婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-19 18:20
因為我奶奶本身好捱得,同埋佢話自己舊時做人新抱仲慘,我做新抱做得好幸福。
又有飽飯食,又唔洗俾家婆 ...

同奶奶講舊時一間樓十幾萬,而家幾百萬,點可以同以前比,你同佢講以前做囡果時唔駛受氣,冇俾人話鷄,你奶奶真係冇家教就真,若有經濟能力和外家可以照顧到BB,即走,等你老公驚下

大宅

aquaQ 發表於 18-7-19 19:03
是啊,他們覺得以前的才是最好的,後生果套唔得㗎。然後仲覺得他們忍你好耐了。

...

我知呀
另一個新抱好耐之前同奶奶住,佢話頂奶奶唔住,係我先住到咁耐,不過佢補充奶奶改變左,收左火架啦!所以我好幸福喎~

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 18:37
係呀!你講得好岩!
佢對住佢個孫講野,講上面d野,其實對小朋友都唔係好架!

樓主,不好意思,我想問一吓,你眼見99 跟62 係點樣相處(例: 99發惡時唔理係誰錯都好,總係62讓晒99乜都say yes) ?

大宅

momling 發表於 18-7-19 19:44
同奶奶講舊時一間樓十幾萬,而家幾百萬,點可以同以前比,你同佢講以前做囡果時唔駛受氣,冇俾人話鷄,你 ...

講真,有時聽到人講話,做女時屋企人當係寶,去到男家就係草,真係好心酸。

我奶奶都係好少次數咁話我,我姑奶先衰,平均見佢兩次第三次就會俾說話我聽。由於佢放對仔女俾奶奶湊,所以三日唔埋兩日就會見佢黎食飯,食完d碗(因佢晏收,所以其他人d碗俾阿姐洗左)佢自己會洗番。但有次有親戚黎左,佢地傾緊計,佢個女叫:「媽咪幫我掛毛巾」,佢無啦啦好大聲同女講:「叫舅母(我)掛咪得,(對住我)平時幫你洗咁多碗,掛條毛巾都唔得呀?」

大宅

不可奉告 發表於 18-7-19 19:48
樓主,不好意思,我想問一吓,你眼見99 跟62 係點樣相處(例: 99發惡時唔理係誰錯都好,總係62讓晒99乜都s ...

在我眼中(接近三年),起初奶奶同老爺經常嘈交,三日一大兩日一少,因佢地講鄉下話我唔識聽,都係d生活事同做野既事。
但佢地鄉下明明話男尊女卑,重男輕女,我唔明做咩奶奶成日爆老爺
有次好大鑊,聽講老爺郁手(當時我番工唔在場)奶奶話要走,最後無事,嘈交次數就少左好多。

你講唔理對錯都話yes既人係我老公
奶奶成日爆我老公,我老公都唔出聲,因想佢快點講完。
我奶奶成日一夜左就叫我打俾老公,我唔打,佢就自己打。
之前都閙過我,話我唔管個老公,又話婚前佢管,婚後諗住俾番老婆管,點知個老婆咩都唔理!愈後愈衰!!好似講到係我搞成咁

子爵府

回覆樓主:

呢個九九口好臭,好難相處,根本個個怕咗佢。你有能力快啲搬,影響身心健康

子爵府

ccjelly 發表於 18-7-19 18:20
因為我奶奶本身好捱得,同埋佢話自己舊時做人新抱仲慘,我做新抱做得好幸福。
又有飽飯食,又唔洗俾家婆 ...

舊時擔水,依家佢係咪唔開水喉?
你自己有地方就帶埋B同姐姐行開吓,咪比佢食住上。

大宅

馬爾太 發表於 18-7-19 18:13
仲有,千祈唔好氹兩氹又一齊住!好多嘢只會不斷循環,唔會改善。

係呀!知道!
我走左實唔會番去 !

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

首先工人是誰俾錢請返來? 你99之所以成曰湊咁多個孫....就係因為有工人姐姐邦手煮飯or家務,如果你令佢無工人用?(帶埋工人搬)佢想同一時間湊幾個孫都有心無力啦 ? (如果工人日常的工作早己超出合約的內容時,姐姐是有權拒絕的)

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

ccjelly 發表於 18-7-19 17:53
如覺得我唔岩歡迎話我/提醒我,當然有正能量就更好,多謝大家

少少背景:

你本身間屋仲有冇喺度?有就搬走啦,冇都返外家住吓,否則你老公唔會正視問題,記得帶埋工人走,幫你手照顧bb.

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 20:27
係呀!知道!
我走左實唔會番去 !

新抱,乖,老人家成日話寧教人打仔莫教人分妻,JM 請你認真點再想清楚點解要搬走,99難相處,仲有冇其他大問題(當日純只係你聽錯99話你係雞咋) ?

我假日做義工啲朋友,有啲除自己丈夫偷老婆私己錢去賭馬外; 有個義工個BB 生出嚟係先天嚴重智障,佢地啲99及C6 全入晒個女方DNA 資質差所以咪生件B 都渣囉。。。。
换著樓主你係個義工女主角,你咪更加想唔開,哭著離家出走?

大宅

美之選468 發表於 18-7-19 20:44
首先工人是誰俾錢請返來? 你99之所以成曰湊咁多個孫....就係因為有工人姐姐邦手煮飯or家務,如果你令佢無工 ...

本來我出錢請,但近呢兩個月我老公見我轉左工(少左錢),而家老公俾。

大宅

不可奉告 發表於 18-7-19 21:24
新抱,乖,老人家成日話寧教人打仔莫教人分妻,JM 請你認真點再想清楚點解要搬走,99難相處,仲有冇其他大 ...

明白你意見,我唔係純為呢件事想搬,係一直都想搬,因為覺得住奶奶屋係用左佢地方,同時又覺得好無空間(實在既空間)。

補充少少,前幾個月有同老公傾搬,我話阿仔讀書要番我之前住個區,佢都有應承。(但我唔知佢會唔會反口姐)

子爵府

回覆樓主

暗吋個新抱做雞??佢都癡線~
有地方住,拍patpat 走人,永不相見。

大宅

Chowying 發表於 18-7-19 19:01
又雞又冇家教講到咁, 仲可以留低咩 自己都有父母生, 點可以咁㗎
...

我生完小孩之後,其實我都比往時成長左架!
我知道奶奶都好辛苦,湊大幾個仔女,又要做野又要煮飯,我都好佩服佢!
但一件事還一件事,佢咁樣講說話我覺得好唔舒服。
(我明白一定有更差既事例,慘過我既人大有人在,但我個心係有唔舒服,我想抒發下姐)
同埋佢做咁多野係佢自己選擇,佢有條件唔做野唔煮飯同唔湊孫。 係佢想為家庭付出。
我欣賞佢,不過其他人唔做到佢咁樣,佢都無須要指責人。

大宅

mocha20150323 發表於 18-7-19 22:23
暗吋個新抱做雞??佢都癡線~
有地方住,拍patpat 走人,永不相見。

我同我娘家親戚講,佢可能為我好掛,佢勸我息事寧人,把口響人地度,鍾意講咩由佢,唔好咁介懷喎~

男爵府

回覆樓主

我反而想問,係逆來順受同埋一嚟就離家出走之間,其實你有冇諗過同你老公認真傾下呢個問題?叫佢幫手解決?或者癲晒咁樣爆佢一鑊,等佢正視呢個問題!

如果你老公係幫你嘅,個阿媽係唔會咁過分!
係咪真係唔可以解決,要一走了之?
但係你又從來都冇嘗試過反抗?
佢要話你,你唔使黑面,你咪串番佢囉!
過腦轉得快過佢
講嘢難聽過佢
有時啲人係欺善怕惡咋嘛

男爵府

回覆樓主

好多野相向,我老公個呀媽都係把口臭過屎坑,極不尊重人仲要專搵人恰,經驗係,唔出聲人地覺得你好蝦,見個仔都唔敢出聲即係你嚟度係應份比佢蝦!我而家明哂,唔會客氣,老公知我唔係講笑都會做下野幫手擋叫佢媽收聲,人善被人欺尤其心理唔平衡既女人,佢唔抵得個仔同你好就會搞屎!我同佢呀媽當大家透明,無咩都唔會對話,我亦唔會叫佢99,最多稱呼叫呀嫲,做人既野有來有往,我都有呀媽生唔係佢妹仔,又唔係出糧比我又無養我生我,叫佢慳d洗唔嫲咁多性幻想!

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-19 23:23
我同我娘家親戚講,佢可能為我好掛,佢勸我息事寧人,把口響人地度,鍾意講咩由佢,唔好咁介懷喎~

...

我果個都有講過我仲雞,仲要連講三次!果時呀媽都叫我忍,直到坐月見盡聽盡佢既臭口同行為,再加上上年佢更過份,我媽叫我忍咩呀忍爆返佢,仲話如果有野要講叫佢打比我媽,唔嫲以為我女好好蝦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至