夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

微笑小香香 發表於 18-7-30 23:27
都唔止10年呀⋯⋯我覺得起碼要捱到佢出唻做嘢,太長遠了😅

中學都唔理得咁多架喇

子爵府

微笑小香香 發表於 18-7-30 23:15
的確係佢屋企人好想,老公就話順其自然...我就一般未去到好想要個種

既然你老公都只係話順其自然(即係有冇b都冇所謂)而你又想喺事業上有發展嘅,咪照直同佢講唔生住睇下佢有咩反應先囉~
不過你要諗清楚係咪真係唔想生,唔係到你有事業嘅時候話想生就冇後生咁易㗎喇~

大宅

生小朋友前後有幾大變化您估唔到~
只有做左媽媽才知體會到~

就好似結婚咁, 老實講
, 未結婚的個個都朝著美好的婚姻想像入面
但如果唔係搵到一個您好鍾意的, 佢又好鍾意的您的人結婚,
"免"強結婚都係晒氣, 婚後的小問題多不聲數

所以唔好俾年紀/人地話/ 人地生仔淚仔的經歷嚇親。

大宅

微笑小香香 發表於 18-7-29 19:49
如果選擇生b,就真係會搵少咗好多了...

除非轉工,轉一份人工低d, 或半職,人工就會低左⋯⋯

可以分享下點解你覺得會一定揾少左錢?

複式洋房

甜甜人妻 發表於 18-7-31 23:16
除非轉工,轉一份人工低d, 或半職,人工就會低左⋯⋯

可以分享下點解你覺得會一定揾少左錢?
因為我係自己接job做的,所以會有影響...

複式洋房

望月童 發表於 18-7-31 14:54
生小朋友前後有幾大變化您估唔到~
只有做左媽媽才知體會到~
好多嘢真係估唔到,但近年好似真係殺埋身咁...所以都幾煩

複式洋房

coraor 發表於 18-7-30 23:54
既然你老公都只係話順其自然(即係有冇b都冇所謂)而你又想喺事業上有發展嘅,咪照直同佢講唔生住睇下佢有咩 ...
佢知我想衝事業的,最怕佢只係心其實想又唔講真話...

複式洋房

musiccisum 發表於 18-7-30 23:36
中學都唔理得咁多架喇
哈哈...咁又係

大宅

微笑小香香 發表於 18-8-2 00:39
因為我係自己接job做的,所以會有影響...

明白了

你3字頭,咁我估你係below 35 以下啦~

我自己而家36,啱啱都生左。其實自己心態上都未係好ready 生,鐘意自由自在。但身體上已踏入高0。

可能你諗清楚啦,如果你家庭經濟負擔得到,而你同先生終極都想有,咁就早d預備啦。揾邊個湊,到時你可以考慮4大長老,請工人⋯⋯總解決到。

如果你地諗清楚都係唔prefer生,咁就唔生。

複式洋房

甜甜人妻 發表於 18-8-2 08:57

明白了
已經知道唔會有人湊,老爺已走,奶奶有病湊唔到,阿爸阿媽講明唔幫手湊,工人老公唔想請話唔想屋企有外人,如果生一定係我湊的...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

微笑小香香 發表於 18-7-29 00:40
其實真係好難決擇,年紀又唔細,但生咗bb又好難再係事業上有一番作為,有無sis好似我咁可以分享一下呀?老 ...
唔好理你講什麼,你同你先生相談後再決定,其實經濟非常重要,我選當然事業

伯爵府

我自己覺得,生唔生仔最好兩公婆坐低好好咁傾吓,要好坦白講出大家的期望同感受。我可能好傳統,我覺得如果個男人好想有仔女,而個女人唔肯生的話,對段婚姻會有好大影響。如果個男人唔想要,女人一定唔好夾硬要,咁係同個老公唔夾,要生就搵第二個。如果個男人係無所謂,咁個女人就可以按自己期望去選擇,但如果決定生,一定要兩個人有好足夠的心理準備。女人決定唔生的話,係要好清楚個老公會不會後悔。因為女人生育年齡有限,蘇洲過後真係無艇搭。大家要好好溝通。

人人對生兒育女同事業嘅感受都唔同,有D人好enjoy自己女強人的角色,咁先有存在感。有D人好似我咁,一D事業心都無,其實我未結婚前事業好順利,係因為一直好好彩,但我從來唔投入工作,完全唔覺得工作會帶比我任何滿足感。我亦唔羡慕女人高薪厚職,但好羡慕人哋家庭和諧做到個全能媽媽。

所以我一早知我係嚮往家庭生活。生咗BB等到老公開口叫我做ftm,我就開始ftm生活,係有時會辛苦,坦白講,頭幾年係辛苦過返工,但我好清楚我會快樂過返工。自己條路自己揀,諗清楚就去做。

瑪瑙宮

微笑小香香 發表於 18-8-2 00:41
好多嘢真係估唔到,但近年好似真係殺埋身咁...所以都幾煩

我係都無諗幾時生, 果時未到 30, 成日聽陀得幾辛苦, 生得幾辛苦, 湊得重辛苦, 餵奶又幾辛苦, 逃避去諗, 就突然有左, 就生囉.

子爵府

回覆 微笑小香香 的帖子

生了BB也不代表一定要犧牲事業,我的同事可以一邊大肚一邊升職,復工還一天泵兩三次人奶。我自己都湊住兩個升到職。
生仔就不宜等,快去馬。

公爵府

回覆樓主

話之佢地講乜説話啦,叫佢地自己生囉,真係要自己甘願,及另一半心甘情願才好生bb,否則,一世責任,及可能是不愉快的生活由始起!何必呢?我經歷過,我不怕說話,但怕自己的將來哏,人越來越老,越多病痛,況且養育的負擔是超大,到時,搵邊個可憐你呀?那些面口,說話,彩佢都傻,佢地咁多野講,養得起你及一個小朋友友嗎?唔得就唔該收聲,這只是你及老公兩人的決定!

大宅

回覆樓主

我有好多朋友諗到現在都生唔出 Lu , 唔好以為話生就生

侯爵府

微笑小香香 發表於 18-8-3 01:43
已經知道唔會有人湊,老爺已走,奶奶有病湊唔到,阿爸阿媽講明唔幫手湊,工人老公唔想請話唔想屋企有外人, ...

直接同老公講想生就請工人

禁止訪問

回覆樓主

用戶要求終止服務

回覆 musiccisum 的帖子

但事業都係要趁後生去拼搏的...
唔通4X先去搏,身體都支持唔住...

Promote都唔會搵個有家庭有b既女人,一定搵d後生又搏得

洋房

諗下自己人生規劃會唔會有小朋友
如果有就唔好拖, 越遟生越難回復

有時唔係你想有就可以, 調理下補下身到中都可能兩三年~

我公司大把生完仲好搏的女同事,
老實講6x歳先退休, 要搏生完仲有大把時間啦

首頁

尾頁

跳至