心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

結婚既女人唔係至親咖咩,連女都生埋,你懷疑佢咩呢?十年都睇唔透佢?層樓加佢名有咩問題?假如呢一秒你走左,佢地要搬走?要同你屋企人交租,要睇佢地面色?甘做你女人為咩?

大宅

https://lihkg.com/thread/544631/page/1

師兄可以參考吓.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

samlg 發表於 18-1-27 13:39
希望冇入錯來,近來因覺得太太經常跟一個同事有頻密的短訊,有時候會好夜都有覆,於是問她3-4次,她都話朋 ...
如你所講佢電話中是男定女先,有唔同結果?

別墅

我實在好好奇點解佢一定要加佢個名落去先同你傾其他野?
難道一段婚姻及一個家係用層樓來建基?
你老婆究竟係咩心態?有冇傾?

複式洋房

回覆樓主

建議再同佢開門見山 如果佢都係甘...真係要作準備面對單親家庭
單親家庭係對小朋友無甘好 但你每日甘同老婆都唔講野/嘈 咪一樣對小朋友唔好
單親後 小朋友都可以搵時間見下爸爸媽媽 雖然無得成日見......
自己做决定吧!
加油(emoji)(emoji)

複式洋房

HOSOH 發表於 18-1-29 11:44
比我會咁做, 既然佢話要把層樓的一半分給她否則離婚, 就分半層樓比佢但唔準離婚否則要比返個半層樓你, 去律 ...

要去到咁樣,雙方一齊已經冇意思。俾我就唔分,佢要離婚都冇辦法,反正俾一半佢,佢一樣可以離婚。佢既然講得出呢一句,根本心已變。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好有機心的女人,就算冇名同你離婚都要分比佢。如真離婚就轉屋企人名吧。加唔加名係你自願,要叫到唔加名就離婚,自己諗吧!

子爵府

希望冇入錯來,近來因覺得太太經常跟一個同事有頻密的短訊,有時候會好夜都有覆,於是問她3-4次,她都話朋 ...

樓主,真心替你難過!在夫妻版一般妻子發現丈夫有外遇,這裡的姊妹們都會叫太太立即cap 錢,對丈夫的錢盡攞便有離婚的籌碼及保障,但在你的個案是似乎你的太太現正進行這個cap 錢行動,但行動背後是什麼原因或之後的動作,都頗明顯!你要保障你和你的女兒才對!

子爵府

回覆樓主:

唔分
比仔女都唔比佢,佢就算離婚,佢可以照住
但冇權要分我層樓。

男爵府

作為一個女人,我肯定佢巳經變心,準備cap你一半跟住同你離婚跟佬走!女人變左心就好難返轉頭喇!我唔贊成加佢名!

珍珠宮

回覆樓主:

佢可能已經舖緊路想離婚 有可能係要求你先分一半, 到一切搞掂, 過左一排再要求離婚, 再係你的一半上再分一半!

如果你覺得佢已經紅杏出牆, 千祈唔好做長命契

如果佢得到一半業權之後, 再同你離婚, 再分你“x養費”, 好重皮

喱個女人留唔住的話, 先把業權轉比父母/ 可靠而未結婚嘅兄弟姐妹先

子爵府

回覆樓主

宜家只有人將二人名歸一人,絶少一人名加多一個人。

如果個老婆係大陸黎,一定唔加。

其他嘢自己諗。

比我就唔加。離婚最多供養佢直到佢再婚。樓,加左名就係佢。

大宅

BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

要靠加名來維繫感情唔會長久呀老友

別墅

你老婆係大陸婆?係就一定晤好分。講得出咁真香港女人應該講晤出。大陸女人好絕情架。為錢,連仔女都會晤要。真人真事一個大陸女人親口講。為晤分樓要離分呢個女人早走早著仲好。

別墅

werty 發表於 18-2-19 13:39
宜家只有人將二人名歸一人,絶少一人名加多一個人。

如果個老婆係大陸黎,一定唔加。

大陸婆真係好恐怖。好狠心。見識過晤少。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

男方家業唔應該加佢名,婚後買,佢無做野供款,不同崗位,佢有付出,就應該分一份比佢

大宅

[純討論, 不喜勿插]
男女婚姻同上一代比已經唔同左, 男權強勢時女人無咩選擇, 男人亦唔多怕女人走佬

隨住現代女性平權, 女性一方面得到更公平的對待, 但另一方面卻保留弱者身分, 造成不時可見的輸打贏要擺龍門現象

東方人社會的兩性關係, 係男女拍拖時已經充分反映上述情況

第一次dating AA定男比?
以致日後家用\家務\時間如何分配?

有人會話, 男人要體諒女人, 但其實所謂男人的風度, 係社會承認男人比較強勢下, 優待/照顧弱勢既行為

如果真係相信/希望兩性平權, 點解有人要以弱勢自居?
--------------
[道理上好似係]
男人會覺得邊個有分比就落邊個名
女人會覺得, 跟左你一世(10年)成個青春比左你, 你就要回報佢

[實際上]
如果要打官司樓主老婆無做野/收入唔多, 好大機會比佢分身家
呢一刻先黎簽財產分配有D遲

[我亂估]
如果樓主老婆已經同樓主0交流, 係米真係分層樓比佢就有交流?
0交流的癥結係咩?
如果幾百萬就買到家庭溫暖, 咁多人一生辛苦經營頭家會唔會有D蠢?

最後比番句女士必殺技樓主, 你們是否還相愛?

大宅

好可怕,同床共枕十幾年,計來計去........

大宅

佢同朋友傾你就誤導大家話佢出邊有人要同你離婚???有無問過自已,結婚十幾年,你俾過D咩俾佢?點解佢突然之間會有甘樣諗法?講真,真系有D明佢點解甘樣,你真系一個可怕之人

大宅

我覺得分左你頭家就真係散啦....
反而你應該保障自己同其他家人(男家), 應該將層樓轉做聯名, 不過唔係同老婆聯, 而係同有分比錢的家人聯, 因為一陣佢單方面申請離婚要分你身家你就慘!

[你老婆都似係潑出去的水, 唔好太大希望喇]

首頁

尾頁

跳至