自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

引用:Quote:milau 發表於 16-9-17 15:41 咁點解

原帖由 unkuku 於 16-09-17 發表
我住外地,老公話車要學,佢話想我獨立
慢慢嚟,唔好迫自己,無人一出世唔洗學就識,比啲信心自己,唔識揸到識,加油

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:學車好大壓力

加油呀

水晶宮

unkuku 發表於 16-9-17 15:39
學咗唔夠十個鐘,今晚老公第一次叫我出去操吓,出面落住毛毛雨,條街又黑要我泊位,啲鏡真係咩都睇唔到,因 ...

唔夠十個鐘都敢揸出街算唔錯啦,泊位唔易架. 加油

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你老公要求好高啫,十個鐘就要泊L位

莫講話尾入,我連頭入都要考左牌兩三個月先好少少

我住呢度超過九成人都頭入的

點解一定要尾入?
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

男爵府

學咗10個鐘都冇,學牌又唔係正式駕駛執照, 牌都未考到,你老公咁急要你出去做咩喎,嚇驚你冇晒信心仲衰啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

學咗唔夠十個鐘,今晚老公第一次叫我出去操吓,出面落住毛毛雨,條街又黑要我泊位,啲鏡真係咩都睇唔到,因 ...

你老公係咪外國長大, 或者一早有車牌?

我明白你呀, 仲有我陪你!

唔好介意, 睇下你住邊度... 你要預學得耐, 唔關天份事 (或者話天份係次要), 而係年紀身份思路習慣問題, 你實在有太多野要適應和克服. 我住歐洲, 我識既所有移民+媽咪級朋友全部都係學到牙痛咁聲, 我都唔例外. 我住呢度18歲既本地人平均學40 個鐘, 40歲既人學60-80個鐘.

我筆試路試上堂都係用外語為主, 所以乜都係估估下. 平時又冇得練.... 我學棍波, 第一堂上路揸車, 第3堂上公路, 好快學泊車, 但而家都學左好多個鐘, 仲未掂.

想學好, 最緊要唔好用香港人果套思想響外國學車, 揸車.

等天氣好再練, 有信心至會揸得好. 加油!

大宅

回覆樓主:

盡左力,揸唔到就唔好揸,我自問唔夠集中同驚出事,最後無考車,從此老公柴可夫司機。

子爵府

unkuku 發表於 16-9-17 15:49
我四十幾已經唔容易

加油!我都快要學

複式洋房

我考左牌三年幾,一直都唔敢揸,好驚,但最近玩左個car parking game-Dr parking 4,尋日膽粗粗半夜揸左一次車,緊張到全身出晒汗,唔知係咪玩得多個parking game,對揸車個concept好左小小,樓主你可以試吓. 我同你一樣學車都係為了小孩,加油,我哋一齊努力

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

香港地又唔係外國,唔識駕駛唔會死,交通工具咁方便,乖乖做個乘客都好好架,咁少事喊就唔抵

大宅

回覆樓主:

唔敢就唔好迫自己啦、驚都冇計架、咪等到自己ok時再練囉、佢越逼咪越怕!

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

親子王國15週年勳章

幾個方法
1,你揸街OK嗎?如果可以,叫老公買架新車,4邊cameras and sensors 仲有自動泊車
2,搵朋友教,老公一定比大壓力你
1,2都要先搵師父補多20,30個鐘先
3,放棄!叫你老公車,明知冇天份,唔好害咗其他路上嘅人,我屋企有人喺呢種

年紀大d先學一定慢d,10個鐘呢d standard package 係比d有concept 嘅人
我地14歲有learner 冇跟師父,叫屋企人教一兩次已經可以揸出街,16考前跟師父10個鐘叫做認下考路試路線
我當年lunch time 咁上下時間學,個師父日日車上開餐,冇乜教

伯爵府

親子王國15週年勳章

yongj 發表於 16-9-18 01:54
你老公係學車師傅?
你老公架車係學車用?有兩邊剎車?
小心犯無牌駕駛

外國有學牌,加個有牌乘客就可以揸
唔需要師父車

大宅

我都係吖,學到好沮喪
生左小朋友跟左老公過外國住,唔學唔得,佢又要我學棍波,學左40個鐘啦,師傅前日要我independent driving ,好多甩溜,好無心機
一齊加油呀💪🏻

大宅

引用:+本帖最後由+bosch+於+16-9-17+23:27+編輯+

原帖由 bosch 於 16-09-17 發表
我都係住歐洲,棍波真係好難,平時我都無得練習,點樣先可以增強信心?

大宅

引用:學咗唔夠十個鐘,今晚老公第一次叫我出去操

原帖由 unkuku 於 16-09-17 發表
你已經好叻,學左10個鐘已經可以泊位,我學左40個鐘,都仲係好多甩溜

首頁
12345...6

尾頁

跳至