論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-15 14:31
我都聽過別人講頭6個月未還哂錢, 就會好勤力工作, 表現好好。都係因為未還哂錢。

我現在都享受緊蜜月期, ...

係agent 度拎番passport同合約就等於已經冇負債?

水晶宮

cheungloomy 發表於 18-3-16 09:55
係agent 度拎番passport同合約就等於已經冇負債?

按照網上資料, 應該係。。

基本上係唔可以kerp住別人身份證及passport,因為係唔合法。

如果唔係欠agent 錢, agent係唔會無端端keep住外傭證件及合約。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-16 10:03
按照網上資料, 應該係。。

基本上係唔可以kerp住別人身份證及passport,因為係唔合法。

哦!明白, 謝謝

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-16 07:37
咁你有無寫信去入境處投訴呀?

你個case 真係好離譜。個外傭係本地完約, 定係海外(第1次黎香港)?

我有寫信去入境處投訴工人。個工人係中東經驗菲傭,所以我以後都唔敢再請菲傭。間x如勁sell 中東菲傭,話刻苦耐勞聰明勤奮,點知上咗檔。試過有朋友入去問x如,x如話自己開業以來都未試過有菲傭玩嘢,我嘅經驗係絕對唔會發生嘅。好彩朋友想起問一問我,如果唔係實中招。

男爵府

我個新菲來頭三個月不知幾好,家里立立亮,三餐唔使煩,又會跟小朋友玩,頭頭是道,做得半年就變質,先係借錢,再係......經常失憶,變笨......,互相忍讓,算好頭好尾約完送走了她,感恩就真

侯爵府

uumeme 發表於 18-3-15 17:22

用英語, 如有需要,私下找我,這agent 也是這裡的jm給我的 ...

是, agent及工人好唔好,都要睇彩數, 我介紹朋友用同一個agent, 但佢黑仔, 請著個工人no show, 真係好睇運

大宅

uumeme 發表於 18-3-14 17:14
第一次請姐姐resume寫4年中東經驗,所以也擔心姐姐的能力。上星期五晚上9點終於入屋,因星期六下午有朋友到 ...

姐姐來了3星期,大家相處也愉快,而且有時發生攪笑事。早兩日我在街市買了腸粉,回家蒸熱一齊吃,我說這是"snack in HK", 要加點醬料吃的,弄好後,我叫她一起來吃,她說不用,但最後也留了一點給她,但她也婉拒,我問點解唔食呢? 她說她不吃snake。此時,大家才知道誤會了。勁笑!

男爵府

uumeme 發表於 18-3-15 14:17

我都明。希望可以keep going。不過,我真係佩服中東15年 家 ...

所以呢啲真係可遇不可求, 個姐姐因為自己生唔到小朋友,當我個女係親生女一樣,囡囡瀨屎瀨到成個pat pat都係,佢都用手幫佢摔, 講真如果唔係自己個女,咁樣做真係好難,以前我個工人姐姐都唔會咁樣做

禁止訪問

大宅

回覆樓主

今天我的18 歲老貓 過身,剛剛我和家人在旅遊不在港。姐姐好定,book 醫生,帶貓去睇,搞痳醉安樂死手續,book 火化全程 一腳踢。
她說 回家路上 不斷哭,我安慰她 生、死有時,只能折哀順變。
一直以來,姐姐好好心機 湊貓咪,老貓長期肚瀉,要特別加護。

男爵府

baby1628 發表於 18-3-15 12:07
點講呢, 我而家個姐姐1月底嚟香港, 每朝早六點九起身,做到夜晚我哋瞓佢先瞓,通常十一點前, 做嘢勤力 ...

所以我講嘅嘢絕對冇錯, 我嘅工人姐姐做滿六個月之後態度180度轉變, 由朝到黑不停玩電話, 每晚食完飯大模斯樣攤喺梳化度, 擺出一副博炒嘅樣, 我唔炒佢最後頂唔順自己辭職, 今日終於送走咗呢個瘟神

禁止訪問

別墅

baby1628 發表於 18-10-24 15:57
所以我講嘅嘢絕對冇錯, 我嘅工人姐姐做滿六個月之後態度180度轉變, 由朝到黑不停玩電話, 每晚食完飯大 ...

你做左啲咩佢辭職?

別墅

uumeme 發表於 18-3-14 17:14
第一次請姐姐resume寫4年中東經驗,所以也擔心姐姐的能力。上星期五晚上9點終於入屋,因星期六下午有朋友到 ...

請到好姐姐是很幸運的
我之前果個都係0係中東做過,0係中東做過的比較克苦耐勞我個人覺得
我姐姐做到完約都無黑面過,屋企打埋得超好,囡囡超級喜歡她,到走的一天都無唔見過野。可惜只做了兩年就要走了。

別墅

uumeme 發表於 18-3-15 01:07
能力與國籍有關係嗎?不過姐姐係菲。話頭醒尾的,未出聲已經知道我下一步想做什麼,而且真心喜歡我兩個小 ...

同我之前姐姐一樣!!!!!
介唔介意講你姐姐住菲律賓邊到?

大宅

Harriethung 發表於 18-10-25 00:17
同我之前姐姐一樣!!!!!
介唔介意講你姐姐住菲律賓邊到?

馬尼拉

別墅

uumeme 發表於 18-10-25 13:41
馬尼拉

有聽過馬尼拉啲姐姐好古惑,你果個咁好,你好好幸運!!

別墅

用英語, 如有需要,私下找我,這agent 也是這裡的jm給我的 ...

May you pm your agent info to me?

男爵府

Harriethung 發表於 18-10-25 00:10
你做左啲咩佢辭職?

頭半年因為要還agent錢所以非常聽話。 做滿6個月即刻變, 成日聽啲姐姐洗腦, 其實佢只係主力照顧我媽一個, 每個星期六啲仔女都會返去食一餐飯。 其實佢個工作極度輕鬆。 好衰唔衰同一層樓有個阿婆 即係請兩個印姐服侍, 佢老公個妹照顧一個老人家,個老人家乜都唔使佢做,早午晚三餐都喺出面食,重餐餐大魚大肉, 所以佢覺得只照顧一個老人家,同每日要去買餸,呢份工非常之差唔好做, 開頭想搏炒, 最後見唔炒佢就自己辭職

大宅

求agent

首頁

尾頁

跳至