親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

littlek_sa 發表於 17-12-8 22:32
我知京成+JR係比N'EX快好多,不過都係嗰句,帶住老人家同小朋友,以方便為先
...
同意,一程車,有位坐,又拖住行李,又帶住小朋友,最緊要方便舒適,唔介意多少少時間。

禁止訪問

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

Skima 發表於 17-12-9 11:33
你之前至話 Nex 係特急、好快、唔會站站停, 唔會慢過蝸牛 .... 點解突然變左 多少少時間 ? ...
我無話NEX 最快,但肯定唔會慢過蝸牛吧,每個人考慮既因素都不一樣,所以選擇也會不同,相信並沒有對與錯,交流下意見啫!

複式洋房

carolyktong 發表於 17-12-9 11:47
我無話NEX 最快,但肯定唔會慢過蝸牛吧,每個人考慮既因素都不一樣,所以選擇也會不同,相信並沒有對與錯, ...

贊成!如果我只係兩公婆去,我可能都會揀京城+JR,但拖男帶女再拉行李,我會寧願揀N'EX!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主為左要搭 N'EX要响機場酒店住一晚,我覺得有點浪費,其實有好多方法去新宿,我聖誕都去新宿,所以都硏究過。搭N'EX一程由機場直達新宿,但因為佢要經其他站才到新宿,所以都要個幾鐘才到達,時間上並不快,若選搭 skyliner轉JR山手線比 N EX更快,再講亦可以考慮機場巴士亦可達新宿,就不用浪費時間在機場酒店住上一晚了。

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 13:39
樓主為左要搭 N'EX要响機場酒店住一晚,我覺得有點浪費,其實有好多方法去新宿,我聖誕都去新宿,所以都硏 ...

其實唔係為左搭N'EX而係機場酒店訓一晚 , 而係因為帶住老人家同小朋友所以唔想漏夜出市區,一黎落機可能肚餓想食啲野先,二黎又驚聖誕可能會delay...所以都係搏唔過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlek_sa 發表於 17-12-10 13:44
其實唔係為左搭N'EX而係機場酒店訓一晚 , 而係因為帶住老人家同小朋友所以唔想漏夜出市區,一黎落機可能肚 ...
其實就算夜晚搭巴士都好方便,到新宿酒店安頓好第二日就唔駛又check out,又再check in 换酒店同搭車,第二日已經可以去玩唔駛又要浪費大半日時間。
Anyway 既然你已經決定左就照去啦,玩得開心啲。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 13:52
其實就算夜晚搭巴士都好方便,到新宿酒店安頓好第二日就唔駛又check out,又再check in 换酒店同搭車,第二 ...

我坐零晨機早上七點到成田,都係諗住坐 NEX 出新宿,去小田急買 Romancecar 車飛及箱根周遊券去箱根。其實係咪應該咁行定係有其他方法呢?

珍珠宮

jjmame 發表於 17-12-10 15:21
我坐零晨機早上七點到成田,都係諗住坐 NEX 出新宿,去小田急買 Romancecar 車飛及箱根周遊券去箱根。其實 ...
你去完箱根是否返回新宿臨尾又响新宿回機場?如果係去程响成田搭 NEX去新宿再轉箱根都啱,因來回票抵好多。

公爵府

我坐零晨機早上七點到成田,都係諗住坐 NEX 出新宿,去小田急買 Romancecar 車飛及箱根周遊券去箱根。其實 ...

比多個建議妳參考,Nex 因外國人有優惠¥4000已包來回任何站,我暑假係由成田去橫濱(玩了2日1夜),橫濱坐JR東海道本線或湘南新宿線¥970去小田原(57分鐘), 係小田原買¥4000的箱根周遊卷,呢隻係唔包新宿至小田原的火車。我箱根走時去了御殿場outlet, 由outlet返新宿係另外比錢坐巴士。新宿去成田坐Nex就用返¥4000優惠的回程票。

Nex去新宿及橫濱同一列車出發,不過中途會分開成兩部列車,去新宿及去横濱只差5分鐘。

但如果箱根回新宿想坐浪漫列車,呢個建議就未必岩。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

Gaeroo 發表於 17-12-9 01:30
使鬼排 30~45 分鐘咩, 如果不是日本新年、日本黃金週最後一兩日, 排十分鐘, 乜都排到.

我搭過 SkyLiner, N ...

我星期五20:15到東京,請問根據你嘅經驗,趕得到最後一班NEX嘛?因為住小伝馬附近,諗住直達東京站方便啲

珍珠宮

Honey 發表於 17-12-10 21:08
比多個建議妳參考,Nex 因外國人有優惠¥4000已包來回任何站,我暑假係由成田去橫濱(玩了2日1夜),橫濱坐J ...
纯討論唔好介意,我見你話到小田園買¥4000箱根周遊券由小田園至箱根,但你回程是由御殿場坐巴士回新宿,除了呢程巴士要另外比錢外,似乎亦浪費了周遊券回程所包車資(因你根本沒用到)。

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 21:34
纯討論唔好介意,我見你話到小田園買¥4000箱根周遊券由小田園至箱根,但你回程是由御殿場坐巴士回新宿,除 ...

¥4000箱根周遊卷係不包小田原至新宿的來回車資,¥5140嗰隻先包,所以冇浪費。

珍珠宮

Honey 發表於 17-12-10 22:57

¥4000箱根周遊卷係不包小田原至新宿的來回車資,¥5140嗰隻 ...
我意思指你回程不是箱根回小田原,因周遊券本身已包,不過果程車費有限。但要計的話其實要知同樣行法,唔買券車資同買券車資比較,又或其他乘搭方法比較,才能知實際抵唔抵。

禁止訪問

伯爵府

其實都已給你分析過,搭NEX去橫濱再轉JR東海道本線是更平和更快的方法,不過你一心想搭浪漫特快,我也不便多言.

男爵府

jcctiu 發表於 17-12-11 00:30
其實都已給你分析過,搭NEX去橫濱再轉JR東海道本線是更平和更快的方法,不過你一心想搭浪漫特快,我也不便多言 ...
JM 明白你的好意。只是我個人好細膽,我去過新宿但未去過橫濱,好似覺得去新宿穩陣D咁啫。你給我的資料我已經全部紀錄哂,會慢慢再睇的。再次感謝你的幫忙。

大宅

Skima 發表於 17-12-10 23:39
20:15 Arrival, ANA 吧

尾班 Nex 開 21:44, 冇乜所謂啦, 趕到就搭, 趕唔到就搭京成線, 日暮里轉車不用一分 ...

Thanks for your advice.

大宅

Skima 發表於 17-12-10 23:39
20:15 Arrival, ANA 吧

尾班 Nex 開 21:44, 冇乜所謂啦, 趕到就搭, 趕唔到就搭京成線, 日暮里轉車不用一分 ...

如果坐京成,係咪係上野轉日比谷線方便啲?係日暮里轉,似乎要先坐JR再轉日比谷線?

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-10 23:28
我意思指你回程不是箱根回小田原,因周遊券本身已包,不過果程車費有限。但要計的話其實要知同樣行法,唔買 ...

小田原去新宿坐小田急小田原線快速急行只是¥880, 1小時33分, 只比坐浪漫列車¥1770慢17-19分鐘。除非超想坐浪漫列車,價錢就差多咗。

重點係由成田機場坐Nex去新宿,新宿係超級大站,拎住行李由Nex月台要找幾耐先找到小田急服務中心買箱根周遊卷,如坐浪漫列車又加¥890。不如用盡Nex外國人優惠,成田坐到最遠的大船或橫濱,站相對細,用IC卡嘟,check定Y!乘換案內去小田原班次,只是轉車,去到小田原站先買¥4000的箱根周遊卷,8:15a.m. 成田出發,最快11:1xa.m. 已到小田原開始玩,唔計箱根周遊卷,成田至小田原車費只¥2670(經大船)或¥2970(經橫濱)。

首頁
12345...6

尾頁

跳至