懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:除咗唔讓座,「請先讓車上乘客落車」好多人

原帖由 muimui2012 於 15-11-23 發表
除咗唔讓座,「請先讓車上乘客落車」好多人都做唔到,成日要爭上車爭位坐,乜都係諗咗自己先,冇晒秩序,強 ...
係呀,已經唔係\"香港\", 香港人已經被\"新香港人\"溝淡曬

大宅

引用:前幾日同個朋友搭地鐵,落車佢問我點解無人

原帖由 ktsui 於 15-11-23 發表
前幾日同個朋友搭地鐵,落車佢問我點解無人讓坐俾我,我從來都無諗過呢個問題,唔讓坐已經係平常事,反而有 ...
我坐地鐵有8,9成都有人讓,我只是4個月大。世事無絕對啊。

子爵府

會讓個D人通常已經企左係度..

子爵府

感覺係巴士,輕鐵又好D

珍珠宮

回覆:香港變了

上一胎都多人讓
今胎未太見肚 就唔知

大宅

岩岩搭地鐵, 企係關愛座前面, 一個後生女, 一個阿坐係到, 最後阿婆讓比我坐。 個後生女下一個站落都唔讓位。

大宅

唯有接受啦,社會每日都在變,人性都跟著變。不過我未夠3個月都遇過好人讓坐

大宅

我反而覺得以前既香港更唔會有人讓坐,近年情況好似好左d.

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

我宜家陀第二胎,宜家6個幾月見肚啦,返工搭巴士會等有位嘅先上,岀街搭其他車,都不時有人讓座,50/50啦。上一胎都咁上下,搶位嘅固然有,讓座嘅都唔少。

大宅

引用:呢D唔恐怖架喇,我去診所/醫院覆診,D準爸

原帖由 PO-PO-PO 於 15-11-23 發表
呢D唔恐怖架喇,我去診所/醫院覆診,D準爸爸見到你大肚,照坐唔讓座,最難得係D準媽媽又唔出聲叫個老公起身 ...
係呀係呀,尤其在公立E院產檢見好多,我有次特登大大聲同我c6講,你地男士吾好座,D位係for孕婦坐的,佢一向有位都吾坐的,我亦試過想坐時隔離個孕婦話個位有人的,然後個男人過黎坐,我就企喺佢隔離囉。。。唉!

複式洋房

回覆:ktsui 的帖子

我陀B見肚時多數都有人讓座,多數係爸爸級男士或者C9讓架,試過有2次係講普通話嘅自由行

複式洋房

我唔係成日搭地鐵,不過見肚之後8、9成有人讓,多數係中年叔叔同中年嬸嬸,越後生越唔讓。最記得有次係金鐘站月台等上車,等咗2班車都未上到,我排到最前,個地鐵助理見到我就同我講「我嘗試叫入面啲乘客讓個位俾你吖!」我諗迫成咁應該唔會有人理佢。我話唔駛啦,我下個站就落車。跟著佢仲同我講咁你盡量行近對面門因為下個站開對面可以一出就係唔駛迫。服務真係好到俾個讚佢!

大宅

雖然我久不久才坐地鐵,我也5望D人讓座,所以多數搭地鐵企中間或靠邊,有人逼過來我照用我擋推(怕人推親個肚),有2次有位叫亞女坐(4歲)距5坐讓俾我坐

複式洋房

我9成搭地鐵巴士都有人讓座,除左朝早繁忙時間

珍珠宮

我大肚時,反而覺得女人多數會主動讓坐,男人妙都唔妙下你。

子爵府

已經習慣,嘔緊都無人讓。
產檢仲要同d準爸爸爭位坐,用個袋罷位....
試過坐下,呀婆呀伯成班眼超超,企係你面前,要我讓座。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+PO-PO-PO+於+15-11-23+發表呢

原帖由 edith1149 於 15-11-23 發表
係呀係呀,尤其在公立E院產檢見好多,我有次特登大大聲同我c6講,你地男士吾好座,D位係for孕婦坐的,佢一向有位 ...
我都覺得搭地鐵唔讓座都好閒,但去產檢d位畀d男人坐哂大肚婆就企響度就接受唔到lo!!!!!!!!
有時產檢空肚過去,仲要無得坐好難頂!

大宅

育兒性格勳章

係咪西鐵啊

男爵府

引用:前幾日同個朋友搭地鐵,落車佢問我點解無人

原帖由 ktsui 於 15-11-23 發表
前幾日同個朋友搭地鐵,落車佢問我點解無人讓坐俾我,我從來都無諗過呢個問題,唔讓坐已經係平常事,反而有 ...
其實我真係大肚時無咩人讓座。有2次唔舒服。我叫人讓座俾我都ok。。我係咁標冷汗見暈。。仲有人俾紙巾我。但生完之後就多咗人讓座。。依家我揹住bb出街搭車。mtr。 一定有人讓座。。有好多時幾個人一齊讓座添。。

大宅

引用:係咪西鐵啊

原帖由 daisy999 於 15-11-24 發表
係咪西鐵啊
不是呀

首頁

尾頁

跳至