自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hsbc005 發表於 16-9-21 14:18
所以我唔信報應,
你睇吓北韓,
金氏已經第3代人,

請問北韓應該冇咩報應呢?

大宅

I9528 發表於 16-9-21 14:23
我偏向佛教嘅因果
報應,唔一定响今生出現
始終做人,要對得住自己,盡力修行,唔一定回報响自己身上,回報 ...
認同

公爵府

chowchow2012 發表於 16-9-21 14:31
回覆 rubiks 的帖子

只能說你睇到既只係表面…報應唔一定係同一世出現

咁如果有個BB一出世, 父母就即刻分開, 父親投向其他女人, 母親一見到個BB就非常憎恨, 最後個BB要跟外公外婆住寄人籬下生活, 咁其實係咪即係個BB前世做左D好衰既事, 所以佢今世有咁既報應?

子爵府

BK Milk勳章

回覆 zoie_w 的帖子

我只能講,
得唔到媽媽既愛, 要跟跟外公外婆生活, 未必係一件好差既報應”.

既然同媽媽無緣份, 分開都可能係一件好事. 勉強一齊仲難得到幸福.

睇一件事好定唔好, 定義人人不同.

母愛固然重要, 但之前某富請人生左3BB, BB一出世無媽媽, 但家又大把錢幾世用不盡, 咁又幸唔幸福?

公爵府

chowchow2012 發表於 16-9-21 15:20

我只能講,

咁跟外公外婆生活點都好過跟父母生活的, 但始終都係唔開心, 呢種感覺始終都係有所缺失, 尤其是外公一直又打又鬧, 看不順眼, 而呢個人成長中都得不到父母愛鍚, 比人忽視, 比外公打鬧下成長, 無自信心, 無地位無尊嚴, 長大後搵工又處處碰壁, 處處遇小人, 工作做事不過不失, 但係得不到回報, 到了適婚年齡卻結不成婚, 無子女, 下半世好大可能要只有自己一人生活, 此人前世一定作惡多端, 所以今世先有如此報應

子爵府

畀面勳章

zoie_w 發表於 16-9-21 15:33
咁跟外公外婆生活點都好過跟父母生活的, 但始終都係唔開心, 呢種感覺始終都係有所缺失, 尤其是外公一直又 ...
其實會不會同本身性格也有關係呀?

公爵府

甄太太 發表於 16-9-21 15:36
其實會不會同本身性格也有關係呀?

請問本身性格點樣可以影響到父母離棄自己呢?

一個BB出世除左識喊之外? 可以睇得出佢係咩性格呢?

公爵府

回覆樓主:

一向無報應依樣野

子爵府

畀面勳章

zoie_w 發表於 16-9-21 15:37

父母離異是無得選擇,但人長大之後的際遇好多都同本身性格有關,例如逆境處理能力,EQ,應變等等!!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

後生仔話:報應係啲無能力報仇而講嘅說話。

子爵府

畀面勳章

zoie_w 發表於 16-9-21 15:37

好多成功人士童年也很坎坷,有時坎坷童年反而可以造就人,未必算是報應!!

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-9-21 14:31
我信因果,唔信報應.
選擇一個花心賤男,就係因,花心賤男變心,係必然的果.
但塞翁失馬~賤男走左,可能會來個更 ...

拍拖及結婚時, 斷估唔係花心賤男掛?

好多好好先生, 都會突然變心, 呢些點樣預計得到?

子爵府

BK Milk勳章

既然已長大成人, 自己既將來, 就要靠自己爭取. 唔好再諗住以前唔開心既事.

成年人有能力有責任為自己幸福努力. 唔開心既時候睇多D心靈既書, 你會明白到自己其實都唔係想像中咁差.

老句: 性格改變命運.

成日自怨自艾, 好運好神都比你趕走哂.

Good luck!

伯爵府

V_VPONG 發表於 16-9-21 14:45
請問北韓應該冇咩報應呢?

你覺得金日成金正日金正恩會有乜報應?

公爵府

回覆樓主:

其實都唔會有人知係咪報應? 有冇因果?根本冇人答得到!!!

大宅

因果報應
其實所有因都種在一個大池內
種善因,有善果
種惡因,有惡果
但你種善因,不一定得善果
同樣,種惡因,也不一定得惡果
果,報在誰身上,是隨機的

舉一例,有人亂掉蕉皮,另一人踩到跌倒
這例便是前人種惡因,後人得惡果。

大家有沒看過電影大隻佬? 劉華講過張栢芝會死,因為佢見到有個日本軍人殺左人。 但他說日本人不是張的前世......只是以前有個日本人殺人,種了因,今天張要承受這果......

這電影其實很有深度,在談的也是因果報應。

總結,如果全部人種的是善因,便每人得的都是善果

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

hsbc005 發表於 16-9-21 14:18
所以我唔信報應,
你睇吓北韓,
金氏已經第3代人,
老金D子孫代代互片,你覺得算唔算報應呢?
生10個都無用,只有一個留低。

http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20101014/14551526
”北韓接班人的權力鬥爭,向來都是殘酷無情,親如兄弟也沒情講。南韓《朝鮮日報》昨日(周三)報道,北韓領袖金正日幼子金正恩去年被內定為接班人後,金正恩的親信曾密謀殺掉他的長兄金正男,最後在中國警告下才作罷。 報道引述南韓政府消息人士說,金正恩去年1月獲內定為接班人後,他身邊的親信就開始策劃幹掉「在海外胡亂說話」的金正男,但中國警告「不許碰金正男,在中國的地盤決不可動他」。由於中國是北韓主要盟國和經濟「生命線」,金正恩的手下也不能貿然得罪中國,令暗殺計劃被迫告吹。該消息人士亦說:「金正男不會回北韓,將繼續住在澳門和北京等中國地區。」”
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

rubiks 發表於 16-9-21 14:15
見好多JM話angelina搶人老公所以有報應,咁Jennifer 當年一定係做錯d事所以有咁嘅結果。

呢到好多JM比小三 ...

報應都要講時辰架其實我唔信呢d野,只係要黎安慰心靈,舒服d啫

子爵府

rubiks 發表於 16-9-21 14:15
見好多JM話angelina搶人老公所以有報應,咁Jennifer 當年一定係做錯d事所以有咁嘅結果。

呢到好多JM比小三 ...
乜Jolie搭上女星咩?

子爵府

回覆:因果報應

一向都唔信報應,
只係好多人覺得,
衰人最終有報應嘅話個心會舒服啲姐

首頁

尾頁

跳至