自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Beiku 發表於 18-4-5 13:18
以前住附近,成日去買餸。搬咗之後都間中返去買,不過近呢一兩年真係少咗去。點知今日一去買餸就出事.....
...

買$100,我不如買夠一斤,就係食唔晒先買半斤

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

之前jm都講過買生果唔比揀架!
放下自在

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

地下海鮮檔都有善良d檔主,我都係認定幾家熟落嘅先買,地舖賣生果嘅係平,不過眼看手勿動㗎
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

回覆樓主

樓下有間海鮮檔個店主係fb開左個page,啲fans當佢明星咁樣,我見佢有個海鮮二人餐($3xx)好似幾抵,咁又試下啦,順手買多斤$120蝦,攞上手同平時買開既重量差好遠,比左錢算數,返到屋企打開袋二人海鮮餐睇,丸又冇,蝦滑又冇,呢2樣野係海鮮餐包埋的...

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

十字路口轉角位有間生果鋪好似叫鮮果街,係咪呢間?

我以前識啲朋友成日放生嘅,定期會喺楊屋道街市買好多海鮮去放生,佢哋唔憂做架。

珍珠宮

2024年龍年勳章

WKTW 發表於 18-4-5 15:16
樓下有間海鮮檔個店主係fb開左個page,啲fans當佢明星咁樣,我見佢有個海鮮二人餐($3xx)好似幾抵,咁又試 ...

街市度有公磅,買完去磅下,我阿媽去買魚,攞去公磅度磅下,真係少咗。返去同佢講話唔夠秤,就多多藉口,最後佢好晦氣噉退返少少錢,唔知係咩世界

侯爵府

cattz288 發表於 18-4-5 14:58
之前jm都講過買生果唔比揀架!
有時唔怪得D檔主,親眼見過有個自由行阿婆,又唔係買,手多多走去mic人哋D世界一蘋果,mic到成個手甲印,之後唸住走人,好在比檔主睇到,捉佢買返

公爵府

以前住附近,成日去買餸。搬咗之後都間中返去買,不過近呢一兩年真係少咗去。點知今日一去買餸就出事.....
...

深有同感,特別蝦,半斤得12只左右,但一斤就有35,6只,半斤只會比四一五,兩你,

子爵府

回覆樓主

我都覺麻麻

琥珀宮

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...
第一個case,有機會老闆娘第一次根本係計平左,老闆計啱但因為老闆娘講平左,唯有照平比你。你擔心佢呃你,你可以問問老闆幾錢一斤?叫佢計比你睇。

水果唔係樣樣可以在攞上手㨂,攞之前問一問店員先,免誤會。

你買餸咁易嬲,幾時嬲得完,好小事呢。
不過如果真係唔鍾意,去超市買就任㨂及貨真價實,但就冇街市咁新鮮及多款式了。

大宅

carrie_piglet 發表於 18-4-5 14:44
佢地D野係OK,但係態度真係好趕客,特別係地下D海鮮檔,
次次買海鮮望多兩眼慢D都比人話,,又迫又受氣, ...

如果你去過大埔街市,你就會發現楊屋道啲嘢唔ok

男爵府

bobomia 發表於 18-4-5 15:22
街市度有公磅,買完去磅下,我阿媽去買魚,攞去公磅度磅下,真係少咗。返去同佢講話唔夠秤,就多多藉口, ...

又係個明星檔主?

男爵府

wingkakon 發表於 18-4-5 14:10
我尋日先係十字路口生果檔買左士多啤梨同兩盒blueberry ,頂佢返到屋企睇d士多啤梨全部爛既,d藍莓全部怪 ...

呢檔我都買過,買2盒藍莓,起碼一盒都喺爛嘅,以後唔再買

翡翠宮

回覆樓主:

好少事咋喎

水晶宮

回覆樓主:

我大把啦

我老豆去買魚,劏完,比人換咗第二條唔新鮮

去買50蚊排骨,回家一袋骨完全唔食得

買牛肉,50蚊得果幾片,我仔話,得咁少?佢死死地切多幾片

買橙,因為拎得太多野,自己揀唔到,叫佢執幾個,返去原來全部爛到唔食得

伯爵府

回覆樓主

第一個一定唔買就走!

呢個街市又臭唔係真係咁平,無買好耐lu
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

象牙宮

bobomia 發表於 18-4-5 15:22
街市度有公磅,買完去磅下,我阿媽去買魚,攞去公磅度磅下,真係少咗。返去同佢講話唔夠秤,就多多藉口, ...
朋友試過即埸報海關.

子爵府

回覆樓主:

街市有街市文化,要裝成精明師奶,即係belebala有氣勢 ,識買會買到新鮮靚食材。唔可以太斯文和有禮貌,會比人恰 。見唔對唔路就要先聲奪人討價還價,怕醜就會蝕底無得怨

禁止發言

首頁

尾頁

跳至