自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

家家公主 發表於 18-6-13 16:39
上fb serch 從心養生
我都係呢度嘅jm 介紹我去

從心我已經試過, 做了13次, 唔得

家家公主    發表於 18-6-13 16:46

公爵府

回覆樓主

彭振康有睇過嗎?這個骨科我睇開的。

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:40
明白,無位都無辦法,我之前都是要等,係好耐,但有一日姑娘打比我可以提早睇,那時同時我都有book黃醫生 ...

哦, 原來你都有選黃文遜醫生同錢平醫生既

不過錢醫生既期比黃醫生仲要難約好多呀, 價錢都係錢貴些呀

水晶宮

zoie_w 發表於 18-6-13 16:36
沒有呀, 不過之前已經睇過一位骨科醫生, 只開消炎藥, 另外有睇肌賂科醫生., 之前中醫骨傷都睇左好耐都唔得 ...
我先生一嘢影埋MRI揾源頭。 唔洗周圍再去。 你可以試下。我係揾咗源頭再出去醫的

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

但錢醫生斷症係幾好,貴都值,佢唔會亂叫人做手術 ,會教你由生活,物理治療方面入手試下改善問題 ,當時我差點被另一位醫生勸做手術,但錢醫生覺得無需要住

公爵府

Bibibut 發表於 18-6-13 16:42
彭振康有睇過嗎?這個骨科我睇開的。

呢個醫生我未睇過呀, 請問斷症準嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 18-6-13 16:43
哦, 原來你都有選黃文遜醫生同錢平醫生既

不過錢醫生既期比黃醫生仲要難約好多呀, 價錢都係錢貴些呀

係呀,當時我就係打去book呢兩位醫生,後來某bk會員話黃...(唔記得咩唔好) 後來錢醫生個期只是遲黃幾日,咁我決定睇錢醫生了

公爵府

zoie_w 發表於 18-6-13 16:43
呢個醫生我未睇過呀, 請問斷症準嗎?

我覚得準,我大吉利是,一年一鑊,先是手腕,第二年椎間盤突出、第三年即今年,髖關節有水,行路痛,我3年黑仔王,都是搵佢睇.......

公爵府

luvkaka 發表於 18-6-13 16:43
我先生一嘢影埋MRI揾源頭。 唔洗周圍再去。 你可以試下。我係揾咗源頭再出去醫的 ...

我都有影到mri, 但當時骨科醫生說很小事, 只係拉傷左, 休息下食消炎藥就可以, 但不過我都仲係好痛, 之後再搵肌胳科醫生睇, 佢摸我話我盆骨扭歪, 所以引起唔舒服同扯痛, 有幫我放針鬆肌肉, 等錯位覆位, 但同時佢又話我係韌帶鬆左, 令到我好擔心, 所以再搵黃醫生睇, 但黃醫生就話唔關盆骨事, 仲話睇我mri盆骨無歪到, 我當然都有比mri比肌胳醫生睇啦! 所以咁樣攪到我好亂, 我又唔係醫生, 根本都唔識, 只係知道自己一直痛, 好唔到

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:46

係呀,當時我就係打去book呢兩位醫生,後來某bk會員話黃...( ...

明白! 我都會睇埋錢醫生既意見, 希望可以捱到去八月尾啦!

現在肌胳醫生放針只可以作舒緩, 不過會好反覆, 又會再痛番

公爵府

Bibibut 發表於 18-6-13 16:48
我覚得準,我大吉利是,一年一鑊,先是手腕,第二年椎間盤突出、第三年即今年,髖關節有水,行路痛,我3年 ...

咁我可以考慮下, 問多個醫生意見!

請問1st 診金大約要幾多錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 18-6-13 16:48
我都有影到mri, 但當時骨科醫生說很小事, 只係拉傷左, 休息下食消炎藥就可以, 但不過我都仲係好痛, 之後 ...

骨骼呢樣嘢,有時某個位痛,未必關那個位事,有時可以係另一個地方而引致那個位痛,之前係電視聽返嚟,會有連鎖反應

珍珠宮

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 18-6-13 16:50
明白! 我都會睇埋錢醫生既意見, 希望可以捱到去八月尾啦!

現在肌胳醫生放針只可以作舒緩, 不過會好反 ...

如果嚴重,睇急症,再轉去政府骨科
但我都建議你睇多幾個醫生,唔好只睇一個,個個說法不一,尤其係私家醫生,會為賺錢而叫你做手術,好像我之前咁

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:50
骨骼呢樣嘢,有時某個位痛,未必關那個位事,有時可以係另一個地方而引致那個位痛,之前係電視聽返嚟,會 ...

黃醫生就好實牙實齒話唔關盆骨事, 係前面, 不過佢都係估計, 話試下打麻醉針 + 類固純針打呢個位, 入到去嗰個關節位度, 針到入去, 希望會幫到嗰個位消炎

但不過我朋友叫我唔好打針, 所以咪想搵多個醫生聽意見, 如果佢既意見同黃醫生既差唔多既, 我先會再考慮

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:51

如果嚴重,睇急症,再轉去政府骨科

嚴重又唔算太嚴重, 一時時, 有時會痛d痺d, 但有時又會好dd, 現在都算是可以行得走得, 不過係日常生活會痛, 會有唔舒服, 自己會知道唔妥

政府我有睇門診, 都只係同我照x光, 講到我無咩事, 但我真係痛同庳喎

珍珠宮

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 18-6-13 16:53
黃醫生就好實牙實齒話唔關盆骨事, 係前面, 不過佢都係估計, 話試下打麻醉針 + 類固純針打呢個位, 入到去 ...

問多過醫生意見,如說法跟黃醫生一樣,咁去打無妨,需要消炎都要打無辦法,我都聽話有人打完針真是無痛了

大宅

回覆樓主

可以試試針灸

公爵府

join2004 發表於 18-6-13 16:55
可以試試針灸

已經試過了! 而且嗰個位好難針, 太隠密, 之前我都已經試過針

公爵府

小ice 發表於 18-6-13 16:55
問多過醫生意見,如說法跟黃醫生一樣,咁去打無妨,需要消炎都要打無辦法,我都聽話有人打完針 ...

係, 所以真係想搵個真係唔好為錢看同斷得準既醫生去睇, 聽意見, 黃醫生已經係有唔錯既comments了! 但佢真係話唔關盤骨事, 但我又真係feel到係盤骨周邊痛, 同扯, 好似坐骨神經痛咁, 腳又有庳

黃醫生睇我時, 都係咁諗點解我會咁, 佢有睇mri, 佢估計係hip前面既問題, 引起後面唔舒服, 但不過我前面真係完全唔會痛, 佢話我前面傷, d力用哂喺後面, 所以會痛, 我都唔知邊個既說法係岩

水晶宮

zoie_w 發表於 18-6-13 16:48
我都有影到mri, 但當時骨科醫生說很小事, 只係拉傷左, 休息下食消炎藥就可以, 但不過我都仲係好痛, 之後 ...
我諗你去多次養和, 因為我老公開頭睇咗两個醫生都唔得, 食咗一次消炎藥冇用, 一去養和食咗佢隻藥即刻好好多。  

首頁
12345...6

尾頁

跳至