原帖由 yokifok 於 15-08-30 發表
其實揍b同返工真係好難揀,我而家係ftm,但真係忍唔到亞仔百厭,所以成日發脾氣鬧佢,而且無工人咩都要自己 ...
好明白你啊媽媽。有時都明白有錢買唔到同bb一齊既時間,但係又會覺得唔夠錢用又會係另一種煩惱!加油啊!如果你返工,咁搵工人湊?

大宅

分享下,之前我份工都係人工OK (20K)、返工可遲少少收工準時、可以泵奶、假期多、福利好 (medical dental 包全家)、 壓力不大、工作量不大。

我2個小朋友快2.5yr & 10mth,之前婆婆湊,無工人,婆婆湊得好好,我返工返得好放心。陀第2個時婆婆話唔會湊 2 個,唔放心請工人,又唔捨得放bb 去育嬰院同全日 n 班,同老公死撐一輪,放完產假做ftm。

我地只係租樓,經濟都好緊張,老公都大壓力,加上佢其實唔太介意我返工比工人湊,所以不算100%支持我做ftm,只是配合,所以精神上佢無咩support,亦不會似有d jm 的好老公,處處感謝太太付出,幫手湊下仔比太太放下假。(我老公幫手做家務,都好抵讚)

呢半年,過得好攰,一意孤行要做ftm + 肩負要教好 2 個小朋友的壓力,好大,全無休息的時候,個心時時都不會放鬆,以前份工都幾他條,又多假,lunch time 又長可以去行下街、買下野、處理下屋企雜務,而家咩時間都無。

但係,呢半年真係過得好幸福,每天都見到小朋友睡眼惺忪o個樣,可以抱住賴床 ; 大仔處於 trouble 2,日日同佢一齊先明白佢更多,容易 d 處理佢情緒 ; 細女全埋身,唔洗好似大仔咁食雪奶冰奶,日日食放題 ; 2 個小朋友最痴我,日日都比人爭住要霸媽媽,又煩又心甜

至於自已,確實無晒自由同私人時間,但望住佢地玩的幸福,深厚的親子關係,無野可以代替。

做ftm,無工人,一湊二,隔咁近,真係好辛苦,但我無悔。

首頁

尾頁

跳至