自由報料

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

toronto929 發表於 16-5-31 23:33
有d咩係必買?

打皂器建議買這種
http://detail.m.tmall.com/item.htm?id=521055245007&toSite=main
這款真心不錯,還可以攪肉碎,當然時分開的,馬力夠勁。但較重身

子爵府

引用:Quote:pekklechan 發表於 16-6-1 07:47 老

原帖由 mandy952 於 16-06-01 發表
我都想,但有些油實在太難買
好多地方有油買的,如長沙灣,牛頭角,長沙灣椰子和棕櫚也是50蚊左右1L

子爵府

引用:我係淘寶買

原帖由 mandy952 於 16-05-30 發表
我係淘寶買
用在皮膚不要淘在香港買吧

男爵府

pekklechan 發表於 16-6-1 11:01
好多地方有油買的,如長沙灣,牛頭角,長沙灣椰子和棕櫚也是50蚊左右1L

...

咁平? 咁等我都去望吓先,thx

伯爵府

amych 發表於 16-5-31 14:23
牛頭角Diybeauty有齊晒手工皂所有材料同工具,我初學既時候就在牛頭角度買,橄欖油可以在759買,之後就在台 ...

請問椰子油指cold pressed 嗰款?

伯爵府

amych 發表於 16-5-31 14:23
牛頭角Diybeauty有齊晒手工皂所有材料同工具,我初學既時候就在牛頭角度買,橄欖油可以在759買,之後就在台 ...

大宅

回覆樓主:

請問氫氣化鈉係邊度買?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

callmebabe 發表於 16-6-1 13:32
椰子油打皂我唔會用cold pressed, 普通菲律賓油就可以, 牛頭角我見好似椰子油$45/1L, 棕櫚油$35/1L, 如果做護膚品就會用cold pressed, 因為護膚品會停在皮膚上吸收晒, 手工皂搽完就沖走.

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

http://eshop.senaturals.hk

http://www.winghingchemical.com/eng/index/

http://www.susaasia.com/tc/diy-raw-material?zenid=ej7d2brbgf82u6nkp3o3d8pe81

http://www.shiu-shing.com.hk/main_3.htm

我以前做手工皂通常同第1,2間買,第1間可直接問老闆娘,佢會教你,但通常我會同佢買少少,然後去第2間買用量大的材料,因為便啲,跟住果兩間無買過,但聽聞第4間幾多人去買。

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

另外,我記得有間台灣化工店在香港有店,唔記得係未這間城乙

http://www.meru.com.tw/website_module_detail.php?website_module_classify_sn=102&website_module_sn=78

複式洋房

其實買油可以係台灣訂,一次過訂多d, 計番都好抵買。因為真係唔建議係淘寶買油,唔知佢會唔會溝埋其他品質差既油黎賣...
我都有整開手工皂,亦特別試過用靚油同埋普通油做出黎既皂既分別,因為好多人都話只係洗面,唔使用咁好既油,會浪費。但我親身試過,同一個配方,靚油同唔靚油真係好有分別!如果本身皮膚無咩大問題既,可能會覺得無分別,但我本身皮膚都易敏感,同埋容易有暗瘡暗粒,要d心機去保養,所以就親身試過。

男爵府

amych 發表於 16-6-1 13:59
椰子油打皂我唔會用cold pressed, 普通菲律賓油就可以, 牛頭角我見好似椰子油$45/1L, 棕櫚油$35/1L, 如果做 ...

請問我有一樽有機extra virgin 椰子油,因為之前諗住做油拔,但做完又唔覺有咩用,所以無再做,反正放喺度無用咁可唔可以用嚟打皂?

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

其實橄欖油十椰子油十棕櫚油糸最基本必備.不建議油淘寶買.大陸假嘢多.模具可以淘.
橄欖油超級市場都容易買.椰子油.棕櫚油手工皂材料鋪有..好D既油會上iherb買.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

toronto929 發表於 16-6-1 23:22
請問我有一樽有機extra virgin 椰子油,因為之前諗住做油拔,但做完又唔覺有咩用,所以無再做,反正放喺度 ...

當然可以啦。

洋房

大家有無去過牛頭角diybeauty買材料呢?佢賣得咁平,d油品質好嗎?

複式洋房

椰子油, 米糠油我會在優品360買, $35/枝, 抵呀.

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

toronto929 發表於 16-5-30 14:25
我啱啱上咗堂學手工皂,雖然制成品未有耐可以用,但已經想再試整

請問買油喺hk買好定iherb好? 邊度平靚正 ...

我上過堂都想自己整,但一聽導師話做好的皂最好擺係有冷氣嘅地方等佢皂化(一個月),我就放棄左

男爵府

jenniferzhu 發表於 17-7-20 18:50
我上過堂都想自己整,但一聽導師話做好的皂最好擺係有冷氣嘅地方等佢皂化(一個月),我就放棄左
...

我無呀, 淨係放晒佢地喺柜頂就算, 但好似都無問題喎
PS: 柜頂無冷氣

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

toronto929 發表於 17-7-26 14:34
我無呀, 淨係放晒佢地喺柜頂就算, 但好似都無問題喎
PS: 柜頂無冷氣

咁有機會可以試下喎

首頁

尾頁

跳至