自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HKL.3 發表於 16-1-31 20:22
張票無彈到都要收彈票費?不過成功過左數就好了
張票系冇彈, 對方都收到錢...

罰款..你可以當系手續費,

始終你都沒有將錢轉到支票戶口, 要銀行代你做, 所以有罰款...

伯爵府

引用:Quote:HKL.3 發表於 16-1-31 20:22 張票無

原帖由 katie0921 於 16-01-31 發表
張票系冇彈, 對方都收到錢...

罰款..你可以當系手續費,
明白哂,唔該哂你呀
咁痕生都幾好呀我見有d彈票再加罰錢,起碼痕生幫我係儲蓄户口過左數去支票户口扣左數先

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:匯豐就如儲蓄户口有錢,不會彈票照過數,但

原帖由 傻太 於 16-01-31 發表
匯豐就如儲蓄户口有錢,不會彈票照過數,但會收利息
上次開左張50萬私人支票,我儲蓄有錢,死人獅子銀行,照過數但7日連利息罰我2500 (彈票150),仲要係寄信通知我,如果我睇唔到信,又或者長時間不在香港,ㄧ定比佢罰死~

由於那段時間忙,開戶分行在中環,沒去同分行經理講數~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

引用:Quote:原帖由+傻太+於+16-01-31+發表匯豐就

原帖由 大力大力 於 16-01-31 發表
上次開左張50萬私人支票,我儲蓄有錢,死人獅子銀行,照過數但7日連利息罰我2500 (彈票150),仲要係寄信通 ...
獅子銀行點會放過呢d機會

珍珠宮

畀面勳章

回覆:唔記得過錢支票户口

銀行有權喺你saving swop d $$$ 去current ,我問過under 20000 蚊唔需要收嗰$150

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

伯爵府

引用:銀行有權喺你saving swop d $$$ 去current

原帖由 momomoie 於 16-01-31 發表
銀行有權喺你saving swop d $$$ 去current ,我問過under 20000 蚊唔需要收嗰$150
你問個間係咪痕生呀?咁好好喎,手續費都唔收返

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 momomoie 於 16-01-31 發表銀

原帖由 HKL.3 於 16-01-31 發表
你問個間係咪痕生呀?咁好好喎,手續費都唔收返
係痕生呀

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由 HKL.3 於 16-01-31 發表你問

原帖由 momomoie 於 16-01-31 發表
係痕生呀
咁好好喎唔該哂你呀

momomoie    發表於 16-2-1 09:43

大宅

支票户口吾可以一文都無,可能因為咁要你放反150入去

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我今個月中先試過,恆生綜合戶口。之後佢寄封信畀我,話因為我第一次overdraft,所以唔罰我120定150。但就計一日利息,因為係負錢一日佢先轉錢落我支票戶口。但利息要在月尾先結算,一日利息大約一毫子。

大宅

咁好過中銀, 起碼會幫你轉賬過去, 唔水彈票^_^
中銀唔會幫你轉, 仲會彈票加罰$150
🙃

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:咁好過中銀, 起碼會幫你轉賬過去, 唔水彈

原帖由 nicotine105 於 16-02-01 發表
咁好過中銀, 起碼會幫你轉賬過去, 唔水彈票^_^
中銀唔會幫你轉, 仲會彈票加罰$150
🙃
渣打我都試過, 佢朝早call我, 叫我乍乍林轉返錢就得!

放下自在

子爵府

有幾種情況
樓主呢種係auto sweeping
適用於某指定情況,如第一次開票或過去某時段內未有使用呢項服務,銀碼不超過某限額
就會自動從儲蓄戶口轉該支票銀碼同$120定$150去支票戶口
等張票唔會彈
而轉多左嘅係用以支付將來或被收取嘅未經授權透支費用

伯爵府

引用:我今個月中先試過,恆生綜合戶口。之後佢寄

原帖由 catcatcati 於 16-02-01 發表
我今個月中先試過,恆生綜合戶口。之後佢寄封信畀我,話因為我第一次overdraft,所以唔罰我120定150。但就 ...
太好啦我都係第一次咋

伯爵府

引用:有幾種情況樓主呢種係auto sweeping適用於

原帖由 _kapo 於 16-02-01 發表
有幾種情況
樓主呢種係auto sweeping
適用於某指定情況,如第一次開票或過去某時段內未有使用呢項服務,銀 ...
唔該哂你呀 好詳細 咁個$150係咪要一直擺係支票户口唔好郁佢?見佢又無扣我擺左係到,只係扣左我出票個$530

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 傻太 於 16-01-31 發表匯豐就

原帖由 大力大力 於 16-01-31 發表
上次開左張50萬私人支票,我儲蓄有錢,死人獅子銀行,照過數但7日連利息罰我2500 (彈票150),仲要係寄信通 ...
自己不對,仲要搵人講數
咁大個人做錯事要勇於成擔,係責任問題呀,點教仔女呀,身教好重要,唔好為著數壞了品格。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 _kapo 於 16-02-01 發表有幾

原帖由 HKL.3 於 16-02-01 發表
唔該哂你呀 好詳細 咁個$150係咪要一直擺係支票户口唔好郁佢?見佢又無扣我擺左係到,只係扣左我 ...
其實savings都冇息,擺多啲錢在current都冇問題呀。。。。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 _kapo 於 16-02-01 發表有幾

原帖由 HKL.3 於 16-02-01 發表
唔該哂你呀 好詳細 咁個$150係咪要一直擺係支票户口唔好郁佢?見佢又無扣我擺左係到,只係扣左我 ...
其實savings都冇息,擺多啲錢在current都冇問題呀。。。。

男爵府

我試過,Citibank, 佢話我另一個戶口有錢,所以冇問題,銀行借住俾我先,冇收任何費用,冇彈票

首頁

尾頁

跳至