嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 NATBNATB 的帖子

夜晚果餐已經啜半個鐘至一個鐘,啜咁耐應該係安撫作用。因為佢平時啜大約10分鐘到就停。因為我擺佢自己一間房,吾係同佢訓,所以無試過比佢啜住訓。同埋我吾想比佢啜住訓。

大宅

回覆 大豬既老婆 的帖子

我可以試下skip 朝早個nap 前奶先,因為早餐我覺得囡囡食得都ok,同埋nap 前奶有時佢啜得兩分鐘到。要比佢知道訓前無奶先,咁中午果餐可能會食得好D。total 試下三奶三固體先。我覺得係日頭同佢一齊訓住個做法幾好,我可以係中午小睡餵左佢奶,同佢一齊訓,試下先。我個囡一喊好大聲,lift 口都聽到,我怕夜晚佢喊到咁嘈醒老公。不過我都會試下,再起身餵佢我怕自己頂吾順。你係你仔仔幾多個月時咁做牙?同埋佢喊左幾耐?有無醒到成個幾兩個鐘先訓返?4晚就可以介到奶,好叻叻!
對吾住,仲有個問題,我囡囡好似好抗拒我用匙羹餵佢食粥,就算肚餓都係食幾啖就吾食。試過比佢用手拎來食,佢會比較容易擺入口,但係肉,某D菜,薯仔,呢D可能"鞋身",佢就算"梅"完,會噴出來。
有時D野食佢吾岩餵口 就會噴出來,點樣可以改善呢種壞習慣?仲有就係佢好鐘意呢D食物掉落地下,跟住就望住地下D食物。情況持續左差吾多有兩個月。(我知道係BB既發展階段,但係我講到口臭,佢都照做。直到我見到佢想掉食物落地下,我就會同佢講比媽媽食,佢跟手會餵我,但係有時佢掉得太快!)吾好意思,太多問題。

大宅

引用:Quote:原帖由+fafafac9+於+15-09-18+發表BB

原帖由 NATBNATB 於 15-09-19 發表
你bb 可以有幾次小睡,好好
係呀,但唔知係咪日抖訓得多,夜晚成日醒

大宅

回覆:LittleRascal 的帖子

我都係按健康院果套加固體比佢,如果照你講食到嚡口會吐岀尼,我諗可以試下啲菜肉磨蓉啲比佢,有一輪呀女唔舒服唔食粥,食兩啖就發脾氣,我就打到啲粥好似糊咁,佢又肯食半碗。

大宅

引用:回覆 大豬既老婆 的帖子我可以試下skip 朝

原帖由 LittleRascal 於 15-09-19 發表

我可以試下skip 朝早個nap 前奶先,因為早餐我覺得囡囡食得都ok,同埋nap 前奶有 ...
我仔有時啲瓜果大舊都會吐出來咖,仲未識咬,我覺得咁樣仲好,夾硬吞哽親仲衰。我都係慢慢留意到佢啲習慣,佢鐘意好結既粥,爛飯咁同餵唔可以太大啖,佢都會吐。或者你魚同雞煲粥,呢啲比較易入口,豬肉比較難咬,再唔係整南瓜粥甜甜地易啲入口,等佢習慣左食粥再試唔同野。

大宅

引用:Quote:原帖由 NATBNATB 於 15-09-19 發表你

原帖由 fafafac9 於 15-09-19 發表
我覺得小睡時間可以少啲,睇下夜晚會唔會訓得好啲

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子我可以試下skip+朝

原帖由 LittleRascal 於 15-09-19 發表

我可以試下skip 朝早個nap 前奶先,因為早餐我覺得囡囡食得都ok,同埋nap 前奶有 ...
我覺得方向ok呀,先俾距知道唔係一定要食完奶先訓覺,因為你bb現在係將食奶等同左你叫距訓覺既signal。

我仔8個月之前一直維持9點食完奶訓覺然後凌晨3點再食呢個schedule好耐,雖然辛苦但當時習慣都ok,期望距大d會好d。點知9個月之後唔知做乜事,一晚醒3-4次,我係在職媽咪,真係攰到癲,再講亦覺得對bb睡眠質數唔好,就決定狠心介。

頭2晚係喊得最勁,攬住都喊大半個鐘頭,9點到第二日5點之間喊左3-4次。但第三日已經明顯減弱,喊2次每次15分鐘就再訓返,第四晚又少d,到第五晚去到5點先喊食,我就俾距食,其實成個過程主要目的係要距學識,點樣唔啜媽咪都可以自己訓返。其實就算大人都會一晚\'醒\'幾次,不過可能你好快就訓返,快到唔覺自己醒過。

其實我仔到現在接近21個月都會掉食物,特別係距已經唔肚餓既時候。理論係你同距講唔好掉係無用,要距知道掉左就無得食。不過實際上好難實行。我覺得如果距唔想你餵,你不如索性俾距自己食,食之前你鋪好曬地下,你同距著連袖既圍裙,由距食到天一半地一半,但同時cut夜奶,等距知道唔食飯仔夜晚都無奶奶食,距就會食固體食得好d。你亦可以俾多d唔同類型距食,睇下距鍾意食乜。比如剪碎既麵,abc粉,等等。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+NATBNATB+於+15-09-19+發表你

原帖由 fafafac9 於 15-09-19 發表
其實我又覺得你bb日頭訓得太多。夜晚訓得長係好關鍵,我係你我會嘗試調整到2個nap,每次1.5個鐘頭,夜晚應該就可以訓得好d。

大宅

已經只煮雞肉,佢都照噴,魚肉佢又係噴,可能腥。我個囡好鐘意食面包同生果,菜就麻麻,瓜都會接受。肉會吐出來。吾知點解我覺得佢吾係咁鐘意食"傑"既粥。南瓜吾係話吾好食太多咩?因為會面黃。同埋紅蘿白,甜蕃薯,都會食面黃,我係一星期最多比佢食兩餐。

大宅

回覆 fafafac9 的帖子

都可以試下打容D料。可能我餵太多奶比囡囡食,所以佢先食少左固體,我都會餵少D奶,睇下點先。

大宅

因為今朝出左街,所以佢個10點鐘小睡 無訓到,因為佢太好奇,拖到12點到,佢終於訓左半個鐘。到晏就我地返到屋企,原先兩點要小睡 無訓到,到3點半到佢就好眼訓,我餵到佢食奶訓係到扮訓,諗住同佢訓,點知佢係咁扯我塊面,眼鏡,頭髮,又係張床到爬,又坐起身。直到4點零到都係咁。我頂吾順又抱住佢um 佢訓
尋晚2點半起左身,飲到好大聲,局住餵左。

我囡囡鐘意食生果同面包,鐘意自己拎住食,所以有D食物如果可以比佢拎到,我都盡俾。

大宅

引用:Quote:原帖由+fafafac9+於+15-09-19+發表係

原帖由 大豬既老婆 於 15-09-20 發表
其實我又覺得你bb日頭訓得太多。夜晚訓得長係好關鍵,我係你我會嘗試調整到2個nap,每次1.5個鐘頭,夜晚應 ...
好!等我都減一減小睡

大宅

引用:回覆 NATBNATB 的帖子已經只煮雞肉,佢都照

原帖由 LittleRascal 於 15-09-20 發表

已經只煮雞肉,佢都照噴,魚肉佢又係噴,可能腥。我個囡好鐘意食面包同生果,菜就麻 ...
係呀,唔可以成日食咖,會面黃,但會退既。咁你試下整果蓉肉粥,但打爛哂啲肉,等佢感覺唔到有粒粒

大宅

試過雪梨撈西蘭花,佢會食幾啖。次後第二第三次吾食。佢一時一樣,我都吾知個問題係邊。只可以同自己講 佢吾肚餓

大宅

引用:回覆 NATBNATB 的帖子試過雪梨撈西蘭花,佢

原帖由 LittleRascal 於 15-09-21 發表

試過雪梨撈西蘭花,佢會食幾啖。次後第二第三次吾食。佢一時一樣,我都吾知個問題係 ...
慢慢試,唔好灰心

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

LittleRascal 發表於 15-9-17 22:30
請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係點架??
9-10餐太多,要大量減至5-6餐。7餐係最盡,因為密密食野會好易爛牙。同埋兩餐之間隔開d,等bb 餓少少就食多d 固體食物。 仲有bb 要日頭食得夠,活動量夠,夠午睡,夜晚至訓得好又戒到夜奶。

你可以將食固體食物既時間同你地大人食三餐既時間一樣/相近,咁bb 可以同你地同枱食飯。

三餐主餐之間俾小食,小食可以係奶,生果,餅仔等。

而家bb 夜晚餐粥仔食10幾啖,因為佢4pm 食左餅。

你個bb 7pm 就去訓,係一個非常好既習慣,一定要keep 住。

大宅

回覆 bosch 的帖子

多謝你的建議,我都覺得餵得太密 攪到好忙。我都吾想夜晚餵奶,但係佢又喊得好大聲,老公又要返工,盡量吾想嘈住佢。好多時真係局住餵夜奶,好彩就會餵一次,尋晚吾忍心佢喊餵左兩次。
早餐同lunch 我已經同囡囡 同一樣時間食。而家我做緊就係佢nap前 吾餵佢,不過佢會望住我扯我件衫 又喊咁,我見到又吾忍心。
星星餅我餵兩三粒到,同埋吾係日日都餵。

而家個schedule 咁,我好想轉得好D。同埋另一個問題係一路來我都係埋身全人奶,怕到時要介奶會好痛苦。

大宅

引用:回覆 bosch 的帖子多謝你的建議,我都覺得

原帖由 LittleRascal 於 15-09-24 發表

多謝你的建議,我都覺得餵得太密 攪到好忙。我都吾想夜晚餵奶,但係佢又喊得好大聲,老 ...
我宜家同你一樣噶煩惱,唔知點好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

LittleRascal 發表於 15-9-24 20:39

多謝你的建議,我都覺得餵得太密 攪到好忙。我都吾想夜晚餵奶,但係佢又喊得好大聲,老 ...
佢夜晚真係肚餓的話,自然要餵佢。不過可以試下日頭俾bb 食多d 固體食物,因為日頭佢要吸收足夠卡路里,夜晚至可以訓天光。當然如果有其他原因就要睇情況去應變。

我反而覺得bb 訓覺前要餵飽佢,而我一直都係咁做。你可以安排bb 訓覺前要食野,或者埋身餵,等佢食飽後抖一陣就俾佢去訓。

將來bb 食多左固體,好自然慢慢你都會餵少左。將來既事你唔好咁早擔心,bb 總會適應到。以我d 仔女為例,原來都係夜晚埋身餵,慢慢開始轉用奶樽,好彩算順利過渡。

大宅

囡囡好似少食多餐咁,加上而家可以自由活動,有時知佢肚餓 佢會望住我喊,我去到邊又會爬到邊。吾餵又吾忍心,我都比好多食物佢試,自己拎住食又有,餵佢又有。我好肯定既係因為我餵太多奶所以佢食少左固體。
好彩既係佢日日都好活躍,好動,同埋健康。不過係食野方面仲要改善下。

首頁

尾頁

跳至