自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

好多小朋友喺屋企時一個樣,去到學校又係另一個樣

大宅

回覆樓主:

兩個字…… “煩爆”!

侯爵府

Ashleycorina 發表於 18-7-2 13:14
我以前係超愛小朋友,讀有關小朋友的course ,會同人照顧小朋友,仲做過教小朋友心理學的工作等。

我兩個 ...

勁,照顧小朋友經驗既多且專業

可唔可以開post share 教小朋友/同小朋友相處心得
我仔十個月,唔鐘意玩玩具,我唔識點同佢玩先可以吸引到佢注意

珍珠宮

王國教室勳章

Lopopo 發表於 18-7-2 14:15
勁,照顧小朋友經驗既多且專業

可唔可以開post share 教小朋友/同小朋友相處心得

不敢當分享一下是可以。

每一個小朋友有佢個時間表,可能呢d玩具未吸引到佢。
而且我我們大人要記住,不要用大人的角度看,例如小朋友坐high chair 將spoon 掉下地,好多大人話佢曳。其實佢學識後果,掉會下地會有聲,如你執俾佢佢keep住掉,對佢來講已是親子遊戲了。

你可以用日常生活的東西,例如俾麵,pasta,豆佢玩下,又可train 小肌肉,同佢對話多,你多點表情講故事唱歌,玩peekaboo ,對十個月大已好開心。
可試不同玩具,每一個人喜好不同

男爵府

學識左湊小朋友唔係話養大佢咁簡單,要比好多心思同心機的。
哩兩樣,我父母都欠缺比我,所以我對一對仔女,放左好多時間同心機。希望將來大個會維持到良好關係

珍珠宮

回覆樓主:

最大領會:養兒方知父母恩

我喺產房出返黎第一件事係打俾我媽多謝佢。而家每年正日生日都一定係同父母過。我仔 bb 時好好湊我都覺得辛苦,我細個身體超差唔知我媽點捱過,佢仲要返工

大宅

zitzai 發表於 18-7-2 15:47

我喺產房出返黎第一件事係打俾我媽多謝佢。而家每年正日生日都一定係同父母過。 ...

我都係,生完小朋友之後,完全明白媽媽對自己既愛。亦都多左返去陪佢

子爵府

回覆樓主

人是獨立個體,小朋友也需要尊重

子爵府

回覆樓主

湊小朋友真係要有知識,特別係心理方面,只要捉到路,先會教到小朋友乖而自己又唔駛咁勞氣。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

仲要唔好同啲6299,公公婆婆住添,時代唔同,管教唔同,學習方式更唔同,1有意見分歧就有野聽,聽多幾次痴線都似
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

領會到 好在生一個, 生多個我會死得好快

學會放下    發表於 18-7-3 01:40

用戶要求終止服務

回覆樓主

10歲果啲已經好易相處
我自己好怕幼兒,而家小朋友大,都唔想再面對啲太細嘅小朋友

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 18-7-2 12:55
我上星期同個 10 歲姨姓去旅行
平時見去都乖的 , 果幾日同佢一齊 , 原來照顧小朋友係咁麻煩 , 以為好乖既 ...

長憂九十九係真

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

個個都咁上下啦,唔好睇到自己咁偉大。

男爵府

回覆樓主:

做咗人父母EQ要超高,我覺得你嘅情緒係會影響仔仔嘅發展。 我個仔算聽話成績又算好,同我感情亦非常好,我成日俾人讚EQ高,唔易發脾氣果種!

伯爵府

學識了養兒一百歲, 長憂九十九,
而家希望做到, 關關難過 關關過

子爵府

回覆樓主:

領悟到乜嘢係身體髮膚受諸父母,
但求我啲仔女平平安安,健健康康,冇病冇痛 無災無難, 我就每一日都會覺得感恩。
因為你睇住佢病,睇住佢唔舒服, 真係寧願受苦嗰個係自己, 嗰種擔心同陰霾係好折磨身為母親嘅我。

男爵府

zitzai 發表於 18-7-2 15:47

我喺產房出返黎第一件事係打俾我媽多謝佢。而家每年正日生日都一定係同父母過。 ...

JM你的舉動好有畫面
我反而係做左人阿媽之後更憎更討厭自己原生家庭。
可能我的童年唔快樂,幾乎每日都係打鬧中渡過,我媽唔識處理親子關係,考試考第二都要打。我病左入院都可以走左去旅行。好多好多不愉快經歷,簡直係我一生的陰影。
依家對住我仔,我真係好有心機教同陪伴,佢出粒紅疹我都擔心死,時刻提醒自己絕對唔好做我媽D衰嘢,真係好大影響。
我已經同我媽斷絕來往將近五年,依家心境先開始正常翻D。過去幾十年一直好羨慕屋企關係好的家庭,我希望我可以俾到一個正常屋企我個仔。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

細膽咗, 好多担心, 好多憂慮
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

回覆樓主:

細路健康正常, 可以慳好多錢

首頁

尾頁

跳至