婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

請問如果你6299需要人幫手清潔座building
你又會唔會幫手?

複式洋房

ssl1102 發表於 18-5-15 20:06
請問如果你6299需要人幫手清潔座building
你又會唔會幫手?

如果佢哋到時做到咩都吾理噶……咁黑心D講-句,吾會,冇人幫我凑D細嘅,佢D仔去幫手啦

複式洋房

回覆樓主:

其實我吾係指意佢幫手坐月……而係想佢幫忙睇住大女,安撫阿女情緒,吾好比阿女認爲媽咪凑BB理吾到佢,因爲嫲嫲幫忙凑下我可以吾使蠟燭兩頭燒……我已徑最壞打算喂細B奶粉等多D時間陪大B

複式洋房

回覆樓主:

另外其實佢哋平日剩係做半日咋,其他時間去馬會同股票行,既然佢哋剩係做半日嘢而有時間可以幫我睇住大女,所以我先吾想老公拿假

大宅

回覆樓主

如果你媽媽唔使返工,不如考慮下大女過去婆婆度過暑假啦,大女要陪你坐月,成個暑假又冇得出去玩都悶死佢啦,咁不如暫住婆婆家,佢哋可以安排下暑假活動,冇節目時婆婆又可以帶佢返黎探下你同bb,等佢學下同bb相處

子爵府

姚B爸媽 發表於 18-5-15 20:11
如果佢哋到時做到咩都吾理噶……咁黑心D講-句,吾會,冇人幫我凑D細嘅,佢D仔去幫手啦
...
咁你有左之前呢?有無幫過佢地清潔大廈呀?其實你都唔鍾意佢地管教你個大女,即係你唔鍾意人地理你d家事,咁你都無理由鍾意佢幫你坐月架

複式洋房

Mandc 發表於 18-5-15 20:26
如果你媽媽唔使返工,不如考慮下大女過去婆婆度過暑假啦,大女要陪你坐月,成個暑假又冇得出去玩都悶死佢啦 ...

就係婆婆冇凑開,吾跟婆婆,跟就吾使咁煩……不過我媽都叫我帶兩件返去坐月到見步行步啦

複式洋房

breadcheung 發表於 18-5-15 20:28
咁你有左之前呢?有無幫過佢地清潔大廈呀?其實你都唔鍾意佢地管教你個大女,即係你唔鍾意人地理你d家事, ...

其實講真係吾中意㗎,我已徑自己准備好曬坐月嘅嘢,衹不過想阿女有個信賴的人可以注意下佢吾會因爲BB返來而覺得冇人理佢,講真初頭一凑二實鷄手鴨脚,所以先希望99幫手睇下大女

複式洋房

姚B爸媽 發表於 18-5-15 20:35
其實講真係吾中意㗎,我已徑自己准備好曬坐月嘅嘢,衹不過想阿女有個信賴的人可以注意下佢吾會因爲BB返來 ...

見步行步,吾得唯有帶兩件回外家坐月 ,我直情求之不得添,不過C6兩老怕吾高興啫'

子爵府

姚B爸媽 發表於 18-5-15 18:08
吾會靠佢,不過希望佢到將來明白,人係有時需要幫忙嘅時侯,希望一直都吾需要人幫,特別係新抱,因爲新抱 ...

其實你計劃生兩個時 應該要做好準備
你99 鍾意做半日 去玩半日 係佢嘅自由
去做自己喜歡嘅嘢 又點同
我生B 都係自己搞掂晒 冇求過男家幫手

複式洋房

micling 發表於 18-5-15 21:25
其實你計劃生兩個時 應該要做好準備
你99 鍾意做半日 去玩半日 係佢嘅自由
去做自己喜歡嘅嘢 又點同

希望我可以你咁叻自己攪掂兩個個,不過衹係諗住既然住埋一齊可以佢哋幫輕下咁啫,坐月果D嘢我已經准備得七七八八,不過驚到時手吾剩細啫,因爲始終啱啱開始一凑二

侯爵府

畀面勳章

姚B爸媽 發表於 18-5-15 18:08
吾會靠佢,不過希望佢到將來明白,人係有時需要幫忙嘅時侯,希望一直都吾需要人幫,特別係新抱,因爲新抱 ...

咁你同佢地同住係咪靠緊佢?有時D野人地冇義務一定要幫,佢地自己都有工作,生B D野自己兩公婆自己安排啦,有咩叫C6幫下手囉,要拎假都冇辦法㗎啦。

子爵府

回覆樓主:

其實你有冇提出過叫99幫下手?
唔好一味自己諗埋一面。

子爵府

回覆樓主:

無義務幫
自己請鐘點或陪月
佢唔肯俾你請你先同佢講要佢幫

我覺得仔女自己生自己搞掂,從來唔會要人幫手,所以亦從無人夠膽干預我點教點養(例如要個孫乜食中藥補乜補勿的完全埋唔到我身 )

伯爵府

姚B爸媽 發表於 18-5-15 16:52
同6299同住,佢哋五十幾六十歲自己承包大厦清潔,時間可以走盞,但是就自工自已做,來緊七月預産期,大女要 ...

有時二胎最怕就係遇到甘樣,但係我係你我唔會去靠99,除非99自己開聲,頂多到時搵自己阿媽都唔會叫99

大宅

2521 發表於 18-5-15 21:46
其實你有冇提出過叫99幫下手?
唔好一味自己諗埋一面。

我又想問吓現在啲後生?打算要生第二個有冇問吓两老呢?有冇共識呢?

複式洋房

hamsterma 發表於 18-5-15 22:07
有時二胎最怕就係遇到甘樣,但係我係你我唔會去靠99,除非99自己開聲,頂多到時搵自己阿媽都唔會叫99
...

同意,所以寧願向阿媽求助都吾會主動求99,費事佢拿呢D事來講成世,費事以後佢拿哩D來當話題,做得吾好又話D後生忘本

男爵府

有理由相信樓主係B6人,因為B6新抱往往對香港62,99有過高期望,亦認為99凑孫,照顧新抱係天經地義。

你99唔肯幫忙,可能係覺得太困身,畢竟唔係講一日半日,清潔如果要62日日一個人完成,可能太辛苦。佢平日工餘有時間剩,但始終要日日開工,唔可以話一日做晒一星期,跟住6日幫你。

其實你老公可以幫手,但你又唔捨得$。

大宅

姚B爸媽 發表於 18-5-15 20:11
...

其實只係你一廂情願要人幫你
但你無考慮過幫你唔係佢地責任

大宅

回覆樓主

唔想辛苦自己老公、阿媽,人地父母辛苦就冇所謂? 其實最好靠自己人,又可以唔洗睇人面色。

首頁

尾頁

跳至