0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

唔想俾D負能量你,但係我有時候都覺得,做女人真係好慘。坐月既時候系激素影響諗得比較多嘢架,你自己都咪諗太多喇,歡迎你上bk呻

大宅

回覆樓主

身同感受,做媽媽的偉大原因就係無條件付出就算自己幾咁辛苦都好都要頂住阿,尤其你岩生完坐月狀態,情緒會變得反覆,我個時都係,連至親屋企都唔體諒我,老公日日都怕左我,什至乎覺得呢個世界好暗「當屋企無人時」,多d同人傾,同健康院姑娘講,佢地會好樂意幫手,當多個聆聽者,bb好快大,你就會同老公同bb 一家人嘻嘻哈哈。最緊要坐好月,bb訓你就好休息,加油阿

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 chu_chu_zone 的帖子

而且半夜就隨時照顧亞B,如果得到C6理解同關愛就覺得值得。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

系吖,所以BB健康成長,就系最大安慰,而且全職媽媽湊B,仲要做家務,真系好攰。

珍珠宮

chu_chu_zone 發表於 18-11-24 23:33
yes, 湊b仲要冇假放

係一份全年無休既工作啊!辛苦!

別墅

都好明白,頭果個月真會抑鬱
你都好有工人姐姐,我係自己搞店晒,老公返工都好辛苦晚晚ot..根本幫唔到手,所以唯有調節自己既心情,撐到過去既!大家所做野既都係為左屋企,而加差不多5個幾月,個b好湊左,我地又協調到自己已私生活,無以前甘成日嘈交,所以你都可以的!時間會讓你的辛苦過去,同埋睇住bb成長諗起都會笑

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 18-11-23 03:17
我係新手媽,阿b就嚟滿月,老公就係阿b出世前1個月轉左新工。

坐月呢個月我就嚟癲,雖然有工人姐姐幫手湊 ...

我同你的心情差唔多,覺得好大壓力,最近仲壓力大到無端端又喊。
我日頭又要湊、晚上又要湊。雖然我老公會好有心幫手,但是佢都要返工,只可以放工後先幫下手,夜晚就可以睇到凌晨2點.....但是那時間後一個人睇住bb真係好大壓力,日頭bb每2個小時就要食奶,因為我又是泵奶出來的,所以呢頭泵完,餵完,洗完泵奶工具、奶樽等,佢已經又哭要食第二餐了。基本上休息時間極少。

現在唯有慢慢調較心態,希望會冇咁大壓力,一齊加油(emoji)

複式洋房

頭1,2個月係十分難捱,但當bb每一日有唔同變化,乜辛苦都值得

首頁

尾頁

跳至