跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 BabyCannan 於 16-02-27 發表

原帖由 uki 於 16-02-28 發表
我過期廿年,未正式回流前,年年返黎都用國際牌揸車。其實唔洗太擔心,可以選擇去遠少少的細town考

...
係啦,唔使太擔心,好多人都去twon 仔考G2試,易好多。

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

別墅

GiCa 發表於 16-3-1 13:00
係啦,唔使太擔心,好多人都去twon 仔考G2試,易好多。
係直接考試 G 呀!

大宅

回覆:Non Resident 回流有咩要注意同準備

town仔即係邊度?我以前考車係師傅幫手安排,所以唔知手續係點。是網上預約,一去即考?

男爵府

引用:Quote:GiCa 發表於 16-3-1 13:00 係啦,唔

原帖由 uki 於 16-03-01 發表
係直接考試 G 呀!
果個叫G2 road test, 考完pass左就有G牌(graduated lincense)。
https://www.ontario.ca/page/get-g-drivers-licence-new-drivers

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

引用:town仔即係邊度?我以前考車係師傅幫手安排

原帖由 BabyCannan 於 16-03-01 發表
town仔即係邊度?我以前考車係師傅幫手安排,所以唔知手續係點。是網上預約,一去即考?

...
例如; New Market, Lindsay, Oshawa

別墅

uki 發表於 16-3-1 13:17
係直接考 G 呀!
過來人經驗: 我就係當時冇睇清楚,返屋企後要再去搞一次...

總之去考筆試時,必須齊備文件,睇清楚係咪可以只考一次路試
考完筆試果張driver licence 係(G1)
拎住佢考完路試PASS 係(G)

我從來冇持有(G2)

同我女兒唔同,佢地係 G1...G2...G

大宅

好媽媽勳章

引用:LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!所以一到

原帖由 BabyCannan 於 16-02-25 發表
LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!
所以一到步應該先activate 張 sin card, 但是否可以同時幫小朋友申請sin ...
Ontario車牌過期十年應該不可以renew 了,但你有香港車牌,應該可以唔洗考G2, 直接考G試便可。

大宅

回覆:Non Resident 回流有咩要注意同準備

好的,謝謝

大宅

畀面勳章

引用:LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!所以一到

原帖由 BabyCannan 於 16-02-25 發表
LittleErn謝謝回覆。十分詳細呀!
所以一到步應該先activate 張 sin card, 但是否可以同時幫小朋友申請sin ...
呢位jm提到,是否要有sin card 先可以申請學校入學? 可以幫忙解答嗎?

首頁

尾頁

跳至