論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:每次放假我隻oldseafood凌晨1點先返屋企

逼你寫$5000,再博炒,你要賠$5000比佢

你姐姐好醒

大宅

引用:工人是否好多野做?+續約開口要5千你都俾?我

原帖由 littlerabbitmom 於 15-12-14 發表
工人是否好多野做? 續約開口要5千你都俾?

我姐姐都係湊兩個, 3歲&NB, 續約都係俾緊HK$4210, 雖然做野係hea ...
我工人唔執屋架,煮飯只係煲餃子,煮通粉,洗衫,抹地,湊4歲同埋3m,算唔算多野做?

大宅

引用:逼你寫$5000,再博炒,你要賠$5000比佢你姐

原帖由 jumug 於 15-12-14 發表
逼你寫$5000,再博炒,你要賠$5000比佢

你姐姐好醒
忍多年幾,2017年8月我就係一條好漢!因為某原因,我工主要連續7年同一僱主以達到某些目的,4年後我必斷佢約等佢重新黎過

水晶宮

ms.kalam 發表於 15-12-12 23:52
法例規定必需放假24小時,鬧極都係咁。
8月續約,細仔8月剛出世,佢就變本加厲。
佢見我細仔就出世,人工要 ...

開錯個第一步, 就係比5千蚊人工, 令工人覺得佢係 very important.

恕我直言, 呢一代的新手父母, 唔係太識處理家傭的要求及管理家傭的期望.

水晶宮

ms.kalam 發表於 15-12-13 22:54
佢要我合約寫5000,當時我已經7-8個月,被迫就犯,今年8月簽約,我仲要忍多年幾

...

呢個世界冇被迫.

只怪你當初一心諗住只同呢個工人續約,
而唔去搵一個新工人.

你就算要用番同一個工人,
你有你條件, 佢可以唔接受,
佢有本事咪出去搵過另一個比5千人工的僱主囉.
[size=14.0000009536743px]問心丫, 你呢個工人唔煮飯, 家務麻麻, 值5千蚊嗎?

所以我成日都話, d新手父母/僱主, 唔好隨便出高人工比家傭,
因為咁樣做, 係擾亂家傭市場秩序.

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ms.kalam 發表於 15-12-13 22:54 佢

原帖由 birdbird 於 15-12-14 發表
講得好!

大宅

引用:+本帖最後由+birdbird+於+15-12-14+19:35+

原帖由 birdbird 於 15-12-14 發表
我唔係新手父母,僱主,我而家係問大家意見,而唔係出post黎等你惡意批評!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 15-12-14 發表本

原帖由 ms.kalam 於 15-12-14 發表
我唔係新手父母,僱主,我而家係問大家意見,而唔係出post黎等你惡意批評!

...

你個大b 只得4歲,在我眼中,算新手父母。

一般有經驗僱主不会被家傭强廹在合約上寫上某個銀碼,不善人事管理的新手僱主有比較大機会有此情况。

在衆多回覆中,不止我一人覺得5千蚊續約一個工人係 '不智' 。

忠言逆耳

水晶宮

家傭放假的歸家時間, 其實貴乎佢自律.

佢玩起野上黎, 佢理得你鎖門唔比佢返黎訓, 佢索性早上7點, 你起身佢先按門鐘.

僱主要知道有好多野唔係白紙黑字或口頭警告就可以令工人聽聽話話,
尤其當家中有幼兒, 工人唔洗比咩毒藥小朋友食, 淨係唔多理個小朋友,
唔比飽飯佢食, 小朋友已經可以好冇安全感, 並不快樂.

公爵府

ms.kalam 發表於 15-12-12 23:52
換工人

大宅

或者可搵個工人到妳屋企interview,在妳菲傭面前講下工作要求,嚇下妳菲傭,記住係平心靜氣講,話想請多一個工人,因為妳成日夜返沒有人幫手湊b,假日妳1點返,新工人跟妳同房都應該瞓咗,唔怕嘈醒人地,見妳咁忙要湊兩個小朋友所以樣樣都做得拿西,咪請多個工人幫妳或幫手湊b囉,大家問題都解決到。

子爵府

引用:法例規定必需放假24小時,鬧極都係咁。8月

原帖由 ms.kalam 於 15-12-12 發表
嘩!離晒大普!比我一定請另一個,等新工人一到即炒呢隻old seafood我寧願教個新既,好過睇佢面色我成日覺得冇話冇左工人唔得既,最多辛苦少少。你依家去搵定一個新啦!留呢隻野係度,只會激死自己,何必呢?

大宅

引用:或者可搵個工人到妳屋企interview,在妳菲

原帖由 muffincake 於 15-12-15 發表
或者可搵個工人到妳屋企interview,在妳菲傭面前講下工作要求,嚇下妳菲傭,記住係平心靜氣講,話想請多一 ...
呢個方法唔可行,因為屋企已經冇地方瞓😔

大宅

引用:Quote:原帖由+muffincake+於+15-12-15+發表

原帖由 ms.kalam 於 15-12-15 發表
呢個方法唔可行,因為屋企已經冇地方瞓😔
我只係叫妳搵個見工嘅工人在interview時,向見工者講出要求,借機比說話妳菲傭聽,嚇下佢睇下佢會否改善,至於將來點安排瞓覺,新工人嚟已經係兩個月後嘅事,妳未必一定真係同一時間請兩個工人,如妳工人問起新工人瞓邊,妳可以話將會搬間大啲嘅屋,樣樣嘢都可以老作。

大宅

引用:Quote:原帖由+ms.kalam+於+15-12-15+發表呢

原帖由 muffincake 於 15-12-15 發表
我只係叫妳搵個見工嘅工人在interview時,向見工者講出要求,借機比說話妳菲傭聽,嚇下佢睇下佢會否改善, ...
好,謝謝你

男爵府

引用:Quote:原帖由+jumug+於+15-12-14+發表逼你

原帖由 ms.kalam 於 15-12-14 發表
忍多年幾,2017年8月我就係一條好漢!因為某原因,我工主要連續7年同一僱主以達到某些目的,4年後我必斷佢 ...
好奇問,姐姐要同一僱主做7年有d咩目的?

大宅

引用:Quote:原帖由+ms.kalam+於+15-12-14+發表忍

原帖由 jumug 於 15-12-16 發表
好奇問,姐姐要同一僱主做7年有d咩目的?
不方便回答,唔想再受到惡意批評

dick9394    發表於 15-12-16 16:15

大宅

請個新,到步即抄宜家呢個。 我同你一樣,細b 8月出世,佢以為我無左佢唔得,我就抄佢,反正留係到幫不到手。

大宅

最慘係樓主就算請到新工人都未必個個新工人能即時搞掂,又要接送大b返學又要湊NB,有時唔係話要炒工人換過個就得,所以樓主先比oldseafood食住。

大宅

引用:最慘係樓主就算請到新工人都未必個個新工人

原帖由 muffincake 於 15-12-16 發表
最慘係樓主就算請到新工人都未必個個新工人能即時搞掂,又要接送大b返學又要湊NB,有時唔係話要炒工人換過 ...
終於有人明白我了

我同老公都要返工,4大長老唔幫手

首頁

尾頁

跳至