跳至

首頁

尾頁

大宅

Daddle 發表於 16-12-8 15:54
想問其實house, town house/town home, apartment, condo 係點分的呢? 邊樣較貴或平呢?
...

House係獨立屋,四面牆冇連其他住宅。Townhouse係排屋,有一至多面牆係連住隣居,但同屋一樣,塊地係你的,由地下至頂層都係你的產業。Condo指單位,同香港係層樓買個單位一樣。可以有左右樓上樓下隣居。Apartment通常指租住單位,可以係condo或townhouse咁。

大宅

Daddle 發表於 16-12-8 15:54
想問其實house, town house/town home, apartment, condo 係點分的呢? 邊樣較貴或平呢?
...

House係獨立屋,四面牆冇連其他住宅。Townhouse係排屋,有一至多面牆係連住隣居,但同屋一樣,塊地係你的,由地下至頂層都係你的產業。Condo指單位,同香港係層樓買個單位一樣。可以有左右樓上樓下隣居。Apartment通常指租住單位,可以係condo或townhouse咁。

大宅

請問有一項HOA, 如果租樓的話, 係業主付還是租客付?

大宅

HOA: 姐係管理費. 係業主付

別墅

回覆 三伏 的帖子

所以妳將來準備買CondoTownhouse 時除了考慮屋價之外還要考慮每個月支付HOA多少, 如果妳看到心儀單位, 順便問一下該單位去年跟今年的HOA費用是多少, 如果漲得太高千萬不要買, HOA費用可以是貴到US$3,000一個月我都見過, 可以的話, 問賣家拿一份HOA守則來看, 因為一些HOA 管理Condo 或Townhouse 不想太多閒雜人居住, 也不想全個社區都是租客, 所以某些HOA會限制一個社區有多少個單位可以出租。

妳會準備住在洛杉磯嗎? 建議妳先租房一段時間再買房子, 起碼妳對洛杉磯稍為熟悉才買房子這樣會比較好, 再者, County of Los Angeles 會替第一次買房的居民有買房補助, 網頁是:

http://www.lacdc.org/for-homeowners/southern-california-home-financing-authority

政府幫妳繳付屋價的4%, 及買屋的過戶/成交費 Closing Cost。申請這些補助當然是有限制和條件, 請有時間自行研究。

買房是一個很大的學問, 有時間再跟妳說, 另請有時間看一下其中一份很重要的買房文件, 文件左邊是買家所要付的費用, 文件右邊是賣家要付的費用等:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/HUD-1_Settlement_Statement_current_2016.pdf

記得不要貪平買了法拍屋 foreclosed homes, 唔好攪到自己一身蟻, (可能妳買了後要幫前屋主還債, 如果間屋有lien 的話)。

我過往買房子都是找Quicken Loans, 我當時找了很多間銀行查詢, 利息最平是這一間, 網頁:

https://www.quickenloans.com/

我現在不知道了, 妳可以查一下Bankrate 現時申請借貸要多少利率, 網頁:

http://www.bankrate.com/

再去中國人開的銀行如匯豐、東亞、美華、國泰之類問一下買屋借貸利率, 比較一下再泱定找那一間銀行申請貸款。

大宅

多謝回覆. 本來無諗住美國買樓咁多費用跟尾. 又地稅又HOA, 真係USD30萬樓價, 可能一個月都要幾百蚊. 計返一年都可能6,7千USD. 好似Rose-mag 話齋, 買真係唔難, 難就難在以後好大開銷. 唔怪之美國人咁睇重自己份工, 一無份工就好快比人收樓. 如果得的話都係租樓算了. 無咁大個頭載唔起咁大頂帽.

別墅

回覆 三伏 的帖子

每個州的情況不一樣,例如德州的房子比較平, 地稅又跟加州又不一樣,這裡中國人裝修收費又比其他平宜, 所以不能一概而論。

有時間看看Houston的房價就知道了:

http://www.urbanliving.com/

男爵府

回覆 三伏 的帖子

唔係情況甘可怕吧。。。美國不少人也投資房產。。

我親戚有一間屋收租收很多年,打算租金一直當退休金一部份。。佢話見好多台山人努力工作,2,3年後就買得起屋

她說美國買樓收租唔難喎。。可能有些東西要注意吧。。地稅好似會有入息免稅額喎

大宅

Yes_Mom 發表於 16-12-22 23:04
回覆 三伏 的帖子

唔係情況甘可怕吧。。。美國不少人也投資房產。。
我都唔敢諗收租, 買到住夠錢比地稅同HOA 都好開心了. 我都係網上睇到話假如一間屋係50萬 (1%地稅計). 一年USD 5000, 有些HOA 又話幾百元一個月, 一年又當USD5000, 前後都要USD1萬/年. 但呢兩部份係以後都要交. 好重皮. 不過我只係網上睇到一部份資料, 話扣稅我就唔太清楚. 網上始終唔及你地住緊咁清楚. 希望比多些資料.

男爵府

回覆 三伏 的帖子

甘美國甘大,有好多選擇架喎。。

公爵府

三伏 發表於 16-12-19 20:33
多謝回覆. 本來無諗住美國買樓咁多費用跟尾. 又地稅又HOA, 真係USD30萬樓價, 可能一個月都要幾百蚊. 計返一 ...
咁我諗租屋嘅開支點都大過自己買屋每年要比嘅地稅同 HOA 嘅

以我間 condo 仔為例,而家大約值 20 萬美金左右,地稅一年大約 2 千美金,HOA 就 2 百幾一個月,呢兩樣開支一年大約 5 千美金,但我每個月租緊 2 千美金。HOA 固然年年加價,但租金都會加,一樣嘅

大宅

mugtaitai 發表於 17-1-3 18:11
咁我諗租屋嘅開支點都大過自己買屋每年要比嘅地稅同 HOA 嘅

以我間 condo 仔為例,而家大約值 20 萬美金左 ...
如果樓價20萬, 應該是好早期買的?

公爵府

三伏 發表於 17-1-4 01:03
如果樓價20萬, 應該是好早期買的?
係,二十幾年前買嘅,當時只係十萬。呢間 condo 仔喺西雅圖郊區,該處樓價平過加州一大截,但因為座落一個好好嘅校區,而且周圍好多大公司(微軟,T Mobile,等等),我一路都租得唔錯

大宅

mugtaitai 發表於 17-1-4 09:50
係,二十幾年前買嘅,當時只係十萬。呢間 condo 仔喺西雅圖郊區,該處樓價平過加州一大截,但因為座落一個 ...
其實係買定係租?? 二十幾年前買, 但最後一路都租得唔錯
西雅圖地稅才1%, 但有些好似要2%或以上.

公爵府

三伏 發表於 17-1-4 14:42
其實係買定係租?? 二十幾年前買, 但最後一路都租得唔錯
西雅圖地稅才1%, 但有些好似要2%或以上.: ...

我二十幾年前買,自己住左大約一年多,之後回流返香港,就租比人,一路到而家

租得唔錯嘅意思係一路以來嘅租客都係任職大公司嘅專業人士,從來冇拖欠租金,也冇麻煩嘢

三伏    發表於 17-1-4 17:20

大宅

mugtaitai 發表於 17-1-4 14:50
我二十幾年前買,自己住左大約一年多,之後回流返香港,就租比人,一路到而家

租得唔錯嘅意思係一路以來 ...
請問租金由租客自己存入你戶口還是找代理代收?

公爵府

三伏 發表於 17-1-6 22:33
請問租金由租客自己存入你戶口還是找代理代收?
代理代收。我人不在當地,要請一個 property manager 幫我管理間屋,職責包括處理租客的事情,新舊租客之間搵人執過間屋,登廣告招租,做 credit check,每個月幫我收租,等等,呢D錢要比人賺

大宅

回覆 mugtaitai 的帖子

Hi migrants I, I just pm to you, pls check.
:giveup:

子爵府

mugtaitai 發表於 17-1-4 09:50
係,二十幾年前買嘅,當時只係十萬。呢間 condo 仔喺西雅圖郊區,該處樓價平過加州一大截,但因為座落一個 ...

好高回報喎!Bellevue 個邊?

公爵府

happymama2009 發表於 17-2-7 09:22
好高回報喎!Bellevue 個邊?

係呀,近 Factoria 嗰頭
回報OK啦,但升幅比起香港就真係差九條街了,呢間 condo 仔 90年全新入伙,當時賣10萬,二十幾年後,先升左一倍多DD,香港唔使10年都有呢個升幅了,所以如果諗住炒,就真係唔係一個好選擇,我美國D朋友一路苦口婆心勸香港過去嘅親友,美國"地大勿搏",唔好將香港嘅地產觀念帶過去

首頁

尾頁

跳至