自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

公爵府

duckmouth 發表於 18-10-20 16:47
移了民的你們, 有沒掛住HK的方便及食物?

只掛住street food.
如果唔系家人在港,我唔想返,人多車多,空间太少。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆樓主:

後生時唔太鍾意住外國
現在上左年紀,外國適合自已多啲,只係偶然掛住香港食物,所以都會自已整
冇乜意欲去香港,只係家人仍在港,定期要回去

伯爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-10-20 21:10
讀書時會。因同香港讀書生活有對比。
出來工作之後無掛住香港啦。人生進入另一階段,而自己無係香港工作過 ...

你未有小朋友?冇小朋友就真係好閒。

食玩嗰d 唔好講。 我最掛住個工人。每日湊仔,接送,家務,煮飯 自己日日做到死。病痛都多咗。

我已唔洗返工。都做到半條人命。我見朋友二公婆都要返工。又要湊仔。 來咗幾年,又謝又癈。 真係單睇樣都老咗幾年。

重有,我唔鍾意小朋友玩電子產品。香港大把時間plan同小朋友點玩。過來後,我連陪佢地玩boardgame的心情都冇。 有時頂唔順都要比部機佢地過手。 比d時間我靜吓

上星期剛放完學校假。有朋友告知佢個friend post咗一個一家六口的餐枱相。佢話堆咗成堆衫我冇見到張相都想像到堆衫。見到都唔想接。 只係移咗過來幾個月。 唔知佢頂到幾耐。

伯爵府

親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 18-10-21 06:00

食玩嗰d 唔好講。 我最掛住個工人。每日湊仔,接送,家務,煮飯 自己 ...

冇小朋友係超爽
家務我只做basic 洗下衫,碗
其他就留返比鐘點姐姐,隔星期執一日
放假只會出去玩,買下餸同煮下飯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

掛住但冇計,you win some you lose some

伯爵府

大將軍 發表於 18-10-21 06:06
冇小朋友係超爽
家務我只做basic 洗下衫,碗
其他就留返比鐘點姐姐,隔星期執一日

我覺得我亞媽嗰年代的人來咪ok. 有乜食乜。 小朋友就近入間學校。
我見身邊的濶太,頭頭來又要好似香港咁,要點要點。過來住咗幾年。 都唔敢咁講究。馬死落地行。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

移左快4年,空氣好,住地方大左。住黎講,夠住已經满足。而家请潔做到cc下,又要剪草。做野出糧7除8扣冇左1/3。HK B6多,呢度都5少,某d社區食肆9成北方美食,上海重慶西安新彊乜都有,講國語。總體人又越來越多,我搭條火車線返工時間初来是有位座直出到city都不太迫,現在上車只系企,再上人都好迫。班次隨時因為Mechanical repair cancel,情有可原。但好多時系因為太多staff annual leave, sick leave, 呢個真系

如果5系為小朋友,鍾意HK多d. HK shopping, street food多姿多采。我呢d行街精好掛住HKd shopping varieties.

伯爵府

親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 18-10-21 06:31
我覺得我亞媽嗰年代的人來咪ok. 有乜食乜。 小朋友就近入間學校。
我見身邊的濶太,頭頭來又要好似香港咁 ...

香港返工太忙,根本冇時間煮
你都講得啱,嘆慣d阿太一定好難適應
我細細個已經自己生活,所以已經習慣乜都自己做
就算喺香港都冇工人

我都見過身邊朋友食得好求其

男爵府

1mocha 發表於 18-10-21 06:00

有呀。一個女女。
我有請cleaner同 gardener, 所以只需要做日常家務。
我可能大學就已經一個人,做家務已經習慣了,我好快手的。朋友來探我,我係唔駛收拾屋企,開門就可以。
搞唔掂,真係要請人幫輕下。
我無後悔移民呀。我係呢個國家找到我老公的。

大宅

nldc 發表於 18-10-20 22:07
可以講多d嗎? 見到仔仔開心咩都值得既

事業上,我已經好好彩揾番自己個行,但自己英文唔好,深知無乜機會,唔係話要上位升職,就算轉工都有困難,同香港無得比,淨係行内既network 呢世都build唔番。家務ok, 因為返工用錢請鐘點,我老公又會做

大宅

小朋友學業上,我移去澳洲,佢地辦學理念,我覺得,我自己覺得咋,唔洗所有人都讀到書,公校只會提供基本學術training, 你係讀書材料咪自己掂,唔係讀書材料咪做藍領,反正藍領人工都可以。佢地會著重小朋友find our 竹

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇乜....

間中見人地整到好野食咪又想食, 抄橋又整黎食, 但又冇話掛住d 野食. 平時超巿有乜咪食乜, 我對食係冇乜要求.

周不時會抱怨幾句, 但又冇話好掛住香港既生活. 成個鐘至有班巴士火車, 咪夾好時間至出門口, 阻唔到我帶住仔女穿州過省咁玩. 醫生唔睇症, 咪靠吽或者食成藥, 自己做黃綠醫生. 唔想做家務咪唔做, 陪養污廦生活.

大宅

Sorry , 太長要分3次出。 揾小朋友興趣專長,唔係我地亞洲家長個隻死谷爛谷,揾完可能個小朋友鍾意揸火車,揸巴士咁,所以亞洲家長好多都接受唔都,走去補習,再做乜師物師。因為我地都唔多接受小朋友做藍領。呢個對我,身邊亞洲家長沖擊最大。重要我地唔係戒

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得一開始肯定唔適應既,不過俾D時間自己,肯定可以適應到新環境

男爵府

litttle_o 發表於 18-10-21 08:32
小朋友學業上,我移去澳洲,佢地辦學理念,我覺得,我自己覺得咋,唔洗所有人都讀到書,公校只會提供基本 ...

我既理解都係咁上下。
有要求的家長會出去補習考selective.

移民都係第一代辛苦d,小朋友將來大咗係澳洲做嘢都ok。

大宅

手機有問題,打左一大段野無左。總之,移民一代一定有犧牲㗎啦,睇下覺得為乜同值唔值。移民二代一般都適應得好好既。

男爵府

回覆樓主

移左三年,無掛住香港呀,淨係會掛住屋企人。小朋友喺呢邊生活都好開心,放學做完功課温好書仲大把時間踩單車,scotter,游水。食野shopping係無香港咁正,習慣左又ok

大宅

小朋友學業上,我移去澳洲,佢地辦學理念,我覺得,我自己覺得咋,唔洗所有人都讀到書,公校只會提供基本 ...

所以好多華人都會供小朋友讀私校,去到邊度,校風好緊要,影響小朋友讀書緊唔緊要心情同態度。也有好多人買房子在好的政府校網,我自己包括在內。

大宅

Del

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

掛住香港親戚好友所以我一年會返一兩次香港,今年有一半時間係香港

首頁
12345...15

尾頁

跳至