自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

祝福,你並不孤單,要決定很難,但必須

別墅

回覆樓主:

我也是過來人,我會選擇請工人照顧他,和大家一齊住,有得做總好過冇得做,除非他已沒有意識,要去療養安老院。我屋企沒有房間給姐姐,我就用屏風給她,床太高就改低些,總有辦法在現有設施改動便可。一去老人院,收費又貴,服務一般,他會慢慢灰心,認為自己冇用,冇人冇物,唔死都冇用的。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

AndrewMami 發表於 16-6-8 12:40
佢依家仲喺醫院, 準備下星期接佢出院..所以都要同佢講, 無得再逃避
我都同過社工傾過, 醫生, 社工都話同佢 ...
明白。
當知道我老豆入老人院日子,都好多野諗,好似自己迫左老豆入院,唔知佢點諗。入院當日係我老公負責,我無跟隨,個刻見我老公推走我老豆,我即時崩潰喊左架。
之後都係我老公安慰我,過左幾日聽佢講住得唔錯,就覺得送佢入院既決定係無錯。

而老人家入院,初初要探佢多啲密啲,向職員了解多啲老人家係院舍既情形,咁老人家就唔會覺得佢被人遺棄。

子爵府

因為都要照顧埋婆婆感受, 佢已到頂點, 如果公公喺屋企住, 婆婆應該會支持唔到, 擔心, 辛苦 .. 好多問題 .. 真係老了....

我同過醫務社工講過我難處, 佢都有開解我, 叫我哋唔好自責, 但我總覺得如果當初我再強硬d, 可能事情會有彎轉, 唔駛去到呢個地步

我真係講唔出口, 我今晚叫咗老公開口, 希望公公明白 ... 有好轉一定會返屋企, 希望只係暫時性.... 而婆婆就唔駛太擔心公公無人照顧, 佢亦唔駛咁辛苦

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我爸行唔到, 係床由訓底至坐起身都要人大力扶起, 佢唔想住老人院, 所以請左個印尼工人姐姐.

侯爵府

開心吸收勳章

吾係個個老人家都可以係屋企照顧到, 如果真係有需要就揀間好D既老人院, 多D探佢

子爵府

畀面勳章

老人院要揀一間好啲。。有好都係話有護士註場,
但其實全部都係啲普通阿毛…
果陣我嫲在生時,中風初期都試過入老人院(成皮野一個月),因為行動唔到要著尿片,根本冇人理佢,
最後醃到啲肉爛晒…好慘㗎…所以一定要搵多啲資料,睇下人地啲feedback…

子爵府

AndrewMami 發表於 16-6-8 14:30
因為都要照顧埋婆婆感受, 佢已到頂點, 如果公公喺屋企住, 婆婆應該會支持唔到, 擔心, 辛苦 .. 好多問題 .. ...

在家附近,盡量找甲一級的老人院(問醫療社工有個L l S T)。呢類人手,尤其是醫護社工比例有較嚴格管制,記錄一般好好多。 係院舍日日有負責職員check 住,定時有醫護上院,一般家庭,無專訓的傭人如何做到?
選擇近家,對婆婆公公方便日日見到好重要,大家情緒會穩定好多。
親友就是選了家樓下的一間,老伴早午晚都可以去探下,精神好時,和傭人推輸椅去下公園,甚至返屋企食午飯,過節飯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

子爵府

dazzlelulu 發表於 16-6-8 15:02
在家附近,盡量找甲一級的老人院(問醫療社工有個L l S T)。呢類人手,尤其是醫護社工比例有較嚴格管制,記 ...
我揀咗一間喺屋企附近 5-10mins 車程, 其實行都行到去... 比較上歷史耐D, 不過叫做無乜話 bad common 咁 ..
咁婆婆去探都好方便, 亦唔駛咁辛苦 ..公公每日又要打糖尿針, 交俾工人做我都唔放心, 亦唔想... 起碼院舍有姑娘, 雖然有D 個樣唔似, 但我相信佢哋都係打慣打熟....
我自己希望佢可以慢慢叻D, 唔好唔記得我.. 我可以成日去睇佢, 推輪椅都好, 可以同佢出去食吓野, 鬆吓 ...

珍珠宮

回覆:AndrewMami 的帖子

子爵府

AndrewMami 發表於 16-6-8 16:27
我揀咗一間喺屋企附近 5-10mins 車程, 其實行都行到去... 比較上歷史耐D, 不過叫做無乜話 bad common 咁 .. ...

如果佢意識清醒,及早講清楚安排俾佢知啦,因為你地唔係醫院時,好可能佢已略知一二,越拖越似你地想暪住佢谷佢接受。
除咗講安排去院舍嘅原因,亦盡可能俾佢一個你地去探佢嘅schedule, 例如婆婆每日/隔日上午探佢,你地weekend 咁,等佢有具體預備期望,對一家人都好。

伯爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 AndrewMami 的帖子

唔清楚你實情, 但我工作經驗話我知, 如果醫務社工安排到, 睇吓入日間護老院得唔得, 當過渡期, 再搵間好既私人院社(唔好期望入政府), 而家好少少既萬8至兩萬起錶, 負擔真係好大。
如果入到日間, 遲啲轉護老院會易適應好多。

祝福你。

公爵府

回覆樓主:

祝福樓主一家~

伯爵府

子爵府

dazzlelulu 發表於 16-6-8 16:51
如果佢意識清醒,及早講清楚安排俾佢知啦,因為你地唔係醫院時,好可能佢已略知一二,越拖越似你地想暪住 ...
明白 .. 我都覺得咁做比較好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:賓賓印印 不可以嗎

原帖由 cheers88816 於 16-06-08 發表
賓賓印印 不可以嗎
其實如果老人家連起床也不可能,工人是照顧不到的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

如果老人唔想就唔好迫。我都寧願住熟悉既環境。請看護就得。老人院勁污糟勁多菌

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

咁醜婦終需見家翁,如果老人院嘅設施對佢比較好,又有人睇住佢,照顧佢,點都要同佢講!

子爵府

回覆:點都要行到呢一步, 真係好難開口

終於老公都講咗, 公公好似知d 唔知d 咁, 可能精神狀態唔算太好, 不過感覺係佢覺得自己無事, 做運動物理冶療都無用, 可能都要俾d 時間佢消化吓 ....

首頁

尾頁

跳至