自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+PARROTMUM+於+15-12-10+發表

原帖由 andywmama 於 15-12-10 發表
請問如申請
有咩優惠?
和有咩影響,決點?
聽聞做大公司 政府工之類會查

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 15-12-10 發表要

原帖由 tristawan 於 15-12-10 發表
係政府睇ADHD,醫生基本會批
你5好甘大聲, 我識有細路有adhd, 醫生一樣5肯簽

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

2元坐車要自己去社署申請傷殘津貼,批左就會出埋2元坐車果封信,跟住去地鐵申請個人傷殘八達通就可以2元坐車,基本拿到傷殘症都有機會拿到傷殘津貼,不過不是永久每次批1~3年,到期再搵醫生簽續期。

大宅

引用:我一早知.++上小組時社工有講,+佢話社工簽

原帖由 罐頭湯 於 15-12-10 發表
我一早知. 上小組時社工有講, 佢話社工簽都得.
agree. 如果唔係嚴重,我個人覺得家長無謂用殘痴證咁嚴重。 因為如果記錄記一世都查得返,你的小朋友大個可能有唔好的影響,尤其想做政府工。

囡囡888    發表於 15-12-24 16:26

公爵府

回覆:傷殘證坐車優惠(關於ADHD)

我仔有ADHD....估唔到咁都有機會攞傷殘症。我應該唔會要求醫生寫紙攞,因為佢健健康康,我地負擔到呢啲支出。

baby_chu    發表於 15-12-25 00:38
flowerrain    發表於 15-12-24 13:39
Lacelace    發表於 15-12-11 00:23

珊瑚宮

傷殘証?
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=572967
玩具萬歲!

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:PARROTMUM 的帖子

珊瑚宮

請參考#26
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:政府醫生,一般係唔會簽傷殘津貼俾adhd;反

原帖由 chowqv 於 15-12-10 發表
政府醫生,一般係唔會簽傷殘津貼俾adhd;反而自閉症就會有機會簽…
至於傷殘証,俗稱白卡,就係另一件事。 ...
我大仔有ADHA/讀障/專注不足,傷殘証2023年到期,細仔讀障個傷殘証2017到期

水晶宮

414928 發表於 15-12-10 18:12
2元坐車要自己去社署申請傷殘津貼,批左就會出埋2元坐車果封信,跟住去地鐵申請個人傷殘八達通就可以2元坐車, ...
申請傷殘證同傷殘津貼係2樣野黎喎. 傷殘津貼要主診醫院簽再經社署, 雙殘證經醫務社工再比主診醫生簽, 之後自己寄去中環申請, 5係社署發出

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

小雄維尼 發表於 15-12-10 21:27
申請傷殘證同傷殘津貼係2樣野黎喎. 傷殘津貼要主診醫院簽再經社署, 雙殘證經醫務社工再比主診醫生簽, 之後 ...
我明白呀,我講係傷殘津貼同2元資助車費,我仔都拿緊。張傷殘証好易申請,但無咩用,但能夠拿到傷殘症即係有特殊需要的人,所以我話有機會申請到傷殘津貼,當然細項要上去社署個網到睇啦。

水晶宮

414928 發表於 15-12-10 21:37
我明白呀,我講係傷殘津貼同2元資助車費,我仔都拿緊。張傷殘証好易申請,但無咩用,但能夠拿到傷殘症即係有特 ...
傷殘證都有用...不過係政府場地囉, 例如泳池, 政府博物館甘. 我見既個案5係多可以合資格拎齊2樣. 大部份都係得傷殘證咋.

水晶宮

我識人醫生批佢都唔申請

水晶宮

小雄維尼 發表於 15-12-10 21:42
傷殘證都有用...不過係政府場地囉, 例如泳池, 政府博物館甘. 我見既個案5係多可以合資格拎齊2樣. 大部份都 ...
津貼果樣係好嚴架,次次都要搵醫生簽,不過用納稅人的錢嚴一點可以理解。有些家長可能唔知自己小朋友合資格拿,我都係無意中上社署個網睇到仔仔合資格,自己上去搞,仲比個職員比說話我聽,果小小錢真係唔想要,如果可換回一個健全的小朋友。

水晶宮

引用:Quote:小雄維尼 發表於 15-12-10 21:42 傷

原帖由 414928 於 15-12-10 發表
津貼果樣係好嚴架,次次都要搵醫生簽,不過用納稅人的錢嚴一點可以理解。有些家長可能唔知自己小朋友合資格拿 ...
同條職員講, adhd 5係講就係, 要評估過架, 問佢醒未. 我都想我仔無adhd

男爵府

惠康百佳可申請免費送貨卡,幾錢都送貨,無最低消費。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+414928+於+15-12-10+發表津貼

原帖由 小雄維尼 於 15-12-10 發表
同條職員講, adhd 5係講就係, 要評估過架, 問佢醒未. 我都想我仔無adhd

...
我都係咁話!做人厚道d,無父母想去呃呢d津貼
我仔有拎傷殘証,我地無hard feeling

男爵府

我nephew為了公開試有特別安排所以有申請

子爵府

好似單單一項ADHD係唔簽, 要加另一種先算

聽返來, 有錯指証

水晶宮

引用:我一早知.++上小組時社工有講,+佢話社工簽

原帖由 罐頭湯 於 15-12-10 發表
我一早知. 上小組時社工有講, 佢話社工簽都得.
Agree x 1000000, 唔會為呢D野去攞証

首頁

尾頁

跳至