3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

cheewong 發表於 18-4-9 10:40
回覆 Yulastsmile 的帖子

請問樓主最後怎樣解決?能否解決到?

近排好d,因為我自己一湊二,可能冇嫲嫲同姐姐遷就,囡囡無厘頭一喊我首先會叫佢唔好喊,喊唔會得到任何野,而且要佢自己去做返d事,我唔會幫手。如果一日內第二次亂喊,我會直接喝佢收聲,唔準喊。近呢一個月有改善,應該話佢知道亂喊媽咪真係會惱,有收斂。

別墅

回覆樓主

小朋友亂咁喊真系一種壞習慣,對媽咪黎講真係會癲。而且對左右鄰居都有影響。我寧願惡d去教,囡囡喊果時,我有時會同囡囡講,如果數十下都唔收聲我就拎衣架啦!無人打你,你都喊,係咪想打。雖然我知道呢個唔係好辦法,但好work

大宅

Yulastsmile 發表於 17-11-14 12:41
囡囡由細到大都勁易喊!由2歲時發現佢一日可以喊30次,事冇大小喊左先。我由最初耐心教育到講道理到而家唔 ...

我大仔三歲都係成日喊,尤其細佬出世後,但又無你個女咁誇,喊足三十次。

總之,我睇佢點解喊,合理既就同佢一齊解決,唔合理既就攬住佢,等佢心情平復,平復左先再講道理。

大宅

Yulastsmile 發表於 18-5-4 17:53
小朋友亂咁喊真系一種壞習慣,對媽咪黎講真係會癲。而且對左右鄰居都有影響。我寧願惡d去教,囡囡喊果時, ...

通常佢一攬就會收聲,兇佢係無用,越兇越喊,男仔都比較硬頸,受軟不受硬。

別墅

dativebond 發表於 18-5-4 20:04
通常佢一攬就會收聲,兇佢係無用,越兇越喊,男仔都比較硬頸,受軟不受硬。
...

我都係咁,俾多d安全感佢,等佢唔好focus係令佢唔開♥果件事上!等佢明白無論發生咩唔開心的事都有媽媽錫,慢慢就會笑多過喊!

別墅

dativebond 發表於 18-5-4 20:04
...

我覺得每個小朋友氹法不同,我仔受軟唔受硬,个囡就軟硬唔受。

大宅

Yulastsmile 發表於 18-5-6 23:17
我覺得每個小朋友氹法不同,我仔受軟唔受硬,个囡就軟硬唔受。

咁唔同都好正常,如果你的方法可行,就繼續做啦。

首頁

尾頁

跳至