家庭理財

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

wheredinosaur 發表於 16-5-4 18:39
回覆 333s 的帖子
超出左,2人公屋入息為16800,嗚

上樓盤, 你心目中是几百万的?

至少要有 3成的子彈。

我都想購小單位。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 木土土 的帖子

我作最壞打算,預計所有野不改變,咁估計定先。如升職加薪,都係儲。

大宅

回覆 333s 的帖子

我估計有能力就買300萬左右,偏遠地區,例:屯門天水圍,再放租出去遲下有能力再研究

333s    發表於 16-5-4 23:04

象牙宮

wheredinosaur 發表於 16-5-4 23:01
回覆 333s 的帖子

我估計有能力就買300萬左右,再放租出去

你年記小.. 好識計劃喔。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子我作最壞打算,預計所有

原帖由 wheredinosaur 於 16-05-04 發表
回覆 木土土 的帖子

我作最壞打算,預計所有野不改變,咁估計定先。如升職加薪,都係儲。 ...
既然兩公婆後生又有學歷,不如多d比心機在工作上打併努力轉工追求高薪厚職,好過花心思在而家咁少收入去唸點儲錢!

人工唔高仲唸住生仔做FTM,咁以後生活都好難有改善

大宅

回覆 333s 的帖子

好多謝你意見呀,可能我比較蠢,好多野真係諗唔到,你建議好有用,謝謝你。

大宅

回覆 木土土 的帖子

多謝你意見呀!
放心,比心機在工作上打併努力望升職,是必然的。然而,我希望同時可花點小心思諗諗假設我們命運是只可咁少收入可點儲錢(是一假設問題)。兩件事沒抵觸,可同時進行。

我知我地人工唔高,所以做FTM唔係我唯一選擇。

你的留言好有推動力,謝謝!

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子多謝你意見呀!放心,比

原帖由 wheredinosaur 於 16-05-04 發表
回覆 木土土 的帖子

多謝你意見呀!
後生仔女努力工作打併,要有目標比自己,份工無錢途就要跌船唔好浪費時間!

如果你心態係同你之前所說「應該冇進升空間,估計將來轉工都加唔到很多$」,咁你呢個悲觀想法就好大機會成為事實!

大宅

回覆 木土土 的帖子

大膽問一句:您認為工作多久才應該跌船轉工?(假設工作第一星期已知工作規模小,老闆表明每一岡位只會聘用一人,由此可見無進升空間,除非公司日後某年某月擴張)

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子大膽問一句:您認為工作

原帖由 wheredinosaur 於 16-05-05 發表
回覆 木土土 的帖子

大膽問一句:您認為工作多久才應該跌船轉工?(假設工作第一星期已知工作規模小,老闆 ...
睇下有無野學,經驗對將來工作幫助大唔大,如果唔ok,就會立即action去搵工,搵到就轉!

侯爵府

newspaperhang 發表於 16-5-4 13:38
計好每月支出幾多,就咁睇你地每月支出$19k,可以儲$5k。放入銀行儲起,最好就無提款卡既戶口,每個月一出 ...

先要滾大啲個雪球,個雪球滾大咗之後就會有多啲選擇。

大宅

回覆 木土土 的帖子

明白,萬分感激!

禁止訪問

回覆:請問兩夫婦月入2萬4,應點儲蓄/投資/保險/將來買樓?

男爵府

樓主太多諗頭喇!裝修、生仔、投資、買樓?如果要生仔就唔好諗儲蓄喇!因為小朋友係冇得慳架!好簡單,發燒、感冒,你會唔會去政府睇醫生呢?而你地應該要預備一筆應急錢,隨時可取的。總之,一要小朋友就開支好大。

大宅

回覆 亮燈 的帖子

我係想知點將應急錢滾大呀…如:有咩投資方法…

大宅

亮燈 發表於 16-5-5 21:02 因為小朋友係冇得慳架!
發燒、感冒,你會唔會去政府睇醫生呢? ...
Why not ? Our public health service is very good already.

男爵府

wheredinosaur 發表於 16-5-5 22:45
回覆 亮燈 的帖子

我係想知點將應急錢滾大呀…如:有咩投資方法…
應急錢絕對不能用作投資,只係隨時可取用咁解,如遇意外、入院時用,之後再儲一筆錢投資或月供2800作長期投資,老來退休後用!

男爵府

i4kai 發表於 16-5-5 23:37
Why not ? Our public health service is very good already.

OK喎!如果你覺得very good就好喇!個人認為,如果發燒感冒呢D小事,去私家睇會效率高D,當然,不幸遇到重病如癌症,就要睇政府,因為私家睇到你破產都未必醫好!總之,各有各做法,自己認為舒服就得!

大宅

回覆 亮燈 的帖子

你認為應急錢最少要有幾多?最好要有幾多?
月供2800可作咩投資?

男爵府

wheredinosaur 發表於 16-5-6 07:56
回覆 亮燈 的帖子

你認為應急錢最少要有幾多?最好要有幾多?
應急錢視乎你家庭人數,有冇小朋友、老人家,粗略估計,大約四至六個月家庭開支。最好就10萬左右。2800係盈富基金既上市編號,月供幾多?就視乎你每月有幾多閒錢!

首頁

尾頁

跳至