自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

Moti 發表於 18-8-13 15:32
你當初點解要戒茶呀?

由陀bb開始戒,直到小朋友一歲多,吃少了母乳,就放肆喝茶。。。

別墅

新人物 發表於 18-8-13 00:12
保重身體,記得跟足方法食藥!

知道

珍珠宮

回覆樓主

我搵到呢個資料,冇話茶對肝臟唔好喎

我識幾位長者長期飲茶,好多都身體健康。其中最耐嗰個最少飲咗超過40年。Touchwood身體好健康。

http://www.yhktherapy.com/hk/manage-your-liver/detail/183/喝咖啡和茶可以預防肝臟疾病嗎

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

我都想問下

乙肝帶菌者,政府醫院覆診。每次都有抽血驗

去左醫院睇2年幾,次次都話指數幾好,好靚,上一次仲話,仲有小小菌,慢慢黎啦

我好想知D數字係咪要問醫生先講?咁耐以黎醫生冇講過我幾多度,我以為政府唔會講,同埋B肝帶菌者都可以睇到B肝仲有幾多菌咩?

PS:本來係類風濕關節炎去醫院睇,驗驗下有B肝,試過風濕因子越黎越低之後就話因子低到無,現在已經冇呢個病,其間醫生問點解,我又好白痴咁話去睇中醫,俾醫生鬧到我死死下,之後唔敢亂同醫生講野同問野

但見BK呢到D人講幾多度,我以為睇私家先會知,想問,政府覆診,係咪可以問幾多度?

別墅

spikenard 發表於 18-8-13 14:31
早訓,好鬼重要,我另1朋友都有呢個情況,但佢反shift 菌指數長期高,難跌
...

知道,之前無兩三點都無得瞓,而家的走心肝咩都唔理十一點前瞓

男爵府

回覆樓主:

我都係食緊藥 alt最高去到7百幾 過千好嚴重呀

藥一定要晚晚食 唔可以唔食 你將食藥放在臨訓前食 咁一定記得

西醫一定會叫你唔可以食中藥 我只是有飲羅漢果煲水 我覺得飲左好d 同埋一定要11點前好訓呀!

祝大家都身體健康, materna你係因為餵人奶才食?

別墅

sabun 發表於 18-8-13 17:25
佢忘記吃了多天藥呀?

我估有半年時間是不定時吃藥

男爵府

maywong288 發表於 18-8-13 18:13
我都想問下

乙肝帶菌者,政府醫院覆診。每次都有抽血驗

可以 驗血可以睇到血含菌量多少

你睇西e千萬唔好俾e生知你食中藥 kr睇中醫 真係博鬧

別墅

ching070707 發表於 18-8-13 17:55
我曾經肝酵素好高 成個人同頭皮都黃色,
住左成個月醫院 都無退 ,個醫生仲講笑 話我同指數同恆生指數一樣 ...

我無任何黃,但當然想阻止任何更嚴重嘅情況出現,好嘅老中醫難求,恭喜你,遇到仁醫

別墅

cdn 發表於 18-8-13 18:09
過千不是慢性,是急性!
醫生就怕會慢性轉急性,所以驗完又驗

別墅

Moti 發表於 18-8-13 18:12
我搵到呢個資料,冇話茶對肝臟唔好喎
我媽都乙肝,都吃藥,都喜歡飲茶,而家都唔知叫唔叫佢戒好

珍珠宮

Mandy201610 發表於 18-8-13 18:30
我媽都乙肝,都吃藥,都喜歡飲茶,而家都唔知叫唔叫佢戒好

咁佢唔係因為飲茶引起乙肝嘛?我覺得聽取醫生意見比較好。

別墅

dordorcat 發表於 18-8-13 18:15
我都係食緊藥 alt最高去到7百幾 過千好嚴重呀

藥一定要晚晚食 唔可以唔食 你將食藥放在臨訓前食 咁一定記 ...

而家買個一格格嗰啲藥盒,容易望到就記得吃了

羅漢果水都好噃,試試先。題外話,幼兒飲得嗎?

係呀,仔仔係奶痴,要食住materna先夠奶佢食,不過上星期開始都唔食了,容易觀察自己大小便顏色

大宅

畀面勳章

Mandy201610 發表於 18-8-11 19:13
想請教谷友,乙肝患者,卅歲開始食藥,食了三年左右,一直各指數都控制得好好。
最近半年,休息嚴重不足, ...

食西藥會積聚更多毒素,出面太多中醫又唔掂,好多人都會繼續食西藥。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

RT 發表於 18-8-11 19:50
関乎人命既事真係唔可以立亂教人,建議你不如花的錢搵專科醫生比意見好的
...

係呀!

我見過急性肝炎,在家突然休克昏迷,送入醫院急救,完全昏迷一星期後⋯⋯

所以立即求醫先係上策!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

dordorcat 發表於 18-8-13 18:17
可以 驗血可以睇到血含菌量多少

你睇西e千萬唔好俾e生知你食中藥 kr睇中醫 真係博鬧

我見醫生次次都冇講,我以為唔問得

之前口快快,醫生見風濕因子一次比一次小,之後就話冇,近幾次都話好好冇事,問點解咁奇怪,我係轉左風濕科準備開藥,再驗低左,話過3個月再驗先再決定開咩藥,次次都低就話開唔到藥,問我點解會咁(之前入去都幾高下,好快轉風濕科)我又口快快講左睇中醫就俾人鬧到死死下

鬧完果次之後都唔敢再講同埋想問既野都唔敢問

侯爵府

我想再問多一個問題,真心不是攪事,我真係一個白痴,咩都唔識,唔好意思

見有人話乙肝吃藥,想問是醫院開藥還是自己買保健藥?我驗到乙肝已經2年幾照過一次照聲,黎緊12月又照一次,但到而家都冇藥,想知係咪買保健藥食?食邊隻好

別墅

caryfox 發表於 18-8-13 18:42
係呀!

我見過急性肝炎,在家突然休克昏迷,送入醫院急救,完全昏迷一星期後⋯⋯
我都唔希望咁快就走,不過呢個零月都公立睇得比較密,過兩天如果收唔到電話(我唔想收啦,公立冇事就唔會打嚟揾你),都會出去私家睇返,問下second opinion都好。

別墅

maywong288 發表於 18-8-13 18:52
我想再問多一個問題,真心不是攪事,我真係一個白痴,咩都唔識,唔好意思

見有人話乙肝吃藥,想問是醫院開 ...
驗到帶菌係唔需要食藥,但如果菌開始活躍,令肝發炎,西醫會開藥,我地以上講緊嘅都係醫生開嘅藥。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

唔好意思呀.. 想搭嘴問一問,你地講緊酵素指數好高,其實即係邊個數值啊?AST?ALT? 我係大概10年前懷孕驗血驗到乙肝帶菌,但醫院無話要跟進無話要食藥既,咁我就一直都無理,直至上年買保險因為我話懷孕果時驗到乙肝帶菌所以有安排驗血(結果加咗我loading先受保),其實想問大家知唔知我呢d指數算唔算差?需要食藥嗎?我之後有問過普通家庭醫生(不是專科),佢話你一直都無事無幹就唔駛理,唔駛咁緊張喎謝謝大家,希望大家都控制得好,早日康復,身體健康

首頁
12345...8

尾頁

跳至