0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:厭奶2個月了,求救!!

我個女1個半月大,7/10剛打完乙型肝炎第二針,之後胃口明顯轉差,食開4安變2安,最慘好扭計,又突然好鍾意埋身食人奶,唔肯用奶樽食,喪喊要埋身,老公同工人都餵唔到,但我人奶好少,唯有趁佢啜人奶啜到迷迷糊糊時偷偷轉返奶樽。我唔放心,帶左BB睇醫生,醫生話打針後可能會咁,1至2星期就會正常返,而家bb好返好多。好奇點解打完針咁想埋身食人奶 唉…BB咁多針打,次次打完都厭奶一鑊,點搞?

大宅

原來有咁多同路人....我女又係自打完兩個月針開始厭奶,上星期四打完四個月針仲嚴重左....健康院姑娘話佢有重到無問題,但當佢一日食得400ml真心好擔心.....訓著餵只係間唔中有用,同埋要tum訓唔易,佢又早產b蹰宿大咁早加固,唉.....

大宅

我女足月出世, 現在啱啱3個月. 上星期開始厭奶, 由原先每餐150ml x 5餐, 現在每餐食60ml就開始扭, 好辛苦迫佢食到90ml, 跟住就唔肯再食, 爆喊. 試過跟上一餐隔咗8個鐘, 一樣只食90ml就唔食. 瞓醒肚飯情願食手指都唔會喊要食奶! 佢之前食奶好叻, 10mins 可以飲晒5oz, 反而係我地要拉住個樽唔比佢食咁急打嗝. 唉! 點會無啦啦變咗咁?! 佢食咁少唔够水份, 仲開始痾硬屎添呀! 點算呀?

大宅

回覆:MUF 的帖子

我囡都係,頭3個月餐餐1分鐘清哂支奶,依家飲2啖就頂番出來,無計!

大宅

回覆:heidiyao 的帖子

10分鐘先岩

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

尿黃既話一定要俾佢飲多d水吖,我覺得你都系直接俾佢食奶粉或者人奶,泵出黎,費事佢唔習慣

大宅

引用:有人試過飲茨實水OK... 可以試下

原帖由 Carrot媽 於 15-10-17 發表
有人試過飲茨實水OK... 可以試下
請問開奶定當水飲?

別墅

我個仔未打2個月針前已經食少左,由150減至90,30都試過,打完針發完燒連食都唔肯食,只係喊換片,而且好渴睡,我應該可以點做?

大宅

我都好想知點算,我B餵人奶都係食得好少,濕片少過之前

大宅

有次聽TALK 個醫生話 頭三個月BB 飲奶安數係會加得好快,到三個月後就會慢慢停落黎. 撞埋要打針,多數BB都會發燒而且無胃口. 所以咁多媽媽都會有呢個厭奶問題. 佢仲話同多D BB 玩等佢活動得多D就會快肚餓,同埋其實 4個月都可以開始加固, 上一代都係好早加固..如果真係無方法你都可以試下.

侯爵府

畀面勳章

小食多餐再試下先,因為水份都好重要

別墅

小食多餐!!!
唔得就飲開奶茶!

大宅

開頭試瞓著抱起餵。。食剩左,又放床等佢瞓著,最後直接唔抱起就餵。。。

真係咩都要試,厭奶好煩,已經早產,剛剛仲跌出生長線添。。。

首頁

尾頁

跳至