0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 spcheater 的帖子

咁就好喇~~~
係咪一日加一餐新奶粉呀???
我今日朝早一餐, 聽日就兩餐新奶粉?

複式洋房

milkmilk5678 發表於 18-11-27 15:19
回覆 spcheater 的帖子

咁就好喇~~~

我係溝奶粉(陪月教的)
例如:沖4安士,初期用3:1 舊奶粉:新奶粉
然後過幾日變成2:2,如此類推
如果一餐過用哂新奶粉BB可能無咁易適應

有d奶粉個匙唔同size
你可以睇返個罐上面既info呢make sure d 奶粉份量okay

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好一餐一餐咁轉,比腸胃慢慢適應。

大宅

spcheater 發表於 18-11-27 16:03
我係溝奶粉(陪月教的)
例如:沖4安士,初期用3:1 舊奶粉:新奶粉
然後過幾日變成2:2,如此類推

溝奶粉唔得喎,邊個陪月呀,教錯晒,正確轉奶粉係逐餐轉,先由日頭個餐轉先

複式洋房

asukav6 發表於 18-11-27 18:28
溝奶粉唔得喎,邊個陪月呀,教錯晒,正確轉奶粉係逐餐轉,先由日頭個餐轉先
...

Eh? 睇返又係喎
應該係朝早果餐開始轉
Oooops 用左個唔岩既方法轉tim

複式洋房

asukav6 發表於 18-11-27 18:28
...

Btw 謝謝指正
等我同佢講返聲先

別墅

Ymsuet 發表於 18-11-27 01:37
有冇幫佢按摩下肚仔? 你系半人奶定點? 如全奶粉5日冇便便真系有D過份呀 .
...

咁我女女既便便又冇白色粒粒喎(emoji)

別墅

milkmilk5678 發表於 18-11-27 09:23
回覆 Ymsuet 的帖子

日日都有初下肚仔啦, 琴日睇醫生開左野比佢放便便,3分鐘就出左黎,靚便便黎架~軟身好正 ...

我都驚系我坐月淨食雞我燥所以佢食人奶會燥
今日開始暫停左人奶 全奶粉先 老公話睇多幾日點先決定 但我記得人奶系冇咁多便便 因為人奶BB可以吸收晒就冇便便 .
冇咁lim咪好囉 冇咁易起痰(好似系)
illuma系淡D咖 因為最接近母乳

洋房

milkmilk5678 發表於 18-11-26 17:21
我3個月大BB都食緊APTAMIL舊版5日係便便喇....之前成個月都係3日一次...但D便便係靚架軟又唔係用力ALL架!今 ...

我仔都係APTAMIL 舊版直接轉illuma ,轉咗兩、三星期 so far都幾好,日日有便便,不過亞仔明顯大食咗,比之前每餐食多30-50ml...

民房

我一餐一餐轉呀,今日朝早第一餐同我放工果餐轉, 佢食緊5餐.
希望佢夾啦......雖然佢琴日都係無便便....但就多左D屁咁.
隔日ALL一次我都好心滿意足架LAH

大仔都係食緊 APTAMIL 3號,
舊版APTAMIL 愈大仔奶愈難溶, 成日都成舊野咁, 但新版好似好溶過舊版3號WOR~

別墅

milkmilk5678 發表於 18-11-28 09:53
我一餐一餐轉呀,今日朝早第一餐同我放工果餐轉, 佢食緊5餐.
希望佢夾啦......雖然佢琴日都係無便便....但就 ...

你指1號定3號? 我大仔都系食緊3號新版 又吾覺佢有咩轉變 D便便都系一日一次 因佢直接痾次所 靚吾靚睇吾到 但吾系水狀。
溶方面 我覺得3號同舊版冇分別呀 又冇一舊舊wo 我仔一日1~2餐奶only

民房

回覆 Ymsuet 的帖子

我大仔兩歲食緊3號細仔就黎3個月食緊1號轉緊做ILUMA

新版3號APTAMIL OK LA係乜分別仲易溶左~所以會照食~

首頁

尾頁

跳至