親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 Robinrobinrobin 的帖子

我會住4曰3夜, 你嗰pass 係咪所有交通工具都可以用架

男爵府

開心吸收勳章

annsochan 發表於 18-10-6 18:42
回覆 BabyRonXo 的帖子

請問ov chip card 係咪好似我哋既八達通咁, 多數用嚟搭車

係呀,搭火車、巴士、電車、地鐵都可以

男爵府

annsochan 發表於 18-10-6 18:45
回覆 CX111 的帖子

請問你住amsterdam id aparthotel幾錢一晚?喺邊度訂?

Amsterdam ID aparthotel
https://www.amsterdamidaparthotel.com/en/

我係暑假8月份連住4晚3房單位,九個月前已係Agoda hold 房(可取消),大約要$3000一晚。出發前間中check吓價,發現3房好快冇晒,而且房價貴越來越高,係非常高。

伯爵府

回覆 CX111 的帖子

嘩, 真係好貴

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都計劃緊暑假去荷蘭

暫時plan 如下
Day 1, london 飛Rotterdam, 約3pm 到,四周圍行下,去Markthal, cube houses
Day 2, 小孩防堤, 黃昏去AMS (之後一直住AMS),住central station 周邊
Day 3, Utrecht, Miffy => Kasteel de Haar 德哈爾城堡
Day 4,AMS行博物館
Day 5, 風車村
Day 6, pm flight ==> HKG

想問下大家意見, 小孩防堤 vs 風車村,去邊個好?or Both? 我見兩邊都有正/負面意見...

另外,有無人住過船屋?其實有d想試,但好似好細咁....

有無需要多花時間响Rotterdam? any suggestions?

我地會坐公共交通工具,但睇d blogger講到好麻煩,唔同公司用唔同票,其實e+有咗ov card,係咪一card通行? 以上計劃,有無d情況day pass 抵d呢?

thx thx~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小曳人 發表於 19-1-3 20:41
我都計劃緊暑假去荷蘭

暫時plan 如下

睇你個行程, 你會同至少一個較細既小朋友一齊?

小孩堤坊或風車村是但去一個就夠. 我鍾意風車村多d, 因為d 風車集中d, 同埋有芝士同木屐博物館睇. 風車村外圍都有d 細屋仔, 入面係博物館, 果d 可去可唔去.

我覺得唔駛花太多時間響Rotterdam 度, 因為佢只係一個城巿, 少歷史建築. 相反 Ams, Utrecht 既風景較有歐洲特色同歷史味道, 歐遊時未睇膩d 歐洲建築既話, ams 同utrecht 其實算靚.

如果唔去小孩堤坊, 可以搭火車去海牙既小人國 (madurodam) + scheveningen 沙灘.

miffy 博物館啱細既小朋友去. Utrecht 有個火車博物館 (spoorwegmuseum), 大少少既小朋友去都啱.

用OV CARD 係一咭通行.

如果你去既博物館入場費總共超過 EUR65, 可以響大部份博物館度買 EUR64.90 (小童半價) 既 Museumkaart, 張咭係臨時咭 , 31日之內可以最多去5間荷蘭既博物館/古堡. miffy 博物館 (EUR6), Kasteel de Haar (EUR17) 都包.

有隻 i am amsterdam city card, 都可以比較下.

侯爵府

回覆 bosch 的帖子

thx a lot!
其實細嗰都9歲,不過阿媽係Miffy迷,兩個係miffy陪大嘅... 所以去荷蘭一定要去朝聖

如果Rotterdem 唔去小孩防提,我可能直頭唔去,飛AMS算喇...
我見Amsterdam& Region Travel Ticket 好似幾抵玩...

等我再度度...

thanks again!

男爵府

bosch 發表於 19-1-5 08:53
睇你個行程, 你會同至少一個較細既小朋友一齊?

我plan 緊荷蘭玩三日,阿姆斯特丹,海牙,鹿特丹。另兩日比利時,比利時去布魯日和布魯塞爾,之後再去其他地方。

阿姆斯特丹酒店好貴,但下午機到,都要留一晚。

打算去風車村。另外,海牙值得去嗎?請大家比下意見。thx!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小曳人 發表於 19-1-5 09:58

thx a lot!

原來你地係miffy 迷. 有冇聽過荷蘭有 miffy 銅像同埋miffy 行人過路燈?

https://www.holland.com/global/tourism/destinations/utrecht/nijntje-pleintje-1.htm

行人過路燈地址:
Lange Viestraat 1-669, 3511 BK Utrecht

如果想買miffy 玩具, 月曆, bb 用品等, 可以去書局, 玩具舖, bb 用品舖度睇.

侯爵府

知紅綠燈,唔知銅像呀!
太好喇! 多謝你!

男爵府

開心吸收勳章

小曳人 發表於 19-1-5 09:58

thx a lot!

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21652274

我2018 年6 月剛去完miffy museum, 我仔細,所以玩到唔願走,你仔仔9 歲可能會悶少少。

瑪瑙宮

maomama 發表於 19-1-5 13:32
我plan 緊荷蘭玩三日,阿姆斯特丹,海牙,鹿特丹。另兩日比利時,比利時去布魯日和布魯塞爾,之後再去其他 ...

值唔值得好見人見智, 你地想睇d 乜?

如果去開鹿特丹玩或住, 可以去埋海牙. 博物館, 小人國, Scheveningen沙灘係海牙特色. 唐人街只得個排匾靚, 國會既舊建築未至於特別到要專程入去睇.

你得三日玩, 單係響AMS 都夠. volendam 同 marken 係舊漁村, 比海牙有特色.

大宅

CX111 發表於 18-9-2 14:42
Volendam 風景好靚,個人覺得值得去,連晚餐逗留左3小時。因為我自駕,比較顺路。
...

請問自駕遊在街道上泊車方便嗎?是不是都可以用credit card付款?

男爵府

NicW 發表於 19-2-11 18:05
請問自駕遊在街道上泊車方便嗎?是不是都可以用credit card付款?

我大部份泊停車場,只係泊過一次街既咪錶位(用信用咭with 4 pin code)。最大問題係hk發既信用咭係6位數字密碼,幸好囝囝有張日本銀行出既debit card係4位數字pin code, 先可以解決問題。購物碌咭不需入pin code, 但自助付款既機就要按4位密碼。

侯爵府

回覆 Robinrobinrobin 的帖子

機場附近比較平, 坐火車去市中心20分鐘左右.

男爵府

當地好多local tour,我join過一個講明最多8人嘅tour去Rotterdam 、海牙,結果最後得我地3人包團好正。海牙非常值得去,有好多歐洲建築嘅政府部門好靚。另外可以預約入國際法庭參觀,有專人講解。

侯爵府

度緊交通... 想謝教~
我同先生行程應該買ARTT 4D + Holland travel ticket抵D,但無細路版,咁點搞?GVB day pass 又只限市內
行程中,會去castle 同風車村(ARTT去到嘅),應該會坐巴士去 (Connexxion?)

定係最方便都係買Kids Vrij + OV card? Free NS + 34% on tram/bus/metro
市內玩嗰日先响OV card加GVB day pass?
買Kids Vrij 或上交通工具時,需唔需要check 証件?

荷蘭交通相對貴,又多pass,好複雜 ....

thxthx~

大宅

滑蛋河 發表於 19-2-18 23:17
當地好多local tour,我join過一個講明最多8人嘅tour去Rotterdam 、海牙,結果最後得我地3人包團好正。海牙 ...

Can you please PM the contact or information of the local tour agent? I will go to Amsterdam in June.

Thanks.

男爵府

shw 發表於 19-3-29 16:06
Can you please PM the contact or information of the local tour agent? I will go to Amsterdam in J ...

I just booked at viator for the local tour. You can choose small group tour from there. But all local tours don’t include entrance to international court, you can only take picture outside.

大宅

想請教,行程暫定day 1 London 坐eurostar到Ams巳~4pm, 周圍行下食個飯買下超市
day 2 風車村+volendam+/-高空打鞦韆
day 3 凡高博物館+啤酒museum
day 4 Efteling park
day 5 返hk

以上行程day2 ,3 打算買ARTT 2day pass, 係咪冇小孩pass, 大小都係買同款?,day 3 要坐火車,另外買return ticket?or 有其他合適既pass?
day 3 那天吾想去得遠,市內還有咩行程可推介?2個小孩都中童la

thx

首頁

尾頁

跳至