自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主:

講真如果半日制,更多小朋友食麥當當/罐頭/kxc/大x樂做午餐。小朋友食得happy,自己又唔駛煮,又可以約埋啲c9一齊傾計

伯爵府

回覆樓主:

我仔女早餐都只係包,仲要一路行一路食,唔係我懶,而係太早起身佢地根本無胃口唔願食,就算我早多半個鐘煮好碗粉面,佢地對住碗早餐發夢,等夠鐘係咁咦食兩啖就出門口,日日浪費晒,局我早餐當午餐自己食番,一段時間後我放棄,每日買面包比佢地拎住一路行一路食

侯爵府

回覆樓主:

我女今年都小一,又無問題,我預早比佢起身,一定要食水果配早餐,午餐佢食學校飯係食晒,放學食茶點,然後用1個鐘做功課,再用30 分鐘溫默書,然後就玩玩具等食晚餐,7點開飯,食完又玩一陣,8點刷牙換睡衣入房講故事,9點前一定瞓著。

男爵府

蝦米豬 發表於 17-10-31 22:44
早餐:朝頭早趕趕趕,啃塊面包,飲D水,奶都飲唔落,趕住去番學。

午餐: 學校時間表寫是一小時,其實是20分 ...

這年代的午餐巳很好,我三十年前已讀全日,當時d午餐真心難食,但都唔會未食完趕你去玩。
晚餐如果係小朋友like的,應該會食得快嘅,30鐘都ok 呀

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放假時食好些吧!! 早起行唔通的, 已經唔夠瞓, 無得早!! 而且我女朝早最無胃口, 真係食乜都無味!!

侯爵府

回覆樓主

剛升小一,早餐都係麵包清水,一向無飲奶既習慣。小息帶水果零食。午餐帶飯壺,我一早起身煮俾佢帶返學,30分鐘午膳加30分鐘午息。晚餐都係我煮,其實食飯唔趕,我唔俾一路食一路玩,食得耐其實凍晒都無益。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

回覆樓主:

早d起身食早餐

翡翠宮

畀面勳章

做好時間管理就冇問題
日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女小一暫時時間好ok,7點起身,可以係屋企食早餐,7點8出門,學校午餐有35分鐘,其實正常咁食一定夠時間,我女學校飯係現場分飯,唔係食飯盒,家長義工send黎睇2餸1菜,幾唔錯,我女仲話好食,學校有半個鐘導修堂,基本上功課完成8成,返屋企通常好快搞掂,6點佢先食晚飯,8點訓覺,仲有好多自由活動時間

子爵府

88881111 發表於 17-10-31 23:18
似乎系樓主你自己問題多d喎⋯⋯

我自己為例,7:10「煮個早餐,煮餃子只需6分鐘,煎隻蛋,多士都系幾分鐘, ...

點解無運動時間?

大宅

粒粒芝士 發表於 17-11-1 08:43
點解無運動時間?

玩,鐘意玩咩都得,踩單、公園、星期六日,唔洗列咁清楚呀

大宅

回覆樓主:

我仔朝早都無食早餐,佢學校第一個小息(9點左右)不可離開課室,佢寧願那時吃面包。佢可以訓多陣,我也樂得輕鬆

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實學校午餐比在家吃更有營養,全部經過營養師計過,好唔好食就冇得講。我仔女成日投訴學校午餐難食,食好少。所以我哋早上煮好午餐,俾佢哋帶返學校,有時為左佢哋食多d,會帶漢堡扒、煎蛋腸仔都間中出現。我只求佢哋中午食得夠,所以盡量煮佢哋鍾意食,要食好d就晚餐慢慢食。
早上早少少起身食,我女都食得慢,但早上間中都食到通粉。
我係唔明晚餐點解唔可以好好食,真係咁多功課?

子爵府

回覆樓主

我個系學校買飯...大家樂個間。估佢食晒...

有冇人知尼間飯糸米紙合裝,甘蓋是用什麼?
我個反來又吾講比我知

水晶宮

回覆樓主:

旱上6時前起身煮飯,回家食Tea

水晶宮

回覆樓主:

時間其實可以安排好d!早d起身可以慢慢食早餐,午餐可以帶飯嗎?功課再多,都可以用半小時慢慢食晚餐吧

用戶要求終止服務

luppy 發表於 17-11-1 09:17
我個系學校買飯...大家樂個間。估佢食晒...

有冇人知尼間飯糸米紙合裝,甘蓋是用什麼?

你其實可以打去飯商或者學校問

男爵府

回覆樓主:

我女係一日4餐,3餐好似唔夠

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我小朋友小二
早上有30分鐘換衫食早餐,早餐食餃子/粉面/蛋
有10分鐘時間行返學校
放學有一小時休息食下午茶
開始做功課 做得快仲有時間落公園玩
玩到7:00 7:30開飯 一般8:30完成
食埋飯後果/甜品 9:30-10:00訓教

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

蝦米豬 發表於 17-10-31 22:44
早餐:朝頭早趕趕趕,啃塊面包,飲D水,奶都飲唔落,趕住去番學。

午餐: 學校時間表寫是一小時,其實是20分 ...

早餐 ~ 以前真係打仗咁,今年 p.4 早 10分鐘起身,食得切咸牛肉炒蛋或半碗火腿米粉或栗米片,盒裝奶飲唔哂咪一路行一路飲,上校車前一定飲得哂。我發覺俾佢瞓多10分鐘又唔會特別精神,早起10分鐘又唔會唔夠瞓。所以揀早10分鐘而食倒嘢。
午餐 ~ 我仔學校無論訂飯定自備, p.1 要最少食半盒,p.2 至 p.4 要最少食 3份2盒, p.5-6 要食哂。要俾老師睇咗ok先可以放入回盒箱度。如果連續多次食唔倒最低要求,會要個學生在 lunch 前的小息不可食零食,再無改善會打俾家長架。菜都係架。
晚餐 ~ 都係蒸肉餅之類簡單餸,晚晚有至少 45分鐘俾佢架。

首頁

尾頁

跳至