自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

blackberry 發表於 18-7-26 23:31
可叫有大陸錢包既人轉1蚊人仔俾你,你收紅包後跟手填資料綁一張信用咭就ok
...

不過都要有人仔在錢包先用到,我剛幫朋友搞完。如你冇朋友可pm我過1蚊人仔紅包俾你

琥珀宮

Esthermable 發表於 18-7-26 22:31
我回大陸工作,經常不收現金,叫我支付寶和we chat找數,我只得現金,果位收銀姐姐話沒有錢找,我又要麻煩 ...

你比200人民幣現金比同事,叫佢轉番WeChat 比你啦

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

基本慨念, 要理解微信錢包有分香港/大陸兩邊, 是不能互通的
返大陸只能用大陸錢包, 但你要先開通大陸錢包, 方法是要搵人發一個人仔紅包俾你(1毫子都得)
你收紅包時, 會要求你先認證開通, 你可以綁一張香港信用卡(如果擔心風險, 可綁一張最低信用額的), 跟指示入晒個人資料就OK
如果無綁大陸銀行戶口, 你只能入錢落錢包用, 一係搵大陸親戚朋友轉錢俾你, 一係就去找換店充值

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

klkkchan88 發表於 18-7-26 23:32
但大家要記住,如果冇綁國內戶口,咁你一生只可用一千人民幣,如過你用過左一千元人仔(就算銭包有$)都用 ...

oh really?
咁好快玩完咋喎!

男爵府

但大家要記住,如果冇綁國內戶口,咁你一生只可用一千人民幣,如過你用過左一千元人仔(就算銭包有$)都用 ...

介唔介意話比我聽,資料來源係邊樹見到。因我從未聽過,如果真係係,我要同我啲朋友說明。

男爵府

cattz288 發表於 18-7-26 23:37

oh really?

係,所以長遠計,都係要綁一個國內戶口或國內信用卡

男爵府

kolher 發表於 18-7-26 23:39
介唔介意話比我聽,資料來源係邊樹見到。因我從未聽過,如果真係係,我要同我啲朋友說明。
...

你去WeChat 到有講,如果你你屬類一,即係冇綁任何國內戶口,就只可用一千元人仔

男爵府

Esthermable 發表於 18-7-26 22:31
我回大陸工作,經常不收現金,叫我支付寶和we chat找數,我只得現金,果位收銀姐姐話沒有錢找,我又要麻煩 ...

你搵幾個大陸同事,每個同佢地換一千入去微信錢包,即系轉賬比你,舉手之勞,相信你同事都願意幫你的

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該唔係喎, 我同老公都無綁大陸銀行戶口/大陸信用卡, 我老公一早已用超過1千人仔了, 仲用到喎
請問你呢個資料係邊度得返黎?

大宅

就是剛到這公司工作,只是開會食過午飯,如果這位大陸同事不出街食飯,我們就要坐車,遠1些大商場食飯(有付現金)
努力,不要怕失敗

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-7-26 23:45
應該唔係喎, 我同老公都無綁大陸銀行戶口/大陸信用卡, 我老公一早已用超過1千人仔了, 仲用到喎
請問你呢個 ...

我上次去冇綁國內銀行戶口,只綁香港信用卡,之後想比$食飯約一千元多就用吾到,最後我要綁朋友國內戶口加佢國內身份証才可再用錢包嘅$

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-7-26 23:45
請問你呢個 ...

不過我有聴同事講過,以前開通的是可以的,但近期開的就要綁

大宅

救命好複雜
努力,不要怕失敗

水晶宮

Esthermable 發表於 18-7-26 23:55
救命好複雜

係大陸想用手機支付 簡單啲,可以dl個大陸支付寶,做認證後就用得,唔駛綁信用卡,香港有啲找換店可以充值民幣入去餘額,或搵朋友轉人民幣比你用

珍珠宮

klkkchan88 發表於 18-7-26 23:53
不過我有聴同事講過,以前開通的是可以的,但近期開的就要綁
明白, 我同老公都好似係今年2,3月期間開通的, 淨係綁一張香港信用卡, 我地有上大陸買野/食野/轉賬俾人, 已經超過左1千人仔都OK

公爵府

2023年兔年勳章

ddkaka 發表於 18-7-27 00:18

係大陸想用手機支付 簡單啲,可以dl個大陸支付寶,做認證後就用得,唔駛綁信用卡,香港有啲找換店可以充值民幣入去餘額 ...

先前有 post 講啲地下錢莊,隨時俾公安封戶口,申索無門。 搵找換店去做啲違法嘢,無乜保障。

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-7-27 00:36
明白, 我同老公都好似係今年2,3月期間開通的, 淨係綁一張香港信用卡, 我地有上大陸買野/食野/轉賬俾人, 已 ...

其實我都吾肯定係吾係,不過我真係要綁左先用到

水晶宮

Amy1974 發表於 18-7-27 00:40
先前有 post 講啲地下錢莊,隨時俾公安封戶口,申索無門。 搵找換店去做啲違法嘢,無乜保障。

...

找換店入錢比你,有晒收據又有店鋪地址,有咩事實有得查,我就唔太擔心

珍珠宮

klkkchan88 發表於 18-7-27 00:41
你係近期開通?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

klkkchan88 發表於 18-7-27 00:41

我新開的,今年6月開, 要縛國內戶口.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至