婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

H00207 發表於 16-11-3 11:53
有無照mri?
MRI...以前有個西醫講照完只系得個知同安心,但之后治療方法都系一樣...一般照X光就得

男爵府

wulungcat 發表於 16-11-3 11:13
回覆 bbq1232 的帖子

對,我也覺荃灣吳氏麻麻地呀,其實五便宜
我N年前去過...家下吾知,只聽過有個吳氏男系電台吹過下水(可能佢仔?),可能吹過下水就會貴左瓜(同上過電視或雜誌D醫師咁,都系得個貴字)
不過你該系頸問題,可惜我個骨傷醫師話佢最吾想醫就系頸(話骨傷科來講最難醫就系頸)...吾系介紹你去睇下,佢講過頸有事D人可以試下吾用枕頭,系頸到"佔"塊毛巾,高度自覺舒服就得

大宅

回覆:bbq1232 的帖子

有無做物理治療呀?

大宅

棲主你試下熱敷肩頸位, 換一個矮少少既普通枕頭睇下會唔會好d

大宅

好,謝謝各位提議,我問下物理治療師,看看可以墊毛巾在頸不???

侯爵府

終於找到張買枕頭的單,找到枕頭型號。

我太太隔一段時間會換家人的枕頭,她選擇牌子時會按朋友中的”風”吹那一隻牌子好,就買那隻,不過我不覺得用過的牌子承托上有甚麼特別好的地方,只是不差吧。(我們沒有頸椎問題。)

去年尾,和一個朋友的朋友(say A君)傾開,她有頸椎椎間盤突出問題十幾年,會痛,痛得不太輕、不太重,摸過她後頸,有脊椎骨明顯突出小小。

年頭,經過海馬,發覺有一款枕頭承托力很好,我買了用,初頭一個月”感覺”要適應下,因為感覺比起之前的枕頭”硬” ,但不難適應。跟著提議A君買了。

六個月後遇見A君,她說枕頭高的那邊太高,她用矮的那邊(我用高的那邊),她說很喜歡那枕頭,覺得很好,病情有明顯改善…….

海馬牌枕頭型號:
P-SEA-HARD-4L-4-5H
$499

PS 同款有另一個抌頭低些,我覺得太低,不過未用過,你自己考慮吧。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

洋房

我有時都會手麻痺架, 我有次整到腳去左睇中醫跌打問過佢話我隻手有事會麻痺點解會咁, 佢話有機會係條頸有事,手就會麻痺

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我近來一隻手掌痺醒,打側瞓,有冇人試過?

別墅

我都有樓主類似情況,仲嚴重d, 如仰睡手放心口,好快就痺(有時完全冇血到),腳都有此情況(側睡一邊不動太耐,整條腿冇晒感覺),但我冇睇醫生,都係諗緊照MRI, 但唔知照邊part

禁止訪問

大宅

回覆 MRSBears 的帖子

我猜你也是頸椎出問題,我下星期會找物理治療師比意見,起碼先照x光,看看是哪節頸椎出事。我想在仰頭左寧右擰,感覺自己個頸內有好多沙,感覺自己去左沙灘咁。

大宅

回覆 SiuBWong 的帖子

喲,私訊你了。

大宅

回覆 minniemouse131 的帖子

應也是頸椎有問題。中醫都叫我一定要先照x光,知道是哪部分有事先可知道如何醫治。

禁止訪問

別墅

SiuBWong 發表於 16-11-7 00:10
你穴位塞了。一通番就唔會架啦!

甚麼穴位?針灸可通嗎?

禁止訪問

男爵府

wulungcat 發表於 16-11-6 13:16
回覆 minniemouse131 的帖子

應也是頸椎有問題。中醫都叫我一定要先照x光,知道是哪部分有事先可知道如何 ...
照我個醫師講,照左都系咁醫,只不過照左就可以話你條頸有問題(椎變直,有骨刺)...等你心理上以經有醫吾好的準備(同西醫講退化差吾多,意思都系你自身問題,醫吾好系正常)....不過照下了解下你個頸情況都好

大宅

回覆 bbq1232 的帖子

上網看了很多資料,知道頸椎有事,應在頸部墊毛巾睡,讓頸順著毛巾弧度向後彎,我昨晚用living plaza 頸枕睡,神奇地手沒麻,一覺睡天光,兩月來的睡覺痛苦頓時解決。好舒服!!!!!

網上很多資料,師醫師都教人這方法。原來那麼管用。
我打算買個蕎麥枕,弄出這弧度(網上看北京醫院的教授教的,他們也用蕎麥枕。中環有隻靚牌子,雖然貴,但不用擔心生蟲。淘寶的會生蟲)

男爵府

有好轉就好了,除了訓,平時都要注重姿勢,吾好玩太長時間手機

大宅

回覆 wulungcat 的帖子

想知道在那裡買?? 謝謝

首頁

尾頁

跳至