自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

天真B 發表於 18-6-6 15:32
唔係,出於咩家庭都有,十令歲用屋企比既錢搭的士周圍去,有錢請人吃喝玩樂既都有
...

即係屋企雙親要出外做野居多?

男爵府

laiyuen 發表於 18-6-6 15:20
有時有d真係好難教,唔係唔想教,但用盡方法都唔得,真係會好心淡架。

係,但當有社工主動經小朋友而同父母傾,為何父母要拋下一句教不到就算,通常肯把父母電話比我地的小朋友,都只因為個心有野想比父母知,但又唔想講

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你令我想起~ 表妹出走逃學,阿姨搵社工求教,對方 拋下一句~佢 玩夠未會返嚟囉,依家冇嘢做到㗎喎
總有離別的時候

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 18-6-6 15:23
你又唔好一竹篙打成船人。我個仔自少都唔受教。賞罰制又試過,同班主任及社工傾左多年,naughty corner試 ...

不能同意更多!

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

天真B 發表於 18-6-6 15:40
願意去傾去找方法的,就已經不是我所指拋下一句教不到就算
父母與子女有時真係要講緣份

男爵府

tszchungmama 發表於 18-6-6 15:42
即係屋企雙親要出外做野居多?

你是指會夜晚寧願街上流連唔回家的小朋友父母還是指會不負責任的父母?
前者什麼家庭都有
後者通常
父母離左婚,2個都有自己生活
父母有多個子女
父母都一樣係冇工作,吸毒等的人
不過也有媽媽一直冇工作,屋企得1,2個小朋友,但媽媽只顧自己玩樂,唔好煩到佢就得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

天真B 發表於 18-6-6 14:39
突然想起,以前做社工,跟進邊青,很多時會搵下啲父母傾計,有些父母唔想再理子女,就會拋下一句“教唔到” ...
年長人士可能灘溝通方式唔同,表達方式完全唔同,唔可以...........

男爵府

Chowying 發表於 18-6-6 15:43
你令我想起~ 表妹出走逃學,阿姨搵社工求教,對方 拋下一句~佢 玩夠未會返嚟囉,依家冇嘢做到㗎喎
...

有啲人真係為左份糧而工作

男爵府

tweetydisney 發表於 18-6-6 15:44
不能同意更多!

願意去傾去找方法的,就已經不是我所指拋下一句教不到就算

男爵府

回覆樓主:

真心覺得教小朋友好難,好難,每一個小朋友都係獨一無二,家庭背景,成長因素,個性都好唔同,同一個家庭環境長大,性格都可以相差好遠,作為父母只可以盡力做,盡力教,但結果可能只有失望,尤其反叛果幾年,簡直惡夢,但失望過,咪再努力,其實我都試過放棄,等佢自己去撞板,汲取教訓,我同佢講錯唔緊要,下次唔好再犯同樣錯就可以,大家經過幾年你死我活既磨合,現在好似好多了,我相信大部分父母都愛佢地孩子,只不過未揾到合適的方法啫

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

tszchungmama 發表於 18-6-6 15:20
真心問, 係唔係新移民, 南亞裔, 或者基層 居多??

我覺得吾係,好多大公司高層都交左仔女比人湊,自己為公司賣命。所以好多緊張仔女既人,都走去湊仔,或轉d無咁駁既工。

寶石宮

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 18-6-6 15:51
年長人士可能灘溝通方式唔同,表達方式完全唔同,唔可以...........

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-6-6 16:40

公爵府

天真B 發表於 18-6-6 14:49

我既工作會系晚上,系公園,球場等地方接觸啲夜晚唔回家既年少 ...

其實夜媽媽點可能唔返屋企架?我仔放學遲咗返我都掛心啦,呢啲都唔知點做人父母?!

公爵府

你又唔好一竹篙打成船人。我個仔自少都唔受教。賞罰制又試過,同班主任及社工傾左多年,naughty corner試 ...

我唔係挑機,我只係想知,你小朋友好細個時,你地有冇好好訓練佢紀律?定係家中有人已將佢縱壞咗?然後才開始補救?

公爵府

回覆樓主

借個位吹下水,我本人真係想像唔到,姐果由day1剛出世開始就好好照顧,好好教育(包括生活作息紀律、對人禮貌、行為、是非觀念、自理能力等),我諗唔明一個細路好好地,點解會變成好難教?除非人性真係本惡啦!

男爵府

天真B 發表於 18-6-6 14:39
突然想起,以前做社工,跟進邊青,很多時會搵下啲父母傾計,有些父母唔想再理子女,就會拋下一句“教唔到” ...

而家樓主做緊咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我相信樓主唔係話你呢種父母,雖則結果可能一樣。佢應該係針對不負責任的父母,及可以容許子女隨便係街到玩到唔願返屋企都唔理的父母。
而你絕對不是這種父母。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

20020116 發表於 18-6-6 17:34
我唔係挑機,我只係想知,你小朋友好細個時,你地有冇好好訓練佢紀律?定係家中有人已將佢縱壞咗?然後才 ...

一見唔对路,三歲開始我同佢都有上堂。佢有少少自閉症,好自我中心,復仇心好重,一唔順佢意就發脾氣,因我唔縱佢,要管教佢,佢就覺得佢不能為所欲為,是我夠爱佢,因此佢好反叛,好想令我傷心或嬲,佢成日講要報仇,令我冇好日子過。連心理学家見左佢多年都搞唔掂。你有你道理,佢有佢歪理。

可能我前世欠左佢,佢今世來報仇卦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

20020116 發表於 18-6-6 17:40
借個位吹下水,我本人真係想像唔到,姐果由day1剛出世開始就好好照顧,好好教育(包括生活作息紀律、對人禮 ...

點會冇呢,時不時都有見d 殺人犯 新聞講,犯人都有良好教育,一直讀書都品行不差,冇任何師長睇得出,長年都冇人發覺 幾咁恐怖
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至