網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

slchan121 發表於 16-5-25 19:19
其他網友又話中銀不用存款入帳戶既??? 您只做了一間銀行便可認証了??? 為何有些網友話要開多2,3個不同戶口 ...
1)其他網友說過不用存款,我也看過那些帖,但昨日個職員就這樣叫我榜105蚊人民幣,100蚊用來入戶口,另外5元是卡的工本費。我因爲昨日還有其他任務,一心打算儘快搞掂走人,所以沒有問清楚。確實100元是存入了戶口。沒有跟我說要年費,但保安哥說借記卡需要10元年費,或者我下次再去問清楚。

2)之前做了建行,點知又話要認證多一張,我都拖到昨日,因事北上才“搭單”開多個戶口。

3)我估要2/3個戶口的網友是大額交易過或者是開過店的,我這類孤寒友,所以2個就夠嗮數,無謂追。。。

男爵府

國大代表 發表於 16-5-25 20:21
回覆 saiwanho 的帖子

同你情況一樣,之前在香港亦都入定資料,去到開戶時都沒有我的record,有少少擔心嗰 ...
國内IT 發展快,但也有許多甩漏,好似今次支付寳的鬧劇,中銀叫人網上填表但無法找到記錄,可見一斑。

其實差不多搞掂嗮的時候,個職員突然叫我看看鏡頭,我才知道要拍照,早知恤個靚髮先去!

男爵府

sharonhwyc 發表於 16-5-25 21:38
我琴日都去開戶口,
1個中銀,1個工商,
中銀o係福田關口開,
係播,如果您中銀可以搞到免年費,我個開戶職員莫非也幫我搞了,所以完全沒有提及年費這囘事?下次再去的話要搞清楚一下。

子爵府

畀面勳章

saiwanho 發表於 16-5-25 17:09
昨日有事要過東門,爲了令我的車錢用得更有意義,順便開多個戶口滿足支付寳的補全身份要求(苛求,我覺得) ...
我想請教你, 我係V4會員, 正路都係要2張咭, 請問羅湖關口附近係咪可以搞掂晒? 因為專登去, 唔想去到咁遠
另外, 我支付寶係用英文名登記, 開戶口嗰陣有冇野要留意? 唔該

男爵府

BenBBall 發表於 16-5-26 02:36
我想請教你, 我係V4會員, 正路都係要2張咭, 請問羅湖關口附近係咪可以搞掂晒? 因為專登去, 唔想去到咁遠
另 ...

不用客氣,有問題大家研究下。。。。

我開戶都在羅湖關口:

建設銀行:出關后,不要落地鐵站,往左走,見到樓梯/電梯上去一層,向火車站方向行,應該會見到建行,同一樓層您還會找到幾間快遞公司,還有一間KFC,不難找。我去過兩次,剛巧我去的時間不是很旺。

中國銀行:落地鐵站,電梯落去後左面就是中國銀行。由於靠近關口,好多顧客,您最好多預時間來輪隊。

開戶口應該會用中文姓名,好似英文銀行也會紀錄,但名字他們會以中文爲主,英文他們只是當作拼音來用作輔助(大陸同胞的英文名字大多是他們的中文名字的拼音)。

支付寳我好似未實名之前也是用英文名,您搞綁卡的時候系統要什麽您給什麽(簡體輸入),應該無問題。我實名後英文名都變了中文名。

開戶,記得要有回鄉証,建行更加問我拿香港身份證,好似都登記埋。有大陸手機號碼比較好,因爲職員(兩間都是)會多次要求您輸入驗證碼(手機SMS會見到)來完成登記和激活某些服務。銀行職員都是比較友善,有問題可以盡量問,例如有無年費,有無最低結餘限制,任何費用。。。。這些資料您是有權知道,職員也應該解釋清楚。

希望幫到您。

複式洋房

tennylai 發表於 16-5-25 21:44
臺灣都要组團返大陸開銀行戶口
香港可能都有开團返大陸開銀行戶口

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

saiwanho 發表於 16-5-26 03:44
不用客氣,有問題大家研究下。。。。

我開戶都在羅湖關口:
唔該晒, 好清楚呀!

saiwanho    發表於 16-5-26 12:31

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

sharonhwyc 發表於 16-5-25 21:38
我琴日都去開戶口,
1個中銀,1個工商,
中銀o係福田關口開,

我上兩星期喺東門西華宮間工商開,收咗我$25

男爵府

話時話,香港果間叫中銀,大陸果間叫中行。

子爵府

上2個星期都係去左大陸中銀開戶口, 佢地所有網上既野都係唔得既, 包括填開戶FORM, 網上排隊~

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

frombetter 發表於 16-5-26 14:58
話時話,香港果間叫中銀,大陸果間叫中行。

叫法姐,都係中國銀行~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

organizer 發表於 16-5-26 16:03
上2個星期都係去左大陸中銀開戶口, 佢地所有網上既野都係唔得既, 包括填開戶FORM, 網上排隊~ ...
細節野不夠完善就推出,所以鬧劇連連。。。。

伯爵府

牛年勳章

香港人在內地開銀行戶口是否要內地電話號碼及內地地址?

男爵府

tictactoe 發表於 16-5-26 20:52
香港人在內地開銀行戶口是否要內地電話號碼及內地地址?
内地电话号码:yes. 不過建設銀行職員當時跟我說如果沒有大陸手機號就填香港號碼。

内地地址:我無,也不需要。

男爵府

lyh80115 發表於 16-5-25 18:48
樓主試下去京東、1號店、蘇寧、易迅、國美、當當、亞馬遜cn買自營商品,送貨效率快到嚇死你,夜晚十一二點 ...
請問以上網唔做實名用唔用到黎買野
入京東、1號店做實名點知冇得選擇回鄉證係咁買到野嗎

翡翠宮

bennypoon6 發表於 16-5-26 22:32
請問以上網唔做實名用唔用到黎買野
入京東、1號店做實名點知冇得選擇回鄉證係咁買到野嗎:igiveup ...

唔實名仲可以落單呀,我理解而家係支付平台要實名,即係支付寶實名而唔係淘寶實名;京東商城有項實名,實名後可以用京東金融。
得唔得可以試下落單,付款試填銀聯卡號,唔確定,睇下會唔會叫你實名唔畀買。

bennypoon6    發表於 16-5-27 09:03

子爵府

saiwanho 發表於 16-5-26 19:59
細節野不夠完善就推出,所以鬧劇連連。。。。
係!不過佢地STAFF 態度就好OK 既, 咁就唔錯

男爵府

organizer 發表於 16-5-27 11:24
係!不過佢地STAFF 態度就好OK 既, 咁就唔錯
學文明嘛,不過他們學文明我都好支持。

譬如交通工具讓座,他們比香港人樂意主動得多。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

昨日去了深圳國貿辦"實名"及中國銀行+工商銀行..

宥疑問(白痴問題)..中國銀行+工商銀行填寫國內號碼(即是從化卡)
淘寶及支付寶是填香港號碼...
如果解綁香港號碼..咁...私集及淘寶官方集運 sms..是否免費及收到嗎?(在香港)

首頁

尾頁

跳至